Avrupa Konseyi’nden Türkiye’ye çağrı: “Kavala ve Demirtaş serbest bırakılmalı”

Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen cezaevinde olan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gezi davasında müebbet hapis çarptırılan iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Türkiye Raportörü Stefan Schennach, 11-14 Haziran’da Ankara ve İstanbul başta olmak üzere çeşitli temaslarda bulunmak için Türkiye’ye geldi. Temaslarının ardından açıklama yapan Schennach, cezaevinde Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala ile görüştüğünü, kendisine bu görüşmelerde kolaylık sağlayan AKPM heyeti başkanı AKP Milletvekili Tuğrul Türkeş’e de teşekkür etti.

Stefan Schennach

3 günlük ziyareti kapsamında Dışişleri, Adalet Bakanlığı ve Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeleri ile görüştüğünü ve kendilerine AİHM kararlarını hatırlattığını söyleyen Schennach, “Yetkililere, Sayın Kavala ve Sayın Demirtaş hakkındaki kararların uygulanması için gerekli tüm tedbirleri gecikmeksizin almaları yönünde güçlü bir çağrıda bulundum” dedi.

AİHM’nin Kavala’nın serbest bırakılması için iki farklı karar aldığını hatırlatan Schennach, Demirtaş’ın da Kobani davasında 42 yıl hapis cezasına çarptırılmasını kınadı. Bu davaların çözümünün “yargıda” olduğunu söyleyen raportör, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin gündeminde olan bu iki davaya yasal çözüm bulunabileceğini ifade etti.

11-13 Haziran tarihleri arasında toplanan Bakanlar Komitesi’nde Kavala ve Demirtaş dosyaları görüşüldü. Komite, Demirtaş ve Kavala’nın serbest bırakılması çağrısını yineledi.

Türkiye’ye yaptırım uygulanacak mı?

Avrupa Konseyi, Gezi davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan iş insanı Osman Kavala için 2022 yılında Türkiye için ihlal prosedürü başlatmış, konuyu Bakanlar Komitesi’ne iletmişti.

Üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen Komite, Türkiye ile diyaloğa öncelik vermiş ve yaptırım yoluna gitmemişti.

AİHM, Türkiye’den 16 Temmuz’a kadar savunma istedi

AİHM’in 8 Nisan 2024 tarihli kararında Mahkeme, Kavala’nın ikinci başvurusunu öncelikli olarak incelemeye almaya karar vermiş, bakanlığa cevaplaması için çeşitli sorular ilettiğini açıklamıştı.

Uzmanlar, Türkiye’nin suçlu bulunması halinde Avrupa Komisyonu üyeliğinin askıya alınması talebiyle Bakanlar Komitesi’ne sevk edilmesinin gündeme gelebileceğini belirtiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.