Guardian ve medya ortaklarının incelemesine göre en büyük 200 çevre kirletici şirketi, Avrupa Birliği (AB) tarafından düzenlenen “sürdürülebilirlik” fonlarından yararlanıyor.
Guardian ve medya ortakları, 2023’ün son çeyreğine ait verilerin analizi sonucunda Avrupa Birliği (AB) tarafından düzenlenen “sürdürülebilirlik” fonlarından kimin yararlandığını tespit etti. Veriler, yatırımcıların AB’den 87 milyar dolardan fazla fon aldığını ortaya koyuyor. Bu fonların bir kısmı ise çevreyi kirleten ve karbon emisyonu yüksek olan şirketler tarafından kullanılıyor.
Analize göre 87 milyar dolarlık yatırımların yaklaşık beşte biri kendilerini “çevre dostu” olarak pazarlayan ancak çevreyi kirleten şirketlere gidiyor. Bu da yaklaşık 18 milyar dolarlık bir fona tekabül ediyor.
İklim aktivistlerin iddiasına göre AB’nin bu mevcut fon sistemi, şirketleri “etiketleme” konusunda oldukça hatalı, dolayısıyla iklim krizine sebep olan şirketlere yatırım sağlanabiliyor. Avrupa genelindeki aktivistler, bu fon sistemine daha katı kurallar getirilmesini talep ediyor.
Araştırma nasıl gerçekleşti?
Guardian ve medya ortakları, karbon emisyonu açısından en büyük sekiz sektörü belirledi, bu sekiz sektör içindeki en büyük 25 kirletici şirketi tespit etti. Ardından AB’nin “sürdürülebilirlik” yatırımlarını takip etti.
AB’nin sürdürülebilirlik fonunun sekizinci maddesi, “çevresel ve sosyal hedefleri” olan şirketleri desteklemeyi öngörüyor. Araştırmacılar, en büyük 200 kirletici şirkete yapılan yatırımların çoğunun bu sekizinci maddeye dayandığını tespit etti. Buna ek olarak ilave iki milyar dolarlık fon ise “ana hedefi sürdürülebilir yatırım olan şirketler” için düzenlenen dokuzuncu maddeye dayandırıldı.
Analiz, en büyük kirleticilere yapılan yatırımların 11,7 milyar dolarının “çevresel, sosyal ve yönetişim” adlarına geldiğini, 1,1 milyar doların ise adlarında “temiz, geçiş” gibi kelimeler bulunan yatırımlara verildiğini tespit etti.
Ulaştırma ve Çevre kampanya grubunun sürdürülebilir finans direktörü Xavier Sol, “Avrupa’nın en büyük yeşil portöyleri, sürdürülebilir olarak yeniden öne sürülen aynı kirletici şirketlerden oluşuyor” dedi.
Bu büyük kirletici şirketler arasında hızlı moda şirketleri, fosil yakıt endüstrisi ve SUV üreticileri yer alıyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kaynak: Guardian