G7 Zirvesi’nin ilk gününde Ukrayna’ya 50 milyar dolarlık kredi anlaşması: Peki liderlerin gündeminde neler var?

Dünyanın gelişmiş yedi büyük ekonomisinin bir araya geldiği ve bu sene İtalya’da düzenlenen G7 Liderler Zirvesi’nin ilk günü (13 Haziran) geride kaldı. Liderler dünkü (13 Haziran) zirvede Ukrayna’nın mali olarak desteklenmesine yönelik planda ülkeye 50 milyar dolar kredi verme yönünde uzlaşı sağladı.

G7 ülkeleri bu anlaşma kapsamında Rusya Merkez Bankası’nın dondurulmuş varlıklarının faiz gelirlerini teminat olarak kullanarak Ukrayna’ya 2024 sonuna kadar 50 milyar dolar kredi verecek. Bu kredinin büyük bir kısmı, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından garanti edilecek.

Bu anlaşma geçtiğimiz ay ABD tarafından önerilmiş ve G7 ülkeleri bu gündemde bir uzlaşıya varamamıştı. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlamasından bu yana Batı ülkeleri 300 milyar dolarlık Rus varlığını dondurdu. Bu tutarın yaklaşık 200 milyar doları Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bulunuyor.

Bu varlıklar her yıl milyarlarca dolar faiz geliri sağlıyor.

Ukrayna’ya sağlanacak 50 milyar dolarlık krediyi öngören planda uzlaşının sağlanmasının ardından ABD Başkanı Joe Biden, “Rusya’ya şunu hatırlatmak gerek: Biz geri adım atmıyoruz” dedi. Biden konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Putin bizi bölemez, bizim bu savaştan ayrılmamızı bekleyemez. Bu savaş bitene kadar Ukrayna’nın yanında yer alacağız.”

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Biden ile 10 yıl geçerli ABD-Ukrayna arasında bir güvenlik anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre Ukrayna, ABD’den askeri eğitim ve destek alacak ancak ABD ordularını Ukrayna’ya göndermeyecek.

Zelenskiy’nin danışmanlarından birinin yaptığı açıklamaya göre Batı ülkelerinin Rusya’yı cezalandırmak için bu yöntemi seçmesi “tarihi bir dönüm noktası” olarak değerlendirilebilir. Ancak uzmanlar bu planın Rusya’nın geri adım atmasını sağlamayacağını söylüyor.

Bu karar açıklanmadan birkaç saat önce basına konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sözcüsü Maria Zakharova, böyle bir anlaşmanın uzlaşıya varması durumunda “son derece acı verici” yaptırımlar uygulayacaklarını söyledi.

G7 Zirvesi’nde bugün neler olacak?

G7 Liderler Zirvesi’nin son gününe damgasını vuracak gündem ise Çin. Öte yandan Papa Francis’in de bugün özellikle “yapay zeka” gündeminde konuşarak zirvede yer alması bekleniyor.

Zirvenin ilk gününde damgasını vuran konu Ukrayna gündemiydi. Liderlerin bugün (14 Haziran) Çin’in artan endüstriyel kapasitesini ve ülkenin Rusya’ya olan desteğini gündeme getirmesi bekleniyor.

ABD bu hafta, Rusya’ya yarı iletken ürünler tedarik eden Çin merkezli firmalara yeni yaptırımlar uygulamıştı. AB ise 11 Haziran Salı günü Çin menşeili elektrikli araçlara yüzde 38,1’e varan gümrük vergisi koyma kararı aldı. ABD ve AB’nin bu tutumları ise Çin’in farklı çeşitlerde yaptırımlarla yanıt verme ihtimalini artırıyor.

Öte yandan G7 ülkeleri arasında Çin’in artan ticaret hacmi konusunda nasıl yol izlenmesi gerektiğine dair farklı fikirler mevcut. Bugün G7 zirvesinde bu fikirlerin konuşulması bekleniyor.

Papa Francis ise “yapay zeka” konulu söyleşisinin yanı sıra çeşitli ülkelerin liderleriyle ikili görüşme gerçekleştirecek.

Çin ve yapay zeka gündeminin yanı sıra bugün liderler göç konusunu da masaya yatıracak. Afrika’dan Avrupa’ya gelen göç, İtalya’nın sağcı Başbakanı Girogia Meloni için yakıcı bir gündem.

G7 Liderler Zirvesi’nin yarınki (15 Haziran) ayağında ise kalan ülkeler için ikili görüşme gerçekleştirecekleri bir zaman aralığı olacak. Ardından ev sahibi İtalya’nın basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Kaynak: BBC, Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.