Irak’ta eşcinsel ilişkiler suç kapsamına alındı

Irak’taki “Fuhuşla mücadele yasası” kapsamında LGBTİ+ların da rızaya dayalı lişkiye girmesini suç kapsamına alan ve hapis cezası öngören yasa teklifi meclisten geçti. Böylece rızaya dayalı eşcinsel ilişkiye girenler 10 yıldan az ve 15 yıldan fazla olmamak üzere hapis cezasına çarptırılacak.

Irak’ta “Fuhuşla müacedele yasası” olarak bilinen yasanın kapsamı genişletildi. Irak meclisi, eşcinsel ilişkileri suç kapsamına alan yasa tasarısı onayladı.

Irak meclisinde kabul edilen düzenlemeye göre eşcinsel ilişkiye girenler, eşcinselliği teşvik edenler ve cinsiyet değiştirme ameliyatı geçirenler ile ameliyatı üstlenen doktorlar hapis cezası ile karşı karşıya. Yasaya göre rızaya dayalı eşcinsel ilişkiye giren LGBTİ+lar 10 yıldan az ve 15 yıldan fazla olmamak üzere hapis cezasına çarptırılabilecek.

Irak’ta 1988 tarihinde yürürlüğe giren “Fuhuşla mücadele yasası” yapılması öngören tasarı, Bağımsız Milletvekillerinden Raad el-Maliki tarafından Meclis’e sunuldu. Maliki, mevcut yasadaki maddelere “eşcinsellik” tabirlerinin eklenmesini ve cinsel istismara yönelik cezalar verilmesini istedi.

Meclis ise eşcinseller için “ömür boyu hapis” veya “ölüm cezası” öngören tasarıda değişiklik yaparak bu kanun teklifini onayladı.

Irak’ta eşcinsellere yönelik hak ihlalleri oldukça yaygın. Human Rights Watch dahil olmak üzere birçok hak örgütü yıllardır Irak’ta eşcinsellere yönelik tecavüz, işkence ve cinayet gibi vakaları kaydediyor.

Yasa ne gibi cezaları öngörüyor?

Eşcinselliği ve eşcinsel ilişkiyi “herhangi bir şekilde” teşvik edenler yedi yıldan az olmamak üzere hapis cezasına çarptırılacak.

Bununla birlikte “feminenliği” teşvik etmek veya uygulamanın da ceası bir yıldan üç yıla değişiyor.

Cinsiyet uyum operasyonu geçirenler ve bu operasyonu gerçekleştiren doktorlar dahil herkes de bir ile üç yıl arasında hapis cezasıyla karşı karşıya.

Ayrıca eşcinselliği teşvik eden örgüt ve kuruluşların faaliyetlerinin de yasaklanmasına karar verildi.

ABD Büyükelçisi’nden tepki

Irak Parlamentosu’nda kabul edilen bu yasaya Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Bağdat Büyükelçisi Alina Romanowski, X hesabı üzerinden tepki göstererek şunları söyledi:

“ABD, Irak Meclisi’nin kabul ettiği ve anayasal olarak korunan insan haklarını ve temel özgürlükleri tehdit eden yasadan derin kaygı duyuyor. Bu tedbir, Irak toplumundaki en savunmasız insanları tehdit ediyor, kişisel ifade özgürlüğünü ve Irak genelinde sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını engellemek için kullanılabilir.”

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ise X hesabından yaptığı açıklamada bu yasayı “tehlikeli ve endişe verici” bulduğunu söyledi. Cameron sözlerine şöyle devam etti:

“Kimse olduğu kişi sebebiyle hedef gösterilmemeli. Irak hükümetini insan haklarına ve özgürlüklerine saygı duymaya çağırıyoruz.”

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.