DEM Partili Abdullah Zeydan mazbatasını aldı

YSK’nın 31 Mart Yerel Seçimleri’nde yüzde 55 ile Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Partili Abdullah Zeydan’a mazbata verilmesi yönünde kararının ardından mazbatası saat 11.30’da kendisine teslim edildi.

Fotoğraf: Ruşen Takva

31 Mart Yerel Seçimleri’nde Van’da yüzde 55 oy alan DEM Partili Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal, bugün (5 Nisan) Van İl Seçim Kurulu’ndan mazbatalarını aldı.

Zeydan ve Şedal’a mazbatalarını İl Seçim Kurulu Başkanı Murat Altundere verdi.

Mazbatanın verildiği Van Adliye binasına DEM Parti Van milletvekilleri, DEM Parti, HDP il ve ilçe yöneticileri, ilçe belediye eş başkanları da geldi.

Mazbatanın teslim edileceği saatlerde Van Adliyesi etrafında geniş güvenlik önlemleri alındı.

Ne oldu?

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının (kişinin mahkumiyeti nedeniyle mahrum edildiği haklar) Adalet Bakanlığı’nın talimatıyla geri alındığını açıkladı.

Açıklamada, Zeydan’ın tüm hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurduğu, adaylığının kabul edildiği ve seçimlerde Van Büyükşehir Belediyesi’nin kazandığı hatırlatıldı.

Adalet Bakanlığı’nın 29 Mart Cuma günü, mesai bitimine beş dakika kala Zeydan’ın memnu haklarına itiraz ettiğinin duyurulduğu açıklamada şöyle denildi:

“Ancak 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine beş dakika, seçime iki gün kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir. Yetkili savcılık, talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurmuştur. Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddetmiştir. Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK’ya bildirimde bulunmuştur.”

Van İl Seçim Kurulu, seçimi kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’ın seçilme yeterliliği olmadığına hükmetti. Mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki AKP’li aday Abdulahat Arvas’a verilmesine karar verdi.

DEM Parti bunun üzerine YSK’ya itiraz etti. YSK itirazı kabul etti. DEM Parti YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, “YSK, oyçokluğuyla itirazımızı kabul etti. Van İl Seçim Kurulu kararını kaldırdı ve mazbatanın Zeydan’a verilmesine karar verdi” dedi.

DEM Parti’nin X hesabındaki paylaşımda “Kürt halkının, dostlarımızın ve demokratik kamuoyunun direnişi sonucunda Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’a mazbatasının verilmesine karar verilmiştir” denildi.

HSK, Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesine karar veren mahkemeyle ilgili inceleme başlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.