CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, kamuoyuna yansıyam 9. Yargı Paketi taslağında etki ajanlığı ve 6284 Sayılı Kanun’da kadına yönelik şiddete karşı önleyici tedbir olarak uygulanan zorlama hapsin kaldırılmasına yönelik düzenlemelerin yer almayacağını açıkladı. Etki ajanlığının Türkiye’yi kaotik bir ortama sokmak için kullanılabileceği yönünde kaygıları olduğunu dile getiren Emir, iktidarın bu konuda “söz verdiğini” açıkladı.
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, TBMM’de gazetecilerle bir araya geldi. Emir, gündemdeki önemli başlıklara ilişkin soruları yanıtladı.
Etki ajanlığı düzenlemesi için iktidardan söz
Emir, içeriği kamuoyuna yansıyan 9. Yargı Paketi taslağından “etki ajanlığı” düzenlemesinin çıkarılacağını söyledi:
“Bu taslağın MHP tarafından hazırlandığı yönünde de bilgiler var. İçinde kabul edemeyeceğimiz hükümler var, bunların başında da etki ajanlığı maddesi geliyordu. Etki ajanlığı, sınırları belli olmayan bir madde olarak karşımıza çıkmıştı ve bunun savcılara bir maymuncuk olarak verildiği, savcıların kimi zaman istediklerinde kapıları onunla açabilecekleri, istediklerini yargılayabilecekleri bir alan yaratıyordu. Hukuk devletinde böylesine öngörülemez ceza maddeleri olamaz. Ceza maddeleri kesin, açık, öngörülebilir ve sınırlarının belli olması gerekiyor. Türkiye’yi kaotik bir ortama sokmak için kullanılabileceği yönünde kaygılarımız vardı. Geldiğimiz noktada, dokuzuncu yargı paketinde bu maddenin yer almayacağı sözü verildi.”
6284’e ilişkin düzenleme de paketten çıkıyor
İktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilirken kadına yönelik şiddete karşı “yeterince caydırıcı” olduğunu savunduğu 6284 Sayılı Kanun’da yer alan “Zorlama hapsi” uygulamasının kaldırılacağı da kamuoyuna yansımıştı. Emir, “O konunun da yer almayacağı sözü verildi” diyerek 9. Yargı Paketi’nde Zorlama hapsine ilişkin değişiklik olmayacağını da söyledi.
“Bahçeli karışık mesajlar veriyor, biz üzerimize almıyoruz”
Emir’e MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “AKP-CHP ittifakı, MHP’nin samimi dileği ve temennisidir” açıklaması da soruldu. Bahçeli’nin net mesaj vermediğini söyleyen Emir, Ferdi Tayfur şarkısıyla ve “Allah bana yeter” yazılı yüzükle paylaşımlarını hatırlattı. Bahçeli’nin mesajlarını siyasette normalleşme süreci ve AKP Genel BAşkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in görüşmesiyle ilişkili olup olmadığı konusunda Emir şunları söyledi:
“Bunların içerisinde mutlaka bir mesaj var. Karmaşık mesajlar, herkes baktığı yerden bir şey anlamaya çalışıyor. Biz Bahçeli’nin mesajını üzerimize almıyoruz. Biz, normalleşme sürecini açık yönetiyoruz. Neleri konuşacağımızı söylüyoruz. Normalleşme sürecinin hedeflerini tarifliyoruz. Bunların içerisinde elbette ki ittifak arayışı yok. Bahçeli açıkça ‘AKP içerisindeki suyu bulandırmaya çalışanlar’ diyerek hedef gösteriyor. Biz o tartışmanın da parçası değiliz. AKP ile ittifak halindeler ve bunu da kararlılıkla sürdüreceklerini söylüyorlar. Bundan da rahatsız değiliz. Dolayısıyla bu iki ittifak ortağının kendi aralarında tartışacakları bir mesele.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Erdoğan’ın Ayşe Ateş’i kabul ederek sürece dahil olması yargıya da mesaj taşıyor”
MHP Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın ve Fethi Yıldız’ın Sinan Ateş cinayeti davasına ilişkin tartışmalar üzerinden gazetecileri hedef göstermesiyle ilgili Emir “İfadelerindeki saldırı medyaya, bağımsız yargıya karşı” dedi. Erdoğan’ın Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş ile görüşmesini “Cumhurbaşkanı aylar sonra artık sessiz kalamadı ve bu sürece müdahale etmek zorunda kaldı” diye yorumlayan Emir, şöyle devam etti:
“Sinan Ateş bir siyasi cinayete kurban gitti. Ortada bir iddianame var ve bu iddianamede plaka numaraları var, kişiler yok. Ama ilgili kişilerin Ülkü Ocakları Genel Başkanı, yardımcısı ve eski genel başkana kadar gittiğini hepimiz biliyoruz. Bu soruşturmanın bütün yönleriyle yapılması, iddianamenin kamuoyunda bilinenlerin daha da ötesine geçmesi çok önemli. Ama bugüne kadar bir duvar vardı ve bu duvarı geçemiyordu. Yargının siyasete bağlı olduğu bir dönemde elbette Erdoğan’ın bu sürece Ayşe Ateş’i kabul ederek girmesi, yargıya da bir mesaj taşıyor.”
“Aslında Erdoğan’ın müdahale etmesi rahatsız edici ama Türkiye’de yargı birebir siyasete bağlı”
Sinan Ateş davasında da adalet talep ettiklerinin altını çizen Emir, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu dosyaya müdahil olması aslında rahatsız edicidir bizim için. Normalde bir siyasetçinin bir cinayet dosyasına müdahale etmesi kabul edilemez. Ama Türkiye’de hukukun olmadığı, yargının siyasete birebir bağlı olduğu düşünülürse Cumhurbaşkanı’nın bu sürece, en azından Sinan Ateş’in kanının yerde kalmaması adına müdahale edeceği beklentisinden doğrusu memnunuz” diye konuştu.
“Vergide adalet için kim hayalci, kim rasyonel açığa çıkacak”
Özgür Özel’in Erdoğan ile görüşmesinde vergide adaletin sağlanması için Meclis’in çalıştırılması teklifine ilişkin konuşan Emir, “Gelir artırıcı önlemlerin neler olabileceğine dönük bir tartışma yürütülüyor” dedi. Türkiye’de kaynakların yanlış kullanıldığını ve iktidarın da bunun farkında olduğunu vurgulayan Emir, vergide ve gelirde adaletin nasıl sağlanabileceğine ilişkin ise şunları söyledi:
“Şu ana kadar bir vergi reformu yapamadılar. ‘Asgari ücreti en az 25 bin TL yapın, en düşük emekli maaşını asgari ücret seviyesine çekin’ diyoruz. ‘Hububat fiyatlarını artırın, çayı en az 25 TL yapın’ diyoruz. Bize, ‘Kaynağımız yok’ deniyor. Kaynak var ama müsrifçe harcanıyor. Kimi iktidar yandaşlarının vergi borçları silindi, kamuda israf aldı başını gitti. Saray’ın harcamaları hepimizin önünde ama bize bu talepler karşısında, ‘Popülistsiniz’ deniliyor. Bizim, vergiyi çok kazanandan almaya yönelik ciddi başlıklarımız var. Heyetlerimiz görüşecek ve ayrıntıları kamuoyu ile paylaşacağız. O zaman kim hayalci kim rasyonel açığa çıkmış olacaktır.”
“Sorunu çözeceğiz diye hayvanları katledemeyiz”
Emir, sahiplenilmeyen sokak köpeklerinin öldürülmesini de içermesiyle kamuoyunda tartışılan yasal düzenleme hazırlığının ne aşamada olduğunu henüz bilmediklerini, iktidar kanadının çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de vurguladığı gibi, sokak hayvanlarıyla ilgili sorunun sınıfsal olduğunu belirten Emir “Bunun mutlaka çözülmesi lazım ama bunu çözeceğiz diye hayvanları katledemeyiz. Yaşadığımız yüzyıla yakışır, vicdanı ve dünya örneklerini de kendine rehber edinen çağdaş bir anlayışla çözmemiz gerekir” dedi.
“Yaşam tarzına müdahaleyi kabul etmiyoruz”
Emir’e Kocaeli’nde bir lisede öğrencilerin “açık elbise” giyindikleri gerekçesiyle mezuniyet törenine alınmaması da soruldu. Öncelikle mezuniyet törenlerinin dışarıda yapılmasının “rahatça müdahale etmek için” engellendiğini söyleyen Emir, “Böyle müdahalelerin yapılması içimizi acıtıyor. Yaşamın her alanında özgürlüklerden yanayız, yaşam tarzına müdahaleyi kabul etmiyoruz” dedi.