Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, kamudaki tasarruf tedbirlerinin gerekli olduğunu söylerken, toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyecek hiçbir tedbirinin alınmaması gerektiğini vurguladı. Üney, Türkiye’nin sağlık harcamalarının hasıladaki payının düştüğüne dikkat çekerek, oranının 2021 yılında yüzde 4,6’den 2022 yılında yüzde 3,7’e düştüğünü söyledi.
Türk Eczacıları Birliği (TEB), bilimsel eczacılığın 185. yıl dönümünde “Eczacı varsa hayat var” temasıyla basın toplantısı düzenledi. Güvenilir ve kolay erişebilir ilaç ve sağlık hakkını savunduklarına değinen TEB Başkanı Arman Üney, kamuda tasarruf ve verimlilik paketine ilişkin konuştu:
“Bir süredir gündemde olan kamudaki tasarruf tedbirlerine ilişkin çalışmaları mali disiplinin sağlanması, yüksek enflasyonun dizginlenmesi açısından gerekli buluyoruz ancak sosyal güvenlik açıklarını kapatmak, enflasyon hedeflerini tutturmak adına toplum sağlığını olumsuz yönde etkileyecek hiçbir tasarruf tedbiri alınmamalıdır. Halk sağlığını koruma gayretindeki bir meslek grubunun temsilcileri olarak bu uyarıyı yapmayı görev biliyoruz ve diyoruz ki ‘Sağlıktan tasarruf olmaz.’”
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılının sağlık harcamaları istatistiklerine göre toplam cari sağlık harcamalarının, gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 3,7’si kadar olduğunu belirten Üney, Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında en düşük pay ayıran ülke olduğuna dikkat çekti. Toplam sağlık harcamalarının payı 2021’de yüzde 4,6 iken, 2022’de yüzde 3,7’ye gerilediğini vurgulayan Üney, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) geri ödeme kapsamında yer alan ilaçlarda kısıtlamalara gittiğini söyledi.
“2024 yılında vatandaşlarımızın cebinden çıkacak ilaç fiyat farkı 20 milyar lirayı bulacak”
Üney, hastaların cebinden çıkacak ilaç fiyat farklarının kur farkı ve ekonomik kriz sebebiyle gittikçe daha çok arttığını belirterek “2024 yılında katılım payı haricinde vatandaşlarımızın cebinden çıkacak ilaç fiyat farkının 20 milyar lirayı bulacağını öngörüyoruz” dedi.
“İlaç Fiyat Kararnamesi’nde değişiklik yapıldı ama kazançta yapılan düzenleme geriye gitti ”
Basın açıklaması sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Üney, eczacıların finansmanı ve borçlanmasına ilişkin yapılan değişikliklerin eridiğine dikkat çekti:
“İlaç Fiyat Kararnamesi denilen eczacının ilaçların satış koşulundaki kazancını ilgilendiren süreçte değişiklik yapıldı ama orada kaldı. Bu fiyatlandırmalar bir standarda bağlanmadığı için o tarihten bu zamana kadar değişen ilaç fiyatlarına bağlı olarak eczacı kazancındaki yapılan düzenlemenin geriye gittiğini görüyoruz.”
Üretim kaynaklı sebeplerle ilaç tedarik sıkıntısı yaşanıyor
Üney, üretim kaynaklı sebeplerle hastaların bazı ilaçlara erişimde sıkıntı yaşadığına dikkat çekti. İlaç yoklukları ve ilaca kısıtlı erişim sorunlarının gündemde olduğunu söyleyen Üney, yeni keşif ve yeni nesil ilaçların Türkiye’ye erişime açılamadığını, bu sebeple hastaların yeni tedavi olanaklarından faydalanamadığını belirtti.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Hasta daha fazla fiyat farkı ödüyor
Geçmişte SGK’nın ödediği eşdeğer ilaç bandı oranının yüzde 30 olduğunu anımsatan Üney, 24 Ağustos 2023’te Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre eşdeğer ilaç bandının yüzde 10’dan yüzde 5’e düştüğünü vurguladı. Üney, bu düzenlemeyle birlikte hastaların ilaçlara ödediği farkların arttığını belirtti.