İtalya’da kürtaj karşıtı eylemciler artık kürtaj kliniklerine girebilecek

İtalya’da kürtaj karşıtı eylemcilerin de kürtaj kliniklerine girmesini öngören yasa tasarısı Temsilciler Meclisi tarafından onaylandı. Tasarının Cumhuriyet Senatosu’ndan kolaylıkla geçmesi öngörülüyor.

Yeni düzenlemeye göre, kadınlara gebeliklerini sonlandırma talebini onaylayan bir sertifika veren danışma kliniklerine kürtaj karşıtı dernekler ve aktivistler de girebilecek.

Kendilerini ‘yaşam taraftarı’ olarak adlandıran derneklerin, bu yasa ile kürtaj olmak isteyen kadınlara psikolojik baskıyı sıkılaştırabileceği düşünülüyor.

Yasa tasarısı, hükümet partisi İtalya’nın Kardeşleri tarafından hazırlandı. Parti, İtalya’nın sağ koalisyonunun en büyük partisi.

Bu tasarı, pandemi sonrası Avrupa Birliği tarafından sağlanan kurtarma fonunun kullanımıyla ilgili bir torba paketin içinde yer alıyordu.

Bu tasarı 16 Nisan Salı günü Temsilciler Meclisi’ne sunuldu ve meclisten geçti. Yasa tasarısının Cumhuriyet Senatosu’ndan da rahatlıkla geçmesi öngörülüyor.

İtalya’nın muhalefet partileri bu kararla birlikte İtalya’da kadın haklarının “büyük bir darbe aldığını” söylüyor.

Muhalefet partilerinin ve kadın örgütlerinin tepkisi artıyor

Merkez soldaki Demokratik Parti’nin (PD) lideri Elly Schlein, “Meloni’nin 194 numaralı yasaya dokunmayacağını söylediğini hatırlıyor musunuz? Yalan söylemiş” dedi.

Kadın örgütleri de dün parlamento önünde bir protesto düzenledi. Non Una Di Meno (Bir kadın daha eksilmeyeceğiz) derneği, kürtaj karşıtlarının danışma kliniklerine girmesinin kürtaj yasasının uygulanmasını pratikte engelleyeceğini belirtti.

İtalya’da aşırı sağ politikalar artıyor

Bu yasadan önce de özellikle aşırı sağ partilerin yönettiği bölgelerde kürtaj karşıtı politikaların bulunduğu biliniyor. Örneğin birçok bölge, kürtaj kliniklerine yönelik para akışını ciddi oranda azaltmaya çalışıyor.

Bunların yanı sıra Marche bölgesinde de kürtaj hapları kullanmak yasaklandı.

İtalya’da kürtaj 1978’de Law 194 isimli bir kanunla yasallaştı. Her ne kadar Meloni bu kanunu değiştirmeyeceğini söylese de İtalya’da kürtaja ulaşımı zorlaştıracak politik adımlar atmaya devam ediyor.

İtalya’nın Başbakan Yardımcısı Antonio Tajani şunları söylüyor:

“Hükümetin bu yasayı değiştirmek gibi bir niyeti yok ancak kürtaj karşıtı olan insanlara da suçluymuş gibi davranmamalıyız. Biz her zaman bu tarz konularda insanların fikir ve ifade özgürlüğü olması gerektiğine inanıyoruz.”

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.