Bilim insanları, 2016’da İngiltere’de bir plajda bulunan fosilleşmiş çene kemiğinin yaklaşık 202 milyon yıl önce yaşamış ve muhtemelen dünyanın en büyük deniz sürüngeni olan iktinozorlara ait olduğunu belirledi.
İngiltere’nin Somerset kentinde 2016’da bir fosil avcısı tarafından bir plajda fosilleşmiş çene keşfedildi.
Dört yılın ardından bir baba ve kız ise benzer bir çene kemiğini şans eseri keşfetti.
Bilim insanları bu çene kemiklerinin, bir deniz sürüngenine ait olduğunu tespit etti. Bilim insanlarına göre bu çene kemikleri, muhtemelen dünyanın en büyük deniz sürüngeni iktinozorlara ait.
Araştırmacılar, iktinozorların yaklaşık iki otobüs büyüklüğünde olduğunu belirtiyor. Fosillerin yaklaşık 25 metre uzunlukta olduğu kaydedildi.
Bilim insanları ayrıca iktinozorların yaklaşık 202 milyon yıl önce dinozorlarla birlikte yaşadığını da belirtiyor.
Bu konu hakkındaki makaleyi yazan Bristol Üniversitesi’nde paleontolog Dean Lomax, “Çene kemiklerinin büyüklüğüne dayanarak, hayvanın yaklaşık 25 metre uzunluğunda olduğunu belirleyebiliriz” dedi.
Yaratığın tam boyutunu hesaplamak için tam bir kafatasına ve iskelete ihtiyaç duyduklarını aktaran Lomax, iktinozorların dev bir kitlesel yok oluşta tarihten silindiklerini belirtti.
Kaynak: BBC
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.