Hint Okyanusu topraklarında İngiltere kontrolündeki Diego Garcia adasında bulunan bir grup göçmen bir yıl önce Ruanda’ya gönderildi. Ruanda’ya gönderilen göçmenler yaşadıklarını BBC’ye anlattı.
Not: Göçmenlerin kimliklerini korumak amacıyla isimleri değiştirilerek kullanılmıştır.
İngiltere, bir yıl önce kontrolü altındaki Diego Garcia adasında bulunan bir grup göçmeni Ruanda’ya gönderdi. Yaklaşık bir yıldır Ruanda’da yaşamaya çalışan göçmenler, İngiltere’nin Ruanda ile yeni imzaladığı göç anlaşmasından sonra BBC’ye konuştu.
Göçmenler, Ruanda’daki hayatlarını “yalnız ve güvensiz” olarak betimlerken ülkeyi de “açık hava hapishanesine” benzetiyorlar. Ruanda’daki deneyimlerini anlatan göçmenler, en basit tıbbi ihtiyaçlarının bile ülke tarafından karşılanmadığından şikayetçi. Göçmenlerin hepsine temel ihtiyaçlarını karşılamaları için haftada 50 dolar para veriliyor. Ancak bu para, Ruanda topraklarında kalmaları koşuluyla veriliyor. Ayrıca hiçbir göçmen çalışma hakkına sahip değil.
Dört kişiden oluşan bu göçmen grubu, Ruanda’da geçirdikleri zaman diliminde sistematik olarak işkenceye, tacize ve cinsel saldırıya maruz bırakıldıklarını söylüyor. Dışarı çıkmaktan çok korktuklarını söyleyen göçmenler, “Kendimizi eve hapsettik” diyor.
Bu göçmenlerin yasal konumu, İngiltere’den Ruanda’ya gönderilecek sığınmacılarla aynı yerde değil. Bunun önemli bir fark olmadığını belirten ve gruptaki iki göçmeni savunan avukat, “Bu göçmenlerin yaşadıkları, Ruanda’nın ülke olarak İngiltere’den gelecek yeni bir grubun ihtiyaçlarını karşılamak konusunda zorluk yaşayacağını gösteriyor” dedi. Ancak Ruanda yetkilileri ise ülkelerinin İngiltere’den gelecek sığınmacıların ihtiyaçlarını karşılayacakları konusunda “kendilerinden emin” olduklarını söylüyor.
“Kim bilir daha kaç yıl İngiltere hükümetinin vatansız tutsakları olarak yaşayacağız”
Bu dört göçmenin hiçbiri İngiltere sınırlarına girmeye çalışmadı, aksine Diego Garcia adasında bir sığınma başvurusu doldurdu. Bu dört göçmen de Diego Garcia’ya 2021’de bir tekneyle varan düzinelerce göçmen arasındaydı. BBC’nin ulaştığı bu dört göçmen, kendi ülkelerinde tacize, işkenceye ve cinsel saldırılara maruz bırakıldığını söylüyor.
Göçmenlerden biri, Azhagu* şunları söylüyor:
“Buraya vardığımızda düzgün bir tıbbi bakım bile yapılmadı bize. Hepimizin kesinlikle ruhsal sağlığı etkilendi tüm bu süreçten. Hangi doktora gidersek gidelim, hiçbiri bize yardım edemiyor.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Diğer göçmenlerden 26 yaşındaki Mayur* ise düzgün bir sağlık hizmeti almadıklarını tekrar belirterek “Ne düzgün bir ilaç alıyorum ne de düzgün bir cevap. Bu yüzden de hastanelere gitmek istemiyorum” diyor.
Bir yıl boyunca İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da dahil olmak üzere hükümet yetkililerine dönmek istediklerine dair istek gönderdiklerini söyleyen göçmenler, bütün yasal belgeleri, WhatsApp mesajlaşmalarını, e-postaları BBC’ye gösterdi.
Bir mesajda şunlar yazıyor:
“Kim bilir daha kaç yıl İngiltere hükümetinin vatansız tutsakları olarak yaşayacağız?”
“Başının belaya gireceğini bildiğin halde neden dışarı çıkıyorsun?”
Hem Azhagu hem de Mayur Ruanda sokaklarında yaşadıkları “dehşet verici” anları şöyle anlatıyor:
“Sokağa çıktığımızda yabancılar yanımıza yaklaşıyor, seninle sevişebilir miyim diye soruyor. Çevredeki insanlar ise sadece gülüyor. Bizim oradan kaçmaktan başka seçeneğimiz yok.”
Bir başka göçmen Khartik* ise “İşte bu yüzden dışarı çıkmaya korkuyorum. Hepimiz korkuyoruz” diyor.
Dördü de bize Kraliyet yetkililerinin şikayetlerini ciddiye almadığını söyledi. Azhagu, “Bana şunu sordular: ‘Başının belaya gireceğini bildiğin halde neden dışarı çıkıyorsun?'” dedi. “Onlara şunu sordum: ‘Sorun olduğunu bildiğiniz halde neden bizi burada tutuyorsunuz?'” diyen Azhagu, yetkililerin kendilerine cevap vermediğini de sözlerine ekledi.
Kraliyet yetkilileri bu iddialara yanıt vermedi.
“Ruanda’ya gönderilecek sığınmacılar da bizle aynı zorlukları yaşayacak”
İngiltere’nin Ruanda ile yaptığı yeni göç anlaşması hakkında da konuşan göçmenler, “Ruanda’ya gönderilecek sığınmacılar da aynı zorlukları yaşayacak” diyor. Ruandalı yetkililer ise bir sene önce Ruanda’ya gelen göçmenler ile İngiltere’den anlaşma sebebiyle gelecek sığınmacılar arasında fark olduğunu belirtiyor.
Ruandalı yetkili Ms. Picard, Diego Garcia’dan gelen göçmenlerle her zaman “konuşmaya açık” olduklarını ifade ederek “Göçmenlerin bütün ihtiyaçlarını karşılamak için ellerimizden geleni yapıyoruz” diyor. Ayrıca Picard, Diego Garcia’dan gelen göçmenler için İngiltere tarafından kendilerine herhangi, bir ödeme yapılmadığını da hatırlatıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:
“Eğer İngiltere bize gerekli yardımı sağlasaydı, göçmenlerin ihtiyaçlarını da karşılamak için imkanımız olurdu.”
Kaynak: BBC