Çin Devlet Başkanı Şi’nin beş yıl aradan sonra ilk Avrupa ziyareti: İlk durak Fransa

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 2019’dan sonra ilk kez Avrupa’yı ziyaret ediyor. Şi’nin 5 ile 10 Mayıs arasını kapsayan Avrupa ziyaretindeki durakları ise Fransa, Sırbistan ve Macaristan. Şi bugün (6 Mayıs) Fransa’ya gitti. Havalimanında Fransa Başbakanı Gabriel Attal tarafından karşılanan Şi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ile görüşecek.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 2019’dan bu yana ilk kez Avrupa’yı ziyaret ediyor. Şi’nin üç ülkeyi kapsayan Avrupa ziyaretinin ilk durağı ise Fransa. Çin Devlet Başkanı, 6 Mayıs Pazartesi günü Fransa’ya ulaştı.

Şi, bugün (6 Mayıs) Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile birlikte Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüşecek. Fransa’nın ardından Şi, Sırbistan ve Macaristan’ı da ziyaret edecek.

Şi, 2024’ün Çin ve Fransa arasındaki diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 60. yılı olduğunu belirtirken “Büyüyen Çin-Fransa ilişkileri, yalnızca iki ülke haklarına kazanç sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda çalkantı içindeki dünyaya istikrar ve pozitif enerji katıyor” dedi.

Şi’yi havaalanında Fransa Başbakanı Gabriel Attal karşıladı. Gabriel Attal açıklamasında şunları söyledi:

“Çin ile Fransa ilişkileri, birbirinden oldukça farklı olan ülkelerin bir arada barış içinde yaşayabildiğini ve kazan-kazan ilişkisini hayata geçirebildiğini gösteren örnek bir model.”

Le Figaro gazetesinde kendi imzasıyla yayınlanan bir köşe yazısında Cinping, Fransa’ya üç mesajla geldiğini belirtiyor: Pekin’in Fransa ile ilişkilerinde “yeni ufuklar” açmaya kararlılık, dünyaya daha da açılma ve dünya barışı ve istikrarını koruma isteği.

Çin ve Avrupa ilişkileri kritik bir dönemden geçiyor

Avrupa Komisyonunun Çin’den ithal elektrikli otomobiller için sübvansiyon soruşturması başlattığı, güneş panelleri ve rüzgar tribünleri için de soruşturma başlatmayı planladığı bir dönemde, Çin’in kıta ile ekonomik ilişkileri kritik eşikten geçiyor.

Bunun yanı sıra Çin’in Rusya’ya destek veren tutumu da Avrupa’da olumsuz karşılanıyor.

Öte yandan Çin ise Fransa’yı stratejik bir dost olarak görüyor. Macron, Avrupa’nın Çin ile jeopolitik tartışmalarda Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) “vassalı” olmaması gerektiğini savunuyor.

Masada hangi konular görüşülecek?

Şi’nin Fransa ziyaretinde görüşülecek konular arasında Avrupa Birliği’nin (AB) Çinli elektrikli otomobillere yönelik soruşturması, ticaretin, ikili ilişkilerin ve Rusya-Ukrayna savaşının yer alması bekleniyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 13 Eylül’de Çin’den AB ülkelerine ithal edilen elektrikli otomobillere yönelik sübvansiyon soruşturması başlatıldığını açıklamıştı. Ursula Von der Leyen küresel pazarın ucuz Çin arabalarıyla dolu olduğunu söylemişti.

Çin ise AB’nin aldığı bu tutuma karşı ani bir tepki göstererek “AB’nin korumacı politikalar” izlediğini söylemişti.

Macron ise soruşturma nedeniyle Fransız konyak ve tarım ürünlerine yönelik ithalat vergileri konusunda Çin’in misilleme yapmamasını isteyecek. Bunun yanı sıra Macron’un gündemleri arasında Çin’in Rusya’ya olan örtük desteği de bulunuyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Macron ve Şi görüşmesine “daha önce planlanan etkinlikleri” nedeniyle katılamayacağı belirtildi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.