Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi, ülke genelinde yayılan Filistin’e destek eylemleriyle mücadele etmek için “Antisemitizm Farkındalık Yasası’nı” onayladı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi, ülke geneline yayılan Filistin’e destek protestolarının ardından antisemitizm konulu bir yasa tasarısını onayladı. Bu yasa tasarısı, kampüslerdeki eylemleri “antisemitist” olduğu gerekçesiyle bastırmayı mümkün kılıyor.
Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 91 hayır oyuna karşılık 320 oy alan yasa tasarısı, ülke genelinde antisemitizm olarak nitelendirilen çeşitli konulara vurgu yapıyor. “Antisemitizm Farkındalık Yasası” olarak adlandırılan bu yasa tasarısı, Eğitim Bakanlığının Uluslararası Holokost Anma Birliğinin kabul ettiği antisemitizm tanımını baz almasını ve üniversitelerde de buna göre olayları tanımlamasını şart koşuyor.
Yasa tasarısını Matt Gaetz de dahil bazı Demokrat verkiller ise eleştiriyor. Bu yasa tasarısını eleştirenlere göre öngörülen antisemitizm tanımı fazla geniş. Geniş bir antisemitizm tanımının ise ifade özgürlüğünü sınırlayabileceğini iddia ediyor. Vekillerin dışında yasa tasarısını eleştiren sivil toplum örgütleri ise mevcut yasaların antisemitizmi yasakladığını belirterek bu yasa tasarısının eylemlere yönelik politik bir hamle olduğunu söylüyor.
Tasarıyla birlikte ismi geçen Meclis Başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson, yaptığı açıklamada kampüslerde devam eden Filistin’e destek gösterilerinin “antisemitizm” dalgasına hizmet ettiğini ve Yahudi karşıtlığını artırdığını savundu. Johnson geçen hafta da Columbia Üniversitesi’ni ziyaret etmiş ve oradaki eylemleri “antisemitist” olarak nitelendirmişti.
Temsilciler Meclisi’nde onaylanan bu yasa tasarısı şimdi de Senato’ya gidecek. Senato’da da onaylanması halinde yasa tasarısı, ABD Başkanı Joe Biden’ın önüne gelecek.
Kaynak: Guardian