Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 5 Haziran Çarşamba günü Dünya Çevre Günü nedeniyle yaptığı konuşmasında insan sebepli iklim krizinin yıkıcı etkilerinden kurtulmak için fosil yakıt şirketlerinin reklamlarının yasaklanması gerektiğini söyledi.
Guterres kömür, petrol ve gaz şirketlerinin on yıllardır gerçeği çarpıtarak toplumları kandırdığını belirterek fosil yakıt şirketlerini “iklim krizinin mafya babaları” olarak nitelendirdi. BM Genel Sekreteri, “Nasıl sağlığa zararlı olduğu için tütün ürünlerinin reklamları yasaklandıysa aynısı fosil yakıt şirketlerine de uygulanmalı” dedi.
Küresel ısınmanın ve iklim krizinin önemli bir bölümünden sorumlu olan fosil yakıt endüstrisine yönelik sert eleştiriler barındıran konuşmasında Guterres, medya ve teknoloji kurumlarını fosil yakıt reklamlarından acilen uzaklaşmaya çağırdı.
Guterres’in Dünya Çevre Günü kapsamında gerçekleştirdiği bu konuşması aynı zamanda son dönemlerde yayımlanan ve dünyanın rekor düzeyde ısındığını gösteren araştırmaların ardından geldi. Avrupa Birliği’nin (AB) iklim kurumlarından elde edilen verilere göre son 12 ayın her biri yılın o dönemi için yeni bir küresel sıcaklık rekoru kırıyor.
Guterres’in konuşmasına yanıt olarak fosil yakıt şirketleri ise karbon emisyonlarını azaltma hedefine bağlı olduklarını belirtiyor. American Petroleum Foundation’ın iletişimden sorumlu departmanında başkan yardımcısı Megan Bloomgren, “Endüstrimiz ekonomik ve güvenilir enerji üretimine odaklanıyor. İklim krizine karşı bu yolda devam etmeye kararlıyız, bunun dışındaki bütün iddialar ise yalan” dedi.
BM Genel Sekreteri her ne kadar oldukça sert eleştiriler içeren bir konuşma yapsa da hukukî bir yaptırım yapma gücü bulunmuyor. Dolayısıyla BM’nin petrol şirketlerinin reklam faaliyetlerini kısıtlamaya yönelik herhangi bir yaptırım mekanizması bulunmuyor.
Bu sonucu önlemek için BM Genel Sekreteri, iklim krizi konusunda daha hızlı siyasi eylem ve fosil yakıt endüstrisine yönelik “baskı” çağrısında bulundu:
“On yıllardır ilerlemeyi engellemek için amansız bir gayret gösteren fosil yakıt endüstrisiyle doğrudan yüzleşmeliyiz.”
Guterres, kömür, petrol ve gaz endüstrisinin lobiciliği, yasal işlemleri ve kitlesel reklam kampanyalarını kullanarak “utanmadan yeşil aklama” yaptığını belirtti.
Ancak Guterres’in bu açıklamaları birçok iklim ve ekoloji aktivistinin kampanyalarına güç katacağı düşünülüyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Küresel sıcaklık artışı neyden kaynaklanıyor?
Küresel sıcaklık düzeyindeki artışın en temel sebebi insan kaynaklı salınım ve çevre tahrifatı. Bununla birlikte son zamanlarda gündemdeki El Nino hava olayı da bu sıcaklık artışlarına katkı sağladı.
Uluslararası bir ekip tarafından hazırlanan son analizlere göre 2023’te küresel yüzey sıcaklığı 1850-1900 yılları ortalamasının 1,43 santigrat derece üzerinde. Bu artışın yaklaşık 1,31 derecesi ise insan kaynaklı.
Çalışmanın koordinatörü Leed Üniversitesi’nden Progesör Forster, “Küresel sıcaklıklar hâlâ yanlış yönde ve her zamankinden daha hızlı ilerliyor” dedi.
Kaynak: BBC