Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri beklenildiği gibi aşırı sağın oylarını artırmasıyla sonuçlandı ve bu sonuçlar kıta politikasında sarsıntıya neden oldu. Avrupalı muhafazakârlar sonuçlardan çok mutlu. 27 ülkede kullanılan 185 milyon oy neyi belirledi? İşte seçim sonuçlarının bize gösterdiği 5 kritik madde.
Dün gece sona eren Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağcı gruplar büyük kazanımlar elde etti. Fakat Avrupa’nın güç odağı merkezde kaldı. İlk sonuçlara göre merkez-sağdaki Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) en büyük grup olarak kaldı, Parlamento üzerindeki hakimiyetini sıkılaştırdı.
Kesin olmayan sonuçlara göre Avrupa Halk Partisi (EPP), 2019’a kıyasla 2 koltuk artırdı ve 184 milletvekili var. Bu, 720 milletvekilinin dörtte biri anlamına geliyor. Sonuçlar bize büyüyen tek grubun EPP olduğunu gösterdi. Merkez-soldaki Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı (S&D) istikrarını korudu.
Sahip olduğu güç açısından EPP, Avrupa Birliği (AB) politikasını belirlemek için çok önemli bir konumda. EPP grubunun lideri Manfred Weber, geçtiğimiz günlerde Politico’ya verdiği demeçte, “Biz sanayinin partisiyiz, biz kırsal kesimlerin partisiyiz, biz Avrupa’nın çiftçi partisiyiz” demişti.
Peki sonuçlar bize ne gösterdi? Gelin birlikte inceleyelim.
- Aşırı sağın yükselişi
Anketlerde öngörüldüğü gibi, aşırı sağ partiler blok genelinde büyük kazanımlar elde etti. Fransa’da Rassemblement National (Ulusal Cephe) Partisi’nin oyların neredeyse 3’te 1’ini alması Marine Le Pen’in yerini sağlamlaştırdı. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin de İtalya’nın Kardeşleri Partisi, benzer şekilde yükselişe geçti ve seçmenlerin dörtte birinden fazlası Meloni’yi destekledi.
Avrupa Parlamentosu’nda yelpazenin en sağındaki iki grup, Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular Partisi (ECR) ve Kimlik ve Demokrasi (ID), parlamentoda 131 sandalye kazandı. Bu gruba, Almanya’dan 15 milletvekili, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán’ın Fidesz partisinin 10 temsilcisi, Polonya Konfederasyon Partisi’nden 6 kişi ve Bulgaristan’dan Kremlin yanlısı partisinden 3 kişi dahil değil.
Meloni’nin İtalya’daki ilerleyişi, Lig Partisi’ni baltaladı ve Kimlik ve Demokrasi grubunun önde gelen partisi Lig, sandalyelerinin 3’te 2’sini kaybetti. İspanya’da Vox partisi, aşırı sağcı Alvise Pérez’in liderliğindeki yeni parti The Party is Over tarafından baltalandı. Eğer aşırı sağ, tek bir grup oluştursaydı Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) ardından parlamentodaki en büyük ikinci güç olacaktı.
- Von der Leyen zafere mi koşuyor?
Dünkü sonuçlar, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in bir dönem daha görevde kalma şansının yüksek olduğunu ancak kesin olmadığını gösteriyor.
Komisyon başkanı olmak için parlamentoda gerekli 361 oyu toplaması gereken von der Leyen, parlamentodaki siyasi grupları ikna etmesi gerekiyordu. Von der Leyen resmi olarak başkan olmasa da sonuçlar, Avrupa Komisyonu Başkanı için oldukça umut verici.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
- Yeşiller koltuk kaybetti: Neden?
Avrupa Birliği’nin (AB) Yeşil Mutabakat Eylem Planı (Green Deal) ile gerçekleştirmek istediği yeni dünya düzeni, beş yılın sonunda Yeşiller grubuna yaramamış gibi gözüküyor. Yeşiller grubunun 2019’da 74 koltuğu varken, bu sayı 52’ye düştü.
Yeşillerin en önemli kayıpları, hareketin parlamentodaki gücünün yarısını oluşturan Fransa ve Almanya’yı temsil edenlerden geldi. Hollanda ve Danimarka gibi ülkelerdeki küçük ilerlemelere rağmen Yeşiller grubu, 15’ten fazla vekil kaybetti ve Yeşiller, dördüncü büyük partiden altıncı büyük partiye düştü.
- Renew Europe’un başarısızlığı
Beş yıllık süre zarfında parlamentoyu domine eden üç ayaklı koalisyonun üçüncü ayağı olan Renew Europe grubu da darbe alanlardan. Fransa’da seçmenlerin aşırı sağa oy vererek, ulusal hükümete yönelik hayal kırıklıklarını ifade etmesiyle Emmanuel Macron’un partisi çöktü.
Renew Europe’un İspanyol yan kuruluşu Ciudadanos tamamen ortadan kayboldu, parlamentoda sahip olduğu 7 sandalyenin tamamı EPP’ye geçti.
Parlamentodaki sandalyelerin yaklaşık yüzde 14’üne sahip olan Renew, önceki dönemin çoğunu belirleyici rol oynayarak geçirdi. Artık, partinin daha küçük olması nedeniyle bu kadar fazla güce sahip olması pek olası değil. Bu, Brüksel’de Avrupa vizyonunu ilerletmek için partiyi kullanmayı ümit eden Macron için kötü haber.
- Sonuçların liderler için anlamı ne?
Avrupa Parlamentosu seçimleri ikinci derece seçim. Seçim sonuçları üzerinden üye ülkelerin geleceği hakkında büyük yorumlar yapmak doğru olmayabilir fakat sonuçlar neticesinde, bazı ülkelerde liderler radikal kararlar almaya başladı.
Örneğin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ulusal Meclisi dağıttı ve erken seçim kararı aldı. Almanya ve Macaristan gibi ülkelerde de iktidar partisinin aldığı sonuçlar, ülkede erken seçim çağrılarının artmasına neden oldu.
Danimarka’da seçimlerden kısa süre önce saldırıya uğrayan Başbakan Mette Frederiksen’in Sosyal Demokratları sandalyesini korudu. İspanya’da Başbakan Pedro Sánchez’in Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ile muhafazakar Halk Partisi’nin (PP) birincilik için yarıştığı seçimi PP kazandı.
Kaynak: Politico