Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin Rusya liderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden (KGAÖ) ayrılacağını resmen açıkladı. Paşinyan, KGAÖ üyelerini Azerbaycan ile birlikte Ermenistan’a karşı bir savaş planlamakla suçladı.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bir süredir ABD ve Avrupa Birliği ile daha yakın ilişkiler geliştirmeye çalışıyor. Rusya ile arası giderek açılan Ermenistan daha önce ittifaka katılımını dondurmuş, ortak askeri tatbikatlara katılımını iptal etmiş ve KGAÖ zirvelerine katılmamıştı.
Parlamentoda konuşan Paşinyan, milletvekillerine, “Ne zaman çıkacağımıza biz karar vereceğiz… Merak etmeyin, geri dönmeyeceğiz” dedi.
Ermenistan ile Rusya arasındaki ilişkiler, Azerbaycan’ın sonbaharda Karabağ bölgesini ele geçirmek için düzenlediği askeri harekat ile bölgedeki 30 yıllık etnik Ermeni ayrılıkçı yönetimine son vermesinin ardından bozulmaya başlamıştı.
Dağlık Karabağ, uluslararası toplum tarafından Azerbaycan toprağı olarak görülüyor. Ermenistan, 1992’de Dağlık Karabağ ile birlikte Azerbaycan topraklarından yedi bölgeyi işgal etmişti. Azerbaycan ise yaklaşık dört yıl önce Dağlık Karabağ ve etrafındaki bazı bölgeleri yeniden ele geçirmişti.
Paşinyan o günden beri KGAÖ ve Rusya’ya karşı duyduğu hayal kırıklığını dile getiriyor. Bir açıklamasında, “Ermenistan’ın güvenliğini sağlamak için artık Moskova’ya güvenemeyeceğini” söylemişti.
Öte yandan Ermenistan, 1 Şubat’ta resmi olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) katıldı. Ermenistan’ın bu kararını geleneksel müttefiki Rusya ise “dostça olmayan bir hareket” olarak nitelendirdi.
KGAÖ nedir?
KGAÖ, 15 Mayıs 1992 tarihinde Taşkent’te imzalanan Kolektif Güvenlik Anlaşması temelinde 2002 yılında resmen kuruldu. Kuruluşta Ermenistan, Beyaz Rusya (Belarus), Kazakistan, Kırgızistan, Rusya ve Tacikistan yer aldı. Azerbaycan, Gürcistan ve Özbekistan da başlangıçta üye olsalar da, daha sonra örgütten ayrıldılar.
KGAÖ’nün başlıca amacı, üye ülkelerin toprak bütünlüğünü, bağımsızlığını ve güvenliğini korumaktır. Anlaşmaya göre, herhangi bir üye devlete yapılan saldırı, tüm üye devletlere yapılmış sayılır ve kolektif savunma mekanizması devreye girer.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kaynak: Reuters