Yatırım hukuku alanındaki en prestijli farazi dava yarışması olan Frankfurt Yatırım Tahkimi Farazi Dava Yarışması’nda, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Emine Bıçakcı, Melisa Çavuş, İbrahim Ali ve Mehmet Hasan Yacı’dan oluşan takım, 24 yıl aradan sonra Avrupa’da kupayı tekrar kaldırdı, dünyanın dört bir yanından gelen 40’tan fazla üniversite takımını yenerek şampiyon oldu.
Max Planck Enstitüsü ve Aurelius Cotta Hukuk Bürosu tarafından ortaklaşa düzenlenen uluslararası yatırım hukuku alanındaki en köklü ve prestijli farazi dava yarışmasının 16. edisyonu bu yıl, 11-15 Haziran tarihleri arasında Frankfurt’ta düzenlendi. Avrupa’nın ve dünyanın en köklü üniversitelerinden 40’tan fazla takımın katılığı yarışmada Galatasaray Üniversitesi takımı şampiyon oldu.
Yarışma kapsamında öğrencilerin analiz etmesi istenen örnek dava dosyası gerçek tarihsel olaylara dayanmaktaydı. Öğrencilerden, 1. Dünya Savaşı öncesinde Kamerun ve Almanya devletleri arasındaki hukuki ilişkileri, modern uluslararası hukuk ilkelerini kullanarak analiz etmeleri istendi.
Öğrenciler, yarışma boyunca yapılan duruşmalar sırasında hakem heyetleri önünde dava dosyasından hareketle sözlü savunmalarını sundu. Duruşmalar sırasında, öğrencilerin hukuk bilgileri, savunma becerileri ve dava dosyasına hakimiyetleri puanlandı.
Galatasaray Üniversitesi, yarışmanın ilk etabında, East China Üniversitesi, St. Petersburg Üniversitesi, National Singapur Üniversitesi ile yapılan duruşmalarda üstün başarı göstererek ilk on altı etabına çıkmaya hak kazandı.
İlk on altı etabında ise sırasıyla, Koç Üniversitesi, Beijing Üniversitesi, Münih Üniversitesi’ni yenerek finale çıkan Galatasaray Üniversitesi takımı, finalde Hindistan’dan gelen Jodhpur National Law Üniversitesi’ni yenerek şampiyon oldu. Aynı zamanda takım üyelerinden Melisa Çavuş, gösterdiği üstün başarı sayesinde en iyi konuşmacı ödülünü almaya hak kazandı.
Uluslararası hukukçulardan Galatasaray öğrencilerine övgü
Galatasaray Üniversitesi takımı, finalde, Harvard ve Yale Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yas Banifatemi, UNIDROIT (International Institute for the Unification of Private Law) Başkanı Prof. Dr. Maria-Chiara Malaguti ve Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Uluslararası Tahkim Divanı Başkan Yardımcısı Andrés Jana’dan oluşan hakem heyetinin önünde üstün bir performans gösterdi.
Takım üyesi Mehmet Hasan Yacı, final sırasında uluslararası hukuk duayenlerinin karşısına çıkmanın kendileri için büyük bir heyecan olduğunu belirterek, hakem heyetinin takdirini kazanmanın onları çok mutlu ettiğini söyledi. Yacı, yarışmadan sonra yaşananları, “Hakemlerin hepsinin özel tebriklerini aldık. Hakemlerden Prof. Dr. Malaguti, final maçından sonra yanımıza geldi ve uluslararası hukuk bilgimize hayran kaldığını, profesörlerimizi tebrik ettiğini ve öğrencilerine bizi örnek olarak göstereceğini özel olarak belirtti. Bu bizim için çok büyük bir gurur kaynağıydı” diyerek aktardı.
Takım üyelerinin hepsi ilk 100’de
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Yarışma takımı öğrencilerinin hepsi üniversite sınavında ilk 100’e girerek Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okumayı tercih ettiklerini söyledi. Yarışma takımından Emine Bıçakcı, “Galatasaray Üniversitesi’nde oldukça zorlayıcı ama çok üst düzey bir eğitim alıyoruz. Hakemlerin yarışma sırasında sorduğu soruları cevaplarken, Galatasaray’ın bize kattığı hukuk nosyonunun farkına daha iyi vardık” diyerek Galatasaray Üniversitesi’nde eğitim almanın büyük bir fırsat olduğunu belirtti.
Galatasaray takımı, yarışmaya Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Berk Demirkol ve Arş. Gör. Doğan Kara danışmanlığında hazırlandı. Yarışmada en iyi konuşmacı ödülünü alan Melisa Çavuş, hazırlık sürecinde hocalarının desteğinin kendileri için büyük bir şans olduğunu belirterek, “Bu süreçte gece gündüz demeden sorularımızı cevaplayan, sabırla bizimle ilgilenen ve maddi manevi her türlü desteğini bizden esirgemeyen okulumuzun tüm hocalarına minnetlerimizi sunuyoruz” dedi.
İbrahim Ali ise, Galatasaray Üniversitesi’nin yarışmadaki başarısını gelenekselleştirmek istediklerini belirterek, “Bu yarışmaya Galatasaray Üniversitesi olarak ilk kez katılıyoruz. İçerisinde birçok cevheri barındıran ülkemizin ve üniversitemizin neler yapabileceğini bütün dünyaya gösterdik. Yarışma sonlandıktan sonra organizatörler özel olarak seneye tekrar düzenlenecek olan yarışmaya davet ettiler. Şimdi sıradaki hedef bu başarıyı gelenek haline getirmek!” ifadelerini kullandı.