Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Nükhet Sirman, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

Mersin’de yaptığı bir araştırmada görüştüğü bir kişi nedeniyle gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi akademisyeni Nükhet Sirman yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Boğaziçi Üniversitesi sosyoloji bölümü akademisyeni ve Disiplinlerarası Araştırma ve Danışmanlık (Dissensus Research) kurucu ortağı Prof. Dr. Nükhet Sirman, 24 Mart Pazar günü Mersin’de yaptığı bir araştırmada, görüştüğü kişilerden birinin hakkındaki kriminal soruşturma nedeniyle teknik takibe takılması sonucu gözaltına alındı.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) paylaşımında ilk olarak Sirman’ın adli kontrol talebiyle Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildiğini aktardı.

MLSA bu paylaşımının üzerinden çok geçmeden Sirman’a yurtdışına çıkış yasağı ve haftada bir gün karakola imza verme adli kontrol kararı verildiğini duyurdu.

Ne oldu?

Boğaziçi Üniversitesi sosyoloji bölümü akademisyeni ve Disiplinlerarası Araştırma ve Danışmanlık (Dissensus Research) kurucu ortağı Sirman’ın, Mersin’de yaptığı bir araştırmada, görüştüğü kişilerden birinin hakkındaki kriminal soruşturma nedeniyle teknik takibe takılması sonucu gözaltına alındığı öğrenildi. Sirman’ın, gözaltı sürecinde de keyfi uygulamalara maruz bırakıldığı iddia edildi.

Dissensus Research tarafından yapılan açıklamada, Sirman’ın 23 Mart günü İstanbul’da gözaltına alınıp Mersin’e götürüldüğü belirtildi.

Açıklama şu şekilde:

“Nükhet Sirman 23 Mart Cumartesi günü, Mersin’de Dissensus araştırma bünyesinde yaptığı saha araştırma sırasında iletişim kurduğu bir kişi hakkında yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul’da, haksız bir biçimde gözaltına alınıp Mersin’e götürülmüştür. İstanbul’da ifade verebilecekken sabah gözaltına alınıp gözaltı süresi uzatılarak gece Mersin’e sevk edilmiştir. Henüz avukatlar dosyayı göremediği için soruşturma hakkında kısıtlı bilgi sahibi olmakla birlikte, çalışma arkadaşımızın araştırma faaliyetleri içinde olduğu kolayca anlaşılabilecekken, soruşturmalara dahil edilip, bu tür tedbirlere başvurulmasını kabul etmiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.