ABD’de Gazze isyanı büyüyor: Akademisyenler ters kelepçeyle gözaltına alındı

Columbia Üniversitesi’nden Yale’e, New York Üniversitesi’nden Harvard’a yayılan Filistin’e destek protestoları devam ediyor. Protestocular üniversitelerinden, Gazze’de ateşkes çağrılarını desteklemelerini ve İsrail’le bağlantılı şirketlerle ilişkilerini kesmelerini talep ediyor. Protestoları durdurmak için kampüse giren polisler ise akademisyenleri ve öğrencileri gözaltına alıyor.

Columbia Üniversitesi’nden Yale’e, New York Üniversitesi’nden Harvard’a yayılan Filistin’e destek protestoları dünya çapında da ses getiriyor. Protestocular üniversitelerinden, Gazze’de ateşkes çağrılarını desteklemelerini ve İsrail’le bağlantılı şirketlerle ilişkilerini kesmelerini talep ediyor. Eylemlerde öğrenciler gözaltına alınıyor, üniversiteler protestoları durdurmak için uzaktan eğitime geçiyor, kampüse polis sokuyor, rektörler öğrencileri tehdit ediyor.

Kampüse giren polisler protestolara sert müdahale etmekle kalmıyor aynı zamanda protestolara katılan öğrencileri ve akademisyenleri ayırt etmeden gözaltına alıyor. Sosyal medyada yayılan son görüntülerde Emory Üniversitesi’nde gerçekleşen Filistin’e destek protestosuna polis sert müdahale etti ve akademisyenler dahil birçok kişiyi gözaltına aldı.

Yetkililerin belirttiğine göre Emory Üniversitesi’nde 28 protestocu gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında üniversite hocaları da var.

Emory Üniversitesi’nde ekonomi profesörü Caroline Fohlin, polisler tarafından darp edilerek ters kelepçeyle gözaltına alındı. Polisin akademisyene yönelik şiddetli müdahalesi sosyal medyada tepkilere yol açtı. Sosyal medyada yayılan bir başka videoda ise Emory Üniversitesi’nin Felsefe Departmanı Başkanı Noelle McAfee’nin de gözaltına alındığı görülüyor.

McAfee’nin gözaltına alınırken “Felsefe bölümüne benim gözaltına alındığımı söyler misiniz” dediği görülüyor.

McAfee “başta barışçıl başlayan protestoların” polisler tarafından engellenmeye çalıştığını belirterek “ne olduğunu anlamadan” gözaltına alındığını söylüyor.

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde mezuniyet töreni iptal edildi

Los Angeles’da bulunan Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde 10 Mayıs’taki mezuniyet töreni Filistin’e destek protestoları sebebiyle iptal edildi.

Üniversite yönetimi tarafından yapılan açıklamada üniversitenin “bu koşullar altında 65 bin kişiye ev sahipliği yapacak bir mezuniyet töreni” gerçekleştirme ihtimali olmadığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz çarşamba protestolara polis müdahale etmiş ve 93 kişi gözaltına alınmıştı.

Daha önce de bu üniversite “güvenlik gerekçesiyle” okul birincisi Asna Tabassum’un mezuniyet konuşmasını iptal etmişti. İptal gerekçesi olarak Tabassum’un sosyal medya hesabında bulunan İsrail’i eleştiren internnet sitesi gösterilmişti.

Tabassum’un Instagram hesabının “antisemitist” olduğunu iddia eden grupların baskısı sonucu okul yönetimi tarafından bir açıklama yayımlanmıştı. Okul yönetimi açıklamada, “dikkatli bir değerlendirme sonucunda öğrencinin mezuniyet töreninde planlanan konuşmasını yapmamasına karar verildi” dendi. Açıklamanın devamında okul yönetimi şunları söyledi:

“Bu hayal kırıklığı yaratsa da gelenek yerini güvenliğe bırakmalı. Buradaki mesele kampüs güvenliğinin ve emniyetinin en iyi şekilde nasıl korunacağı olmalıdır, nokta.”

Teksas Üniversitesi’ne şiddetli polis müdahalesi

Teksas Üniversitesi’nde de 24 Nisan Çarşamba günü protestolar başladı. Üniversite yönetimi protestoların başlamasının hemen ardından hem Teksas polisini hem de eyalet askerlerini devreye soktu.

Teksas Üniversitesi’nde polis müdahalesi

Teksas öğrencilerine yönelik polis ve asker müdahalesi sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Polislerin öğrencilere yönelik şiddetleri birçok kişi tarafından kınandı.

Teksas Valisi ise yaptığı açıklamada protestolara katılan bütün öğrencileri “antisemitist” ilan ediyor.

Teksas Üniversitesi’ni diğer üniversitelerden farklı kılan özelliklerden biri ise üniversitenin devlet üniversitesi olması. Cumhuriyetçi eyalette bulunan bu üniversitede Filistin’e destek protestosu gerçekleştirmek dieğr eyaletlere oranla daha zor.

Şiddetli polis ve asker müdahalesine karşı Teksas Üniversitesi hocaları toplu iş bırakma kararı aldı. Üniversite hocaları tarafından yapılan açıklamada 25 Nisan Perşembe gününden itibaren bütün ders ve sınavlar iptal edildi. Hocalar da öğrencielrle beraber protestoalra katılıyor.

Columbia Üniversitesi’nde sular az da olsa duruldu

Columbia Üniversitesi’nde öğrenciler 23 Nisan Salı günü rektörlükle görüştüler. Öğrenciler tarafından yapılan yazılı açıklamada rektörün öğrencileri tehdit ettiği ve eylemi sonlandırmazlarsa ulusal muhafızları kampüse çağıracağını söylediği belirtiliyor. Rektörün bu kadar sert bir tavır takınması ise sosyal medyada eleştirilerin artmasına sebep oldu.

Filistin destekçisi öğrencilerle rektörlük 24 Nisan Çarşamba günü de masaya oturdu. Öğrenciler yönetimin okul içine polis sokmamasına karşılık dört taahhütte bulundu: Çadırların sayısı azaltmak, okul dışından göstericilerin eylemlere alınmaması, çadırda kalanların eyalet kurallarına uyması ve nefret söylemleriyle mücadeleye devam edilmesi.

Bu üniversitedeki son gelişme ise Minnesota Demokrat Senatörü İlhan Omar’ın kampüsü ziyaret ederek protestoculara destek vermesi. Omar’ın kızı da Filistin’e destek veren protestocular arasında yer alıyor.

Diğer üniversitelerdeki son gelişmeler neler?

Birçok üniversitede protestolar hız kesmeden devam ediyor. Üniversitelerden gelen son bilgiler şunlar:

  • Norhwestern Üniversitesi’nde okul yönetimi Gazze Dayanışma Kampı için kurulmak istenen çadırların sayısında kısıtlamaya gitme kararı aldı. Okul yönetimi kampüse polis soktu ancak henüz hiçbir gözaltı haberi gelmedi.
  • ABD’nin başkenti Washington DC’de bulunan Georgetown Üniversitesi, George Washington Üniversitesi ve Amerikan Üniversitesi’ndeki öğrenciler de protestolara destek vermeye başladı.
  • Öğrencilerinin üçte biri Yahudi olan Brandeis Üniversitesi’nde ise ödevlerin süresi uzatıldı. Bu kararın gerekçesi ise protestolar nedeniyle hedef gösterilmiş hisseden öğrencilerin bulunması.
  • Harvard, Brown, MIT ve Indiana Üniversitelerinde ise protestoalr hala devam ediyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.