İsrail’in abluka altındaki Gazze’ye yönelik saldırıları devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Hamas’ın Katar-Mısır ortaklığında hazırlanan ateşkes teklifini kabul etmesi ve ardından İsrail’in Refah kentinin doğusuna kara operasyonu başlatmasıyla devam eden savaş can almaya devam ediyor. İsrail, Refah’taki saldırılarını yoğunlaştırırken yetkililer ateşkes görüşmelerinde bir sonuç elde edilmediğini belirtiyor.
İsrail’in abluka altındaki Gazze’ye yönelik saldırıları devam ediyor. İsrail ordusu, 6 Mayıs’ta yaptığı açıklamada zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah’ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılmasını istemiş, 7 Mayıs sabahı da Gazze’nin güney kenti Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Mısır ile olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu.
Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNWRA), İsrail ordusunun Refah’taki saldırılarını yoğunlaştırması nedeniyle zorla yerinden edilen Filistinlilerin sayısının artmaya devam ettiğini söyledi. UNRWA, açıklamada “yaklaşık 110 bin kişinin Refah’tan kaçtığını tahmin ettiklerini” belirterek Gazze’nin hiçbir yerinin güvenli olmadığını söyledi. UNRWA, iki tarafa da acil ateşkes çağrısı yaptı.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ın kamuoyu önünde ilk kez İsrail’e uyarıda bulunması ve Refah’a yönelik ağırlaştırılmış bir operasyon halinde silah sevkiyatının durdurulacağını açıklamasının ardından İsrail ordusu 9 Mayıs Perşembe günü Refah’ta hedef belirlediği bölgelere bombalı saldırı gerçekleştirdi.
Öte yandan İsrail savaş uçakları Gazze kentinde birçok yerleşim yerini bombalamaya devam ediyor. Kentteki Yermuk Caddesi’nde gece saatlerinde bombalanan bir evde üç kişi hayatını kaybederken beş kişi de ağır yaralandı. Kentteki Nafak Caddesi’nde ise hedef alınan bir evde altı kişi ağır yaralandı.
İsrail ordusunun ayrıca Gazze Şeridi’nin orta kesiminde yer alan Nuseyrat Mülteci Kampı’nın hava saldırılarıyla hedef aldığı da belirtiliyor.
Kahire’de ateşkes görüşmelerinde ümitsizlik: Anlaşma yok
Öte yandan Mısır’ın başkenti Kahire’de süren ateşkes görüşmeleri ile ilgili açıklama geldi. İsrailli üst düzey bir yetkili dün (9 Mayıs) yaptığı açıklamada Kahire’deki dolaylı ateşkes görüşmelerinin son turunun da sonlandığını ve masada anlaşılan bir ateşkes anlaşmasının bulunmadığını söyledi. Yetkili, İsrail tarafının rehinelerin takası konusunda bir rezervasyon sunduğunu belirtti.
İsrail’in Refah’taki operasyonlarına devam edeceğini belirten yetkili, saldırıların artacağı sinyalini verdi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise X hesabından paylaştığı bir videoda “Eğer yalnız kalacaksak, bu yolda yalnız kalmaya hazırız. Zorundaysak, kendi tırnaklarımızla savaşacağız. Ancak bizim elimizde tırnaklarımızdan çok daha fazlası var” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
אם נצטרך לעמוד לבד, נעמוד לבד וננצח. pic.twitter.com/PBlPBH8u6Y
— Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו (@netanyahu) May 9, 2024
İsrail basınına göre taraflar arasında çözülemeyecek anlaşmazlıklar var
İsrail televizyonu KAN, ateşkes görüşmelerinde taraflar arasında çözülemeyecek anlaşmazlıklar olduğunu belirtti ancak bu konular hakkında herhangi bir bilgi vermedi.
Başta Netanyahu olmak üzere İsrail savaş kabinesi, Refah’a yönelik operasyonların artacağını belirtiyor ancak Hamas tarafı ise ateşkes anlaşmasının bu saldırıları tamamen sonlandırması gerektiğini iddia ediyor. Hamas tarafı, İsrail ile gerçekleştirecekleri rehine takası sonrasında kalıcı bir barışın garantilenmesini istiyor ancak İsrail tarafı Refah’a yönelik operasyon kararını sürdürüyor.
İsrail tarafı ateşkese açık olduklarını ama savaşın sonlanması talebini kabul etmeyeceklerini belirtiyor.
İsrailli yetkililer Gazze Şeridi’nde bazıları hayatta bazıları ise ölü 130’dan fazla İsrailli esir bulunduğunu iddia ediyor.
Doğu Kudüs’teki UNRWA Genel Merkezi geçici olarak kapandı
İşgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan UNRWA Genel Merkezi’nin çevresi, İsrail yanlısı aşırılıkçı bir grup tarafından ateşe verilmişti. İki kez çevresi ateşe verilen genel merkez, geçici olarak kapatıldı.
UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarin, X hesabından yaptığı açıklamada akşam saatlerinde genel merkezin çevresinin iki kez ateşe verildiği ve bu sırada personelin merkezde olduğunu söyledi.
This evening, Israeli residents set fire twice to the perimeter of the UNRWA Headquarters in occupied East Jerusalem.
— Philippe Lazzarini (@UNLazzarini) May 9, 2024
This took place while UNRWA and other UN Agencies’ staff were on the compound.
While there were no casualties among our staff, the fire caused extensive damage… pic.twitter.com/ZqHFDNkiWC
Herhangi bir can kaybının yaşanmadığı bu saldırının ardından genel merkez geçici olarak kapatıldı.
İsrailli aşırılık yanlılarının birçok kez BM personelini silahla tehdit ettiğini ve faillerden hesap sorulması gerektiğini belirten Lazzarini, “Birleşmiş Milletler personelinin ve tesislerinin her zaman korunmasını sağlamak, işgalci bir güç olarak İsrail Devleti’nin sorumluluğundadır.” dedi.
İsrail halkı Netanyahu’yu protesto etmeye devam ediyor
İsrail halkı Batı Kudüs ve başkent Tel Aviv başta olmak üzere hükümetin ateşkes anlaşmasını imzalamasını talep etti. İsrail ve Filistinlilerin bir araya geldiği “Beraber Duruyoruz” isimli sivil toplum örgütünün çağrısıyla yaklaşık 1500 kişilik grup Tel Aviv’in merkezindeki Habima Meydanı’nda toplandı.
Esirlerin yakınları rehine takas anlaşmasının imzalanmasını talep etti. Esir İsraillilerin serbest bırakılma çağrısını barındıran bir pankartla eyleme katılan kişiler, “Hepsi hayata dönene, iyileşene veya İsrail mezarlarına gömülene kadar dinlenmeyeceğiz” sloganı attı.
Refah: Filistinlilerin son sığınağı
İsrail saldırılarından önce 280 bin nüfuslu Refah’ta, saldırıların ardından nüfus 1,5 milyona ulaştı. İsrail saldırılarından kaçarak Refah’a yerleşen Filistinliler, yetersiz su ve yetersiz barınma koşullarında hayatta kalmaya çalışıyor. Refah’a sığınan Filistinlilerin büyük bir bölümü, derme çatma çadırlardan oluşan kamplarda yaşam mücadelesi veriyor.
İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 14 bin 944’ü çocuk, 9 bin 849’u kadın olmak üzere 34 bin 904 Filistinli öldürüldü, 78 bin 514 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.
Ne olmuştu?
İsrail’in abluka altındaki Gazze’ye saldırıları devam ederken Mısır’ın başkenti Kahire’de ateşkes görüşmeleri tekrar başlamıştı. Hamas heyeti 4 Mayıs Cumartesi günü Kahire’ye gitti. İsrail’in son önerdiği ateşkes önerisinin tartışılacağı görüşmelerde Hamas heyetinin “olumlu bir havayla” görüşmelere gittiği belirtilmişti.
Hamas yetkililerince yapılan açıklamada “Filistinlilerin taleplerini karşılayacak bir anlaşmaya varmaya kararlıyız” denilmişti.
Hamas tarafı anlaşmayla birlikte Gazze’deki savaşın tamamen bitmesini taahhüt edilmesini istiyor ancak İsrail hükümeti, örgütün Gazze’de aktif kalması durumunda bu taahhüdü vermek istemiyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, anlaşmaya varılsa bile Gazze’nin güneyindeki Refah’a kara operasyonu düzenleneceğini birçok kez vurgulamıştı. İsrail medyası, ateşkes görüşmelerinin son turunda da bu tutumun değişmediğini bildirmişti.
İsrail, Gazze’nin güneyinde ve bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı Refah’ta belirlenen bazı bölgelerdeki sivillerin güvenli bölgelere geçmesi için çağrıda bulunmuştu.
İsrail ordusu bölgeye sivillerin Doğu Refah’ta belirlenen bölgeleri terk etmesi için uçaktan bildiri dağıtmıştı. İsrail ordusu ayrıca Filistinlilere el-Mevasi ve Han Yunus’taki “insani bölgelere geçme” çağrısında bulunmuştu. Ordu sözcüsü Nadav Şoşani, yaklaşık 100 bin kişinin yerinden edileceğini belirterek “İsrail’in kapsamı sınırlı bir operasyon” hazırlığında olduğunu aktarmıştı.