Apple, Çin’de bulunan ürünlerindeki AppStore’dan WhatsApp ve Threads’i kaldırdı. Bu iki uygulama her ne kadar Çin’de yasak olsa da AppStode gibi uygulama mağazalrında bulunabiliyor ve VPN ile erişim sağlanabiliyordu. Çin, bu iki uygulamanın “”ulusal güvenlik sorunu” yaratmalarından endişe ettiklerini söyleyerek uygulama mağazalarından da kaldırılmasını istedi.
Çin Siber Ağ Yönetim Kurumu, “ulusal güvenlik” için tehdit teşkil etme ihtimali olduğunu söylediği WhatsApp ve Threads’in uygulama mağazalarından kaldırılmasını istedi.
Apple’ın bir söcüsü CNN’e 19 Nisan Cuma günü verdiği demeçte “Her ne kadar karara katılmasak da içinde bulunduğumuz ülkenin kurallarına uymak zorundayız” dedi.
Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta’ya ait bu uygulamalar halihazırda Çin’de yasak. Bu uygulamaların Çin’de kullanılması da o kadar yaygın değil. Çin’de bu uygulamalara VPN aracılığıyla erişilebiliyor.
Çin’in kentlerinden Beijing merkezli yatırım şirketi BDA China’nın yöneticisi Duncan Clark, “Bu kararla birlikte Çin’in dünyanın geri kalan yerlerindeki teknolojik gelişmelerden kendini daha da ayırmaya çalıştığını görebiliyoruz” dedi.
CNN’nin 19 Nisan Cuma günü aktardığına göre X dahil olmak üzere Facebook, Instagram ve Mesenger ise Çin’deki AppStore’da hâlâ bulunuyor.
Threads, Türkiye’de de geçici olarak durduruluyor
Meta, Türk Rekabet Kurumu’nun geçici tedbir kapsamı doğrultusunda 29 Nisan Pazartesi gününden itibaren Threads’i Türkiye’de geçici olarak durduracaklarını açıklamıştı.
Rekabet Kurumu, Threads ile Instagram arasında veri paylaşımını yasaklayan bir geçici tedbir kararı yayınlamıştı.
Meta, Threads’i durdurma kararını resmi internet sitelerinden duyurmuştu. Threads’i Türkiye’de durdurma kararını Rekabet Kurumu’nun aldığı geçici tedbir nedeniyle olduğunu söyledikleri açıklamada Meta, şu ifadeleri kullanmıştı:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Bu geçici tedbir kararına katılmamakla birlikte, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm hukuki şartlarına uyduğumuza inanıyoruz ve bu karara itiraz edeceğiz. Rekabet Kurumu’nun geçici tedbir kararı, bize Türkiye’de Threads’i geçici olarak durdurmak dışında hiçbir seçenek bırakmıyor.”
Kaynak: CNN