31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından el değiştiren pek çok belediyenin yeni başkanları, eski yönetimlerin bıraktıkları borçları duyurmaya başladı. Denizli, Bartın, Uşak belediyeleri; Afyonkarahisar’ın Bolvadin, İstanbul’un Sancaktepe ve İzmir’in Kiraz ilçesi gibi birçok yeni belediye yönetimi, eski yönetimden kalan borçları afişlerle açıkladı.
Türkiye’de 31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından çok sayıda belediye el değiştirdi. Belediye yönetimlerine yeni seçilen belediye başkanları, önceki başkanlar döneminde belediyenin borçlarını duyurmaya başladı.
Denizli, Bartın, Uşak gibi büyükşehir ve il belediyelerinin yanı sıra Bolvadin, Sancaktepe, Kiraz gibi ilçe belediye başkanları da belediyelerin mevcut gelir gider tablolarını ve borçlarını paylaşmaya başladı.
Denizli Büyükşehir Belediyesi’nde 31 Mart Yerel Seçimleri’ni CHP’li Bülent Nuri Çavuşoğlu kazandı. Böylece belediye, AKP’den CHP’ye geçti. Belediyenin yayımlanan borç tablosuna göre Denizli Belediyesi’nin 11 milyar 130 milyon TL borcu var. Bu borçların 2 milyar 658 milyonunu ise yüzde 55 faizle alınan krediler oluşturuyor.
Bartın Belediyesi ise 31 Mart Yerel Seçimleri’nde MHP’den CHP’ye geçen illerden biri. İlçenin yeni belediye başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, belediyenin borcunu afişle duyurdu. Buna göre 207 bin nüfuslu Bartın’ın toplam borcu 251 milyon TL.
AKP’den MHP’ye geçen Afyonkarahisar-Bolvadin Belediyesi’nin toplam borcu ise 424 milyon TL. Bunların çok büyük kısmını ise belediyenin Devlet Su İşleri’ne olan 264 milyon TL’lik borcu oluşturuyor.
31 Mart Yerel Seçimleri’nde AKP’den CHP’ye geçen İstanbul-Sancaktepe Belediyesi’nin yeni başkanı Alper Yeğin, ilçenin borç durumunu belediye binasına asılan bir afişle duyurdu. Buna göre Sancaktepe Belediyesi’nin toplam 1 milyar 946 milyon TL borcu var. Bunun büyük bir kısmını ise müteahhitlere olan 804 milyon TL’lik borç oluşturuyor.
AKP’den CHP’ye geçen İzmir-Kiraz Belediyesi’nin borcu ise 332 milyon TL olarak açıklandı. Belediyenin Ziraat Bankası’na 112 milyon TL, İller Bankası’na 72 milyon TL kredi borcu var.
Edirne-Keşan da 31 Mart Yerel Seçimleri’nde AKP’den CHP’ye geçen belediyelerden biri. Belediye binasına asılan afişe göre 83 bin kişinin yaşadığı Keşan’ın toplam borcu 483 milyon TL. Buna ilçede kişi başına 5 bin 823 TL borç düşüyor.
Nevşehir-Ürgüp’te CHP’li Ali Ertuğrul Bul, 31 Mart’ta yüzde 35,48 oy olarak belediye başkanı seçildi. Ürgüp Belediyesi’nin borçlarına ilişkin yayımlanan belgeye göre ilçenin toplam borcu, 68 milyon TL. Belediyenin müteahhitlere 17 milyon TL, piyasaya 10 milyon TL, personellere 14 milyon TL, İller Bankası’na da 14 milyon TL borcu var.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Suruç Belediyesi’ni 2019 Yerel Seçimleri’nde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) adayı Hatice Çevik kazandı. Ancak seçimin ardından Suruç’a kayyum atandı. 2024 Yerel Seçimleri’nde ise kayyum yönetimi sona erdi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) adayı Ayten Kaya yüzde 57 oyla ilçenin yeni belediye başkanı seçildi.
AKP’den CHP’ye geçen Uşak Belediyesi‘nin ise yaklaşık 1.4 Milyar TL borcu olduğu açıklandı.
Kahramankazan Belediye Başkanı seçilen Selim Çırpanoğlu, belediye kasasında para bulunmaması nedeniyle personelin maaşının ödenmesi için 9 milyon lirayı kendisinin karşıladığını açıklamıştı. Belediyede yapılan araştırma sonucu Kahramankazan Belediyesi‘nin 719 milyon 21 bin 571 lira borcu olduğu tespit edildi.
Balıkesir Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık da sosyal medya hesabından daha önce AKP’de olan Karesi Belediyesi‘nin devraldığı borçları açıkladı. Akbıyık, Karesi Belediyesi’nin 31 Mart itibarıyla devam eden işler haricinde 474.465.117 TL borcu olduğunu ifade etti.
Ordu’da Altınordu‘nun Belediye Başkanlığı’na seçilen Ulaş Tepe de AKP’den devralınan borç miktarını X hesabından paylaştı. Ulaş Tepe, belediyenin 787 milyon TL borcu olduğunu bildirdi.
Yine CHP’li olan Konak Belediyesi‘ne başkan seçilen CHP’li Nilüfer Çınarlı Mutlu, meclis toplantısında “Borç içinde bir belediyeyiz. Bunu söylemekten hiç yüksünmüyorum. Gerekirse pankart da asacağım” demişti.
AKP’den MHP’ye geçen Osmaniye’nin Düziçi ilçesi Böcekli Belde Belediyesi de devraldığı borcu paylaştı. Buna göre devralınan borç, 38 milyon 499 bin 541 TL.
MHP’den CHP’ye geçen Kütahya‘nın Belediye Başkanı Eyüp Kahveci de belediyenin toplam borcunun 1,7 milyar TL olduğunu açıkladı. Kütahya Belediyesi’nin 2024’te ödenecek borç tutarı yaklaşık 1 milyar TL olarak duyuruldu.
CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, 31 Mart Yerel Seçimleri’nde AKP’den CHP’ye geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin borcunun 20 milyar TL’nin üzerinde olduğunu açıkladı.
Öztürk, 31 Mart’ta koltuğu devreden AKP’li Alinur Aktaş’ın belediyenin borcunun 7,1 milyar TL olduğu yönündeki açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, şunları söyledi:
“Millet kuru ekmeğe mahkûm edilmişken AKP’li belediyelerin saltanat ve lüks içerisinde belediyeleri nasıl yönettiğini gerçekten merak ediyor ve anlamakta güçlük çekiyoruz.”
6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş-Pazarcık da 31 Mart Yerel Seçimleri’nde AKP’den CHP’ye geçti. Yeni belediye başkanı Haydar İkizer, belediyede tespit edilen usulsüzlükleri açıkladı.
Cumhuriyet’ten Çağdaş Bayraktar’ın haberine göre İkizer, tespit ettikleri usulsüzlükleri şöyle anlattı:
“Seçimden önceki son mesai saatinde 4,5 milyon liralık fatura kabul edilmiş. Son haftada Elbistan Belediyesi’nden üç mühendis bizim belediyeye geçirilmiş. Bu üç mühendisi de belediye başkan yardımcısı yapmışlar. Geçmiş dönemde belediyenin araçları vardı, sırf rant için daha maliyetli olduğu halde araç kiralamaya dönmüşler. Biz geldik, kamyon yok, kepçe yok, çöp kamyonu yok. Belediyede normalde 150 personel yetecekken personel sayısı 257 olmuş. Kimsenin ekmeğiyle oynamayacağız ama bankamatikleri tespit edip göndereceğiz. Belediyemizin 177 milyon borcu var. Düşünün, yıllık misafir ağırlama masrafı 800 bin lira. Kime ne yedirip ne içiriyorsunuz? İstanbul, Ankara, Adana, Mersin gibi büyükşehirlerden destek sözü aldık. Projelerimiz hazır. Kentimizi yeniden inşaat edeceğiz.”
31 Mart Yerel Seçimleri’nde AKP’den DEM Parti’ye geçen Elazığ’ın 14 bin 625 nüfuslu Karakoçan Belediyesi’nin borcu 88 milyon TL olarak açıklandı.
Karakoçan Belediye Eş Başkanı Songül Düzgün, “Bu 88 milyon borca karşı ilçede herhangi bir proje ve çalışma yapılmamış” dedi.
31 Mart Yerel Seçimleri’nde 44 yıl sonra CHP’ye geçen Amasya’nın Taşova Belediyesi’nin de AKP döneminden kalan borcu açıklandı. Taşova Belediye Başkanı Ömer Özalp, 32 milyon 715 bin 775 TL borç devraldıklarını söyledi ve mali durum tablosunu belediye binasına astı.
DEM Parti’nin 31 Mart Yerel Seçimleri’nde ilk kez kazandığı Muş Belediyesi’nin borcunun 890 milyon 269 bin 273 TL olduğu açıklandı.
10 yıl boyunca Muş Belediye Başkanlığı yapan AKP’li Feyat Asya veda konuşmasında, “Devrettiğimiz belediyenin hiçbir kuruma borcunun olmamasının mutluluğunu yaşıyorum” dedi.
Edirne’nin İpsala ilçesine bağlı Yenikarpuzlu Belde Belediye Başkanı Ahmet Köprü, AKP’den devraldığı belediye borçlarını afişle belediye binasına astı. Afişte, 3 bin 400 nüfuslu belde belediyesinin borcunun 16 milyon 106 bin TL olduğu belirtildi.
31 Mart Yerel Seçimleri’nde yüzde 50,73 oy oranına ulaşarak Afyonkarahisar Belediye Başkanı seçilen CHP’li Burcu Köksal, belediyenin güncel borcunun 1 milyar 574 milyon 884 bin 596 TL olduğunu açıkladı.
Belediyenin borçlarını belediye binasına asan ve şehrin çeşitli yerlerindeki bilbordlarla da halka duyuran Köksal, “Söz verdiğimiz gibi giderlerimizi ve borçlarımızı azaltacak, fakirleşen değil, zenginleşen bir Afyonkarahisar inşa etmek için gecemizi gündüzümüze katacağız” dedi.