Rusya’da yolsuzluk: Sergey Şoygu’nun yardımcısı İvanov rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alındı

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun yardımcılarından Timur İvanov (47), “yüksek meblağlarda” rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alındı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun yardımcılarından Timur İvanov, “yüksek meblağlarda” rüşvet aldığı iddiasıyla gözaltına alındı.

Rusya Soruşturma Komitesi, konu hakkında 22 kelimelik kısa bir açıklama paylaştı. Açıklamada İvanov’un 23 Nisan Salı günü gözaltına alındığı söylenirken gerekçe olarak da yüksek meblağlarda rüşvet kabul ettiği iddia ediliyor.

Hakkındaki suçlamaları reddeden İvanov, suçlu bulunması halinde 15 yıl hapis cezası ile karşı karşıya.

Kremlin hükümeti sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ve Sergey Şoygu’nun gözaltı operasyonu öncesinde bilgilendirildiğini söyledi.

İvanov ülkenin en zenginlerinden biriydi

İvanov’un gözaltına alınması, Rusya’ Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından yaşanan en büyük yolsuzluk vakası oldu.

Cezaevinde ölen muhalif lider Aleksey Navalni tarafından kurulan Yolsuzlukla Mücadele Vakfı, 2022’de İvanov’un bir dizi rüşvet ağına bulaştığını söylemişti. İddialara göre İvanov, Rusya’nın Ukrayna işgali sırasında liman kenti Mariupol’deki inşaat projelerinden büyük kâr elde etti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın işgalinden sonra bir dizi oligarka yönelik yaptırımlar uygulamıştı. İvanov de bu isimler arasında yer alıyordu. İvanov’un AB ülkelerine, İngiltere’ye ve ABD’ye seyahat etmesi yasak ve o ülkelerdeki tüm malvarlıkları donduruldu.

İvanov, Rusya’nın devlet atom enerjisi sektöründe yükselmiş ve enerji bakanının danışmanı olarak çalışmıştı. Daha sonra, o sırada Moskova Oblastı bölgesinin valisi olan Şoygu’nun yardımcılığını üstlendi.

İvanov, 2016’dan beri Savunma Bakanı yardımcısı olarak görev yapıyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.