Beşiktaş Belediyesi, Gayrettepe’de bulunan ve tadilat sırasında çıkan yangında 29 kişinin hayatını kaybettiği “Masquarade” adlı gece kulübünde ruhsat alınmadan kaçak olarak tadilat yapıldığını duyurdu. Yangının, tadilat sırasında kaynak işlemi yapıldığı sırada yaşanan tüp patlamasıyla çıktığı öğrenildi. Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında dokuz kişi gözaltına alındı.
Beşiktaş Belediyesi sınırları içindeki Gayrettepe‘de bulunan, bölgenin en büyük eğlence mekânı olan ve “Eski Discorium” olarak da bilinen “Masquarade” adlı gece kulübünde 2 Nisan 2023 öğle saatlerinde tadilat yapıldığı sırada sahnenin yanında bir patlama oldu. Patlamanın ardından gece kulübünü alevler sardı. Mekânda mahsur kalan 29 kişi ise hayatını kaybetti.
Yangının ardından başlatılan soruşturma kapsamında iş yeri sahipleri Mehmet Menduh C. ve Şahzade Ş. ile sorumlu müdür İsmet Ş., işletme müdürü Arda Arman P. ve işyeri muhasebecisi Salim A., tadilat ile ilgili metal işleri sorumlusu Kahraman E., metal işleri firma sahibi Çağatay A., mobilyacı Ercan E. ve işyeri ortağı Fatma D. olmak üzere toplam dokuz şüpheli gözaltına alındı.
İçeride kalanlar dumandan zehirlenerek vefat etti
İtfaiye kaynaklarından edinilen bilgiye göre gece kulübünde, ses yalıtımı ve dekor tadilatı çalışmalarında kaynak işlemi yapıldığı sırada yaşanan tüp patlamasıyla elyaf malzemeleri tutuştu.
Mekânın tek kapısı olduğu, içeride mahsur kalanlardan çoğunun dumandan zehirlenerek yaşamını yitirdiği öğrenildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yangını araştırmak üzere, üç başmüfettiş ve iki iş müfettişi görevlendirdi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yangınla ilgili adli soruşturma başlatıldığını ve üç savcının görevlendirildiği belirtti. Olay yeri incelemesi ve delil toplama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
İmamoğlu: “Kaçak müdahale yürütülmüş”
Olay ardından yangın yerine giden İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, yapıyla ilgili hiçbir tadilat inşaat başvurusu olmadığını söyledi, “Dolayısıyla tabiri caizse kaçak bir müdahale içeride yürütülmüş” dedi ve devam etti:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“İnşaatla ilgili birtakım malzemeler vesaireler çok düzensiz bir biçimde içeride yığılmış durumda gözüküyor. İçeride yapılan yapıyla ilgili hiçbir tadilat inşaat başvurusu yok. Tabii yapının içeride altta iki kat altta olmasından ötürü de biraz görünmeyen bir alandı. Bir şikâyet vesaire de ilçe belediyesine ulaşmış durumda değil. Dolayısıyla tabiri caizse kaçak bir müdahale içeride yürütülmüş.”
“Tadilat için belediyeye başvuru yapılmadı”
Olaya ilişkin Beşiktaş Belediyesi tarafından da gece saatlerinde tadilat ruhsatına ilişkin açıklama yapıldı. Tadilat ruhsatı alınmadığını duyuran Beşiktaş Belediyesi’nin şu ifadeler yer aldı:
“Bahse konu olan işletme ilk olarak 1987 yılında ruhsatını almış olup, 2018 yılında ise devretmeye bağlı olarak ruhsatının yenilenmiş olduğu anlaşılmaktadır. Ancak iddia edilen tadilat süreciyle ilgili belediyemize herhangi bir başvuru yapılmamış, izin alınmamış, bilgi verilmemiştir.”
Apartman yöneticisi: “Daha önce şikayetçi olduk”
Apartman yöneticisi Şule Şakat, bina içerisinde gece kulübü bulunması nedeniyle şikâyetçi olduklarını söyledi. Binanın projesinde alanın sinema salonu olarak gözüktüğünü söyleyen Şakat, şunları dedi:
“Binamızda gece kulübü istemedik. Aynı yerden girip çıkıyoruz. İftar için davet edilmişler. Tadilat vardı, ‘herkes gelsin ortalığı toparlar iftar yaparız’ demişler. 15 gün önce belediyeye başvuru yapmıştık karot almalarını istedik ama mal sahibi izin vermediği için onu bile yapamadık”