Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jürgen Klopp sonrası: Yeni sezon, yeni Liverpool – Amorim, Nagelsmann, Postecoglou, Xabi Alonso en uygun aday kim?

Jürgen Klopp’un sezon sonu Liverpool’un başından ayrılacağını açıklamasından sonra Liverpool’da yeni hoca arayışları tüm hızıyla devam ediyor. Medyada öne çıkan isimlerden Liverpool profiline en uygun olanları sizler için Medyascope Spor Servisi’nden Öner Tavtay değerlendirdi.

Jürgen Klopp sonrası: Yeni sezon, yeni Liverpool

2024 itibariyle Liverpool ve Jürgen Klopp birlikteliği sona eriyor. Pep Guardiola ile başlayan Bundesliga çekişmesinden sonra bu rekabet Ada Futboluna taşınmıştı. Bu 10 seneyi aşan rekabet en azından şimdilik son buluyor. Çok yorulduğunu belirten Klopp, en azından bir senelik emeklilik planı yaptığını açıkladı. Bir seneden sonra ise dönüp dönmeyeceğine dair kesinlik bilgi yok. Ailesine daha çok zaman ayırmak istediğini belirten 56 yaşındaki Alman hocanın dönerse durağının neresi olacağını ilerleyen dönemlerde göreceğiz. Liverpool da Klopp sonrası dönem için yeni teknik direktör arayışlarını devam ettiriyor. Bu yazıda ismi daha çok dillendirilen hocalardan ve olası Liverpool döneminde neler yapabileceğine dair ufak bir tahminde bulunacağım. Hazırsanız başlayalım.

Ruben Amorim

Diğer adaylar kadar Ruben Amorim’i izleme fırsatım olmadı. Özellikle Xabi Alonso, Nagelsmann gibi adayları Bundesliga 101 sayesinde daha yakından takip ettim. Fakat Ruben Amorim’in bir süredir çok konuşulduğuna dair hepimizin bilgisi var. Sadece üç aylık bir Braga macerasından sonra Sporting Lisbon’a transfer olan 39 yaşındaki teknik adam, bu dönemden itibaren birçok kez müthiş bir taktisyen yetişiyor başlıklarıyla piyasayı meşgul etmeye başladı. Peki Ruben Amorim’i Liverpool’un listesine girmesini sağlayan özelliği nedir?

Esas sebebin yüksek yoğunluklu pres olduğunu düşünüyorum. Sporting’de kullandığı 3-4-3 formasyonunu hücum ve savunma durumlarında pres gücüne göre esnetmesi Amorim’i öne çıkaran özelliklerden biri. Hücuma çıkarken 2-2-5-1 veya 3-6-1 gibi bir formasyon gösterirken, savunmada 5-2-3 veya 5-4-1 tipi bir dizilim ortaya çıkıyor. Temelde 3-4-3’ün kullanma şekli, Xabi Alonso ile ciddi anlamda benzerlik gösteriyor. Santraforun yanındaki iki oyuncunun kanat forvetten ziyade ofansif orta saha gibi davranması da bunun en büyük kanıtlarından biri. Aradaki en büyük fark ise kanat beklerin kullanım şekli diyebiliriz.

Xabi Alonso kanat beklerini hücumda kanat forvet gibi kullanarak ceza sahasına yakınlaştırıyor ki Grimaldo ve Frimpong’un bu sezonki GA(Gol Asist) rakamlarıyla bunu açıklamam mümkün, Ruben Amorim ise kanat beklerini dip çizgiye indirerek ileri üçlüye alan açmaya çalışıyor ve kanat bekler burada daha çok asist maksatlı bir hücum görevi edinmiş halde. Özellikle hücum sırasında gerideki üçlünün kenar stoperlerinin çizgiye doğru genişlemesi ile kanat bekler tamamen hücumcu kanat rolüne geçtiğini görebiliriz. Olası kontra tehditleri durumunda da kenar stoperler yakınlaşarak merkez stoper öne çıkıp ön libero gibi davranabiliyor veya kontranın geliş bölgesine göre o bölgeye doğru savunma esneyebiliyor. Amorim’in Liverpool’a gelmesi durumunda ne olabilir? Liverpool’un 3-4-3 oynaması bu kadro ile çok makul gözükmüyor, fakat mentalite açısından Klopp benzeri bir görüntü ortaya çıkabilir. Özellikle pres gücü ve hızlı şekilde hücuma çıkma konusunda Amorim, Klopp’e ciddi benzerlik gösteriyor. Amorim’in gelişi ile Endo, MacAllister ve Nunez’in performansı iyice yükselebilir. Buradaki en büyük problem ise Amorim’in ileri üçlüyü kanat forvet gibi kullanmamasından ötürü Luis Diaz, Jota ve Salah’ın rollerinin sorun olabileceği gün gibi ortada. Fakat bu problemi rahatça çözebileceğini, belki de bambaşka bir formasyon ve taktikle karşımıza çıkabileceği gerçeğini de es geçmemeliyiz. Ruben Amorim’in sözleşmesinde 20 milyon euro civarında bir serbest kalma bedeli var. Liverpool’un onu tercih edip etmeyeceğini zamanla göreceğiz.

Julian Nagelsmann

Bana göre listedeki isimler arasında Klopp’ün mentalitesine en yakın isim kesinlikle Nagelsmann. Topa sahip olma konusunda da, rakibi yarı sahada karşılayarak kontraya kalkma konusunda epey maharetli bir hoca. Formasyon konusunda da ciddi esneklik gösteriyor. Bu yüzden var olan Liverpool düzenini bozmadan taktiği bir adım ileriye taşıyabilir. Oyuncularından her zaman daha fazlasını isteyen bir hoca ve her oyuncunun genelde rolünün dışında bir şeyler yapması gerektiğini de düşünüyor. Hatta bununla ilgili Bayern Münih’te sorunlar da yaşadı. Liverpol’da böyle bir sorun yaşayacağını düşünmüyorum.

Bayern’deki oyuncular bir şekilde maçı kazanacağız, neden daha fazlasını yapayım ki düşüncesiyle hocaya karşı çıkabiliyorken, Liverpool’da zaten bunun Klopp yönetiminde de gerçekleştiğini görüyoruz. Peki Nagelsmann, Liverpool’a ne katabilir? Ben bunun daha çok orta saha oyuncuları üstünden gerçekleşeceğini düşünüyorum. Özellikle orta sahadaki oyuncularından daha fazla gol ve asist katkısı almak isteyecektir. Salah’ın takımdan ayrılması ihtimaline karşılık kimi isteyebileceğine dair de herhangi bir fikrim yok. Fakat var olan düzeni en iyi devam ettirebilecek hoca olması onun açısından en büyük artı diyebiliriz. Hemen olmasa da iki üç sene içerisinde net bir şekilde kupa kazandıracak bir hoca potansiyelinde olduğunu söylemek yanlış sayılmaz.

Ance Postecoglou

Listedeki en yaşlı isim olan Postecoglou’nun medyada dillendirilmesi hiç şaşırtıcı değil. Kendisi büyük bir Liverpool taraftarı ve Tottenham’a oynattığı futbol, Liverpool taraftarları tarafından da beğenilen bir düzeyde. Hücumda kanat beklerini daha orta saha çekmeyi tercih ediyor ve kanat oyuncularını ceza sahasına yaklaştırıyor. Özellikle üçüncü bölgede, deyimi yerindeyse ön saha presi konusunda Klopp’a çok benziyor. Stoperlerinin ayak kalitesine dikkat ettiği için oyunu o bölgeden kurmaya özen gösteriyor. Bissouma-Sarr ikilisinin de rolleri Endo-MacAllister ikilisine ciddi benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Özellikle MacAllister’ın daha sürpriz koşularla goller atabileceğini öngörmek taraftarları şimdiden memnun ediyor olabilir.

Liverpool haberleri çıkmaya başladığından beri hocanın kafası karışmış olmalı ki Tottenham’ın istikrarsız sonuçlar aldığını görüyoruz. Bu bazı olumsuz fikirler de ortaya çıkarabilir. Çünkü hocanın profesyonel davranamadığı ve baskı karşısında sorun yaşadığına dair bazı tahminleri haklı gösterebilir. Sonuç olarak 58 yaşındaki Avustralyalı hoca, listedeki isimler arasında bu görevi en çok isteyen kişi olabilir ama Tottenham’ın hocasını Liverpool’a kaptırmak istemeyeceği de gün gibi ortada. Zorlu bir sürecin ortaya çıkışı, Postecoglou’nun Anfield’a gelişine büyük bir engel teşkil edilebilir.

Xabi Alonso

Listenin en büyük favorisine geldik. Klopp’ün sezon sonu takımdan ayrılma kararını açıkladığından beri medyada en çok dillendirilen isim Xabi Alonso oldu. Hem Xabi Alonso’nun bu sezon Bayer Leverkusen’de gösterdiği inanılmaz performans, hem de oyuncu olarak yaşadığı başarılar ve taraftarın gönlünde bir yeri olması onu listenin başına koyuyor. Avrupa’da Manchester City, Arsenal, Real Madrid ve Inter dışında her büyük takımın sezon sonu tercih etmek isteyeceği bir hoca olduğunu söylemek Liverpool’un işini zorlaştıran etmenlerden biri. Fakat Xabi Alonso’nun önündeki yolların önümüzdeki sezon Liverpool veya Bayern’in başına geçmesi veya Leverkusen’de devam etmesi şeklinde görülüyor.

Real Madrid’in takibi ise şu an çok gerçekçi gözükmüyor, çünkü Ancelotti’nin Real Madrid’in başında kalmaktan memnun olduğunu açıklamalarından biliyoruz. Peki Xabi Alonso’nun Liverpool’u tercih etmesi durumunda takıma ne katabileceğine bakalım. Öncelikle hoca geldiğinden beri kadroya göre bir oyun planı tercih ettiğinde anlaşalım. Geçen sene takımın başına geldiğinde bir santrfor problemi vardı ve savunma neredeyse çökmüş durumdaydı. Tah, Tapsoba ve Kossounou çok formsuzdu. Özellikle Tah takımdan ayrılmak istiyordu. Hoca önce burayı toparlamaya çalıştı, sonra da hücumu nereden çözebileceğine odaklandı. Wirtz, geçirdiği ağır sakatlıktan geçen sezon pek iyi dönmedi ve medya da kendisine biraz sırt çevirdi. Çünkü Musiala geçen sezon harika bir performans gösteriyordu ve Almanya’nın yeni yıldızı gibi lanse ediliyordu. Bu durumda Xabi Alonso’nun elinde tek bir koz kaldı. Moussa Diaby ve Jeremie Frimpong ikilisi.

Bu ikilinin başarısını yazdığım yazıya şuradan ulaşabilirsiniz:

Xabi Alonso takımı küme düşme potasından alarak Avrupa Ligi potasına çıkararak sezonu tamamladı. Yaz döneminde de kendi istediği oyuncuları aldırarak kendi sistemini kurabildi. Bu yüzden Xabi Alonso’nun aslında pragmatist bir hoca olduğunu söylemek haksız sayılmaz. Hoca elindeki oyuncu grubuna göre bir sistem belirliyor. Geçen sezon hızlı kontratak oynayan bir Leverkusen görüyorduk; bu sene ise topa sahip, düşük tempo ile oynayan bir Leverkusen görüyoruz. Bu durumda Xabi Alonso’nun Liverpool’a uymayacağını söylemek çok mantıklı değil. Bunu daha çok formasyon üstünden okuyorlar ama ben hocanın Liverpool’un başına geçmesi durumdan 3-4-3 konusunda ısrar etmeyeceğini düşünüyorum. Fakat burada şöyle bir söylenti var. Trent Alexander-Arnold için Real Madrid haberleri çıkıyor ve Salah’ın da yüksek bir bonservis karşılığında Arabistan yarım adasına gideceği konuşuluyor. Bu ikilinin ayrılması halinde Liverpool için taktiksel değişikliğe gitmesinde esneklik yaratacağını söyleyebiliriz. Özellikle Xabi Alonso’nun Liverpool’a giderken Frimpong ve Wirtz’i de yanında götürmek isteyeceğini düşünüyorum. Trent’in takımdan ayrılması Frimpong ihtimalini güçlendirecektir.

Salah’ın ayrılması da Wirtz için ciddi bir kaynak yaratacaktır. Ben ne kadar tahminde bulunursam bulunayım Xabi Alonso’nun bize bambaşka bir sistem ve taktik göstereceği ihtimalini unutmuyorum. Bana göre Liverpool için en doğru tercih kendisidir. Liverpool yönetimi ve taraftarı çok daha sabırlıdır ve bunu Xabi Alonso’ya karşı göstermekten büyük bir memnuniyet duyacaklardır. Xabi Alonso için ise oyuncuyken büyük başarılar kazandığı Liverpool’a teknik direktör olarak da başarılar kazandırmak manevi anlamda daha büyük bir mutluluk sağlayacaktır. Bu birlikteliğin “Perfect Match” yani “Mükemmel Uyum” olduğunu söyleyebiliriz.

Yazımın burada sonuna gelirken bahsettiğim adayların hepsinin Liverpool’a çok şey katabileceğini düşünüyorum. Roberto De Zerbi ismi çok dillendirilse de ben kendisinin Liverpool’un listesinde olduğunu düşünmüyorum. Bu yüzden daha yüksek ihtimal gördüğüm dört hocayı incelemeye karar verdim. Kim takımın başına gelirse gelsin yine rekabetçi ve güzel futbol oynayan Liverpool görmek istiyoruz. Bakalım sezon sonu Liverpool’la sözleşme imzalayacak hoca kim olacak?

Yazan: Öner Tavtay

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.