İsrail, El Cezire’yi 35 günlüğüne yasakladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “güvenlik riski” olarak görülen yabancı haber ağlarının kapatılmasını istemesi üzerine İsrail kabinesi, El Cezire’nin İsrail’de yasaklanması yönünde oy kullanmıştı. İsrailli yetkililerin 5 Mayıs’ta El Cezire’nin Kudüs’teki merkezini kapatması üzerine konu mahkemeye taşındı. İsrail’in başkenti Tel Aviv’deki bir mahkeme, El Cezire’nin 35 günlüğüne yasaklanmasına izin verdi.

İsrailli yetkililer 5 Mayıs’ta El Cezire haber ajansının Kudüs’teki haber merkezini kapatmıştı. El Cezire’nin Kudüs’teki merkezinin kapatılması üzerine konu mahkemeye taşınmıştı. İsrail’in başkenti Tel Aviv’deki bir mahkeme, El Cezire’nin 8 Haziran’a kadar sürecek olan 35 günlük kapatılma yasağını onayladı.

Dava dosyası, mahkemenin El Cezire haber ajansının terörist bir eylem düzenlenmediğini ve bu yüzden tamamen yasaklanmasını orantısız olarak gördüğünün altını çiziyor.

Mahkemenin kararı gereği El Cezire’nin yasağı 8 Haziran Cumartesi günü sona erecek. Bir İsrailli yetkilinin aktardığına göre İsrail tarafı yasağın 45 gün daha uzatılmasını umuyor.

Tel Aviv Bölge Mahkemesi Yargıcı Shai Yaniv, kendisinin El Cezire ile Hamas arasında yakın bir ilişki olduğuna dair bilgilendirildiğini ve bu yönde eline kanıtların ulaştığını aktardı. Ancak Yaniv, kanıtların neler olduğunu açıklamadı. Yaniv, “Savaş zamanlarında ifade özgürlüğü oldukça önemlidir. Ancak devletin bekası için tehlike arz ediyorsa bu, bizimden de elimizden başka hiçbir şey gelmez” dedi.

İsrailli yetkililer 5 Mayıs’ta ülkenin uydu sağlayıcıları vasıtasıyla El Cezire’nin yayın yapmalarının da önüne geçti. İsrail İletişim Bakanlığı ise bu yasağın 45 günlüğüne uzatılmasını amaçladıklarını ifade etti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) El Cezire’ye yönelik bu kısıtlamaları kınadı.

Neler olmuştu?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bakanların “güvenlik riski” olarak görülen yabancı haber ağlarının kapatma yetkisine sahip olmasını öngören bir yasa çıkarmasını talep etmişti.

İsrail parlamentosunda 1 Nisan’da yapılan oylamada Katar merkezli haber ajansı El Cezire (Al Jazeera) de dahil olmak üzere “güvenlik riski” olarak görülen yabancı haber ağlarının yasaklanabilmesini öngören yasa tasarısı geçmişti.

Yasa tasarısı parlamentoda 70 leh ve 10 aleyhte oy ile geçti.

İsrail, El Cezire’yi niçin hedef alıyor?

İsrail, ocakta Gazze’deki hava saldırısında öldürülen El Cezire muhabirlerinin “terörist ajan” olduğunu iddia etti. İlerleyen aylarda ise bir başka hava saldırısında yaralanan muhabirin ise Hamas’ın bölük komutanı yardımcısı olduğunu söyledi.

Dolayısıyla İsrail tarafı El Cezire’nin Hamas ile işbirliği yaptığını iddia ediyor. El Cezire ise İsrail hükümetinin bu iddialarını birçok kez reddetti.

El Cezire’nin iddialarına göre İsrail ordusu, ajansın gazetecilerini hedef alıyor ve öldürüyor. Hamas ile olan işbirliğini reddeden El Cezire, gazetecilerinin Hamas’tan İsrail’e uzanan geniş bir ağa sahip olduğunu söylüyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.