Uyuşturucu ticareti, ormansızlaştırma ve kuşlar: Göçmen kuş türleri kokain ticareti nedeniyle risk altında

Nature Sustainability dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre uyuşturucu tacirlerinin baskınlardan kaçmak için gezegenin en ücra köşelerindeki ormanlara kaçması nedeniyle bölgedeki nadir kuş türlerinin hayatı tehlike altında.

Kokain tüketimi nadir kuş türlerinin hayatlarını tehlikeye atıyor. Uyuşturucu tacirleri, polis baskınlarından kaçmak için Amerika’nın merkez bölgelerindeki ücra ormanlara kaçıyor. Araştırma bu ormanların “narko kaynaklı” bir ormansızlaştırmayla karşı karşıya kaldığını ve bu sebeple ormandaki habitatın üçte ikisinin yok olma tehlikesi altında olduğunu gösteriyor.

Bulgular, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 40 yıllık uyuşturucuyla mücadele politikalarının yasadışı uyuşturucu ağını çökertmekte başarılı olamadığını, aksine uyuşturucu tacirlerinin ücra ormanlara kaçmasına alan açtığını gösteriyor. Bu ormanlarda tacirler, uyuşturucu ticaretini devam ettirmek için yeni yollar inşa ediyor ve burada kara para aklayacak mekanizmalar kurmaya çalışıyor. Bu durum da ormansızlaştırmanın yolunu açıyor.

Tropik ormanlardaki milyonlarca hektarın, narko kaynaklı bir ormansızlaştırmaya maruz kaldığını belirten araştırma buradaki yerli popülasyonunun da yerinden edildiğini belirtiyor. Araştırmacılar, bu ormansızlaştırma ve yerinden edilmelerden en çok etkilenen canlılardan birinin kuşlar olduğunu aktarıyor.

Bulgulara göre göçmen 67 kuş türü, bu ormansızlaştırma ve uyuşturucu ağı sebebiyle risk altında.

Araştırma ayrıca nasıl bir çözüm gerektiği konusunda da gerekli bilgileri veriyor. Yerel halka sağlanacak iş fırsatlarının arsa sahipliği ve tapu konusundaki belirsizliği ortadan kaldıracağını belirten araştırmacılar, yerel halkın bölgede kalmasıyla uyuşturucu ticaretinin azalabileceğini aktarıyor.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.