Kabinede iki bakan değişti. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Mehmet Özhaseki’nin yerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Murat Kurum atandı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yerine göreve Kemal Memişoğlu getirildi.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre “görevden affını” isteyen Sağlık Bakanlığı’na Fahrettin Koca yerine Kemal Memişoğlu atandı. Medipol Hastaneleri’nin sahibi olan Fahrettin Koca salgın dönemindeki politikalarıyla, şehir hastaneleriyle, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçememesiyle eleştiriliyordu. Onun döneminde hastanelerde randevu almak da zorlaşmıştı.
Ayrıca X hesabından sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görevinden ayrıldığını açıklayan Mehmet Özhaseki yerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Murat Kurum getirildi. Böylece Kurum, yaklaşık bir yıl aranın ardından eski görevine döndü.
Kemal Memişoğlu kimdir?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fahrettin Koca’nın yerine Sağlık Bakanlığı’na Kemal Memişoğlu’nu atadı. Memişoğlu, yaklaşık sekiz yıldır İstanbul İl Sağlık Müdürü olarak görev yaptı. Peki yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu kimdir?
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre “görevden affını isteyen” Sağlık Bakanlığı’na Fahrettin Koca yerine Kemal Memişoğlu atandı. Yeni görevine devir teslim töreninin ardından başlayan Memişoğlu, İstanbul İl Sağlık Müdürü olarak yaklaşık sekiz yıl görev yaptı. Peki yeni Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu kimdir? Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu kaç yaşında? Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu hangi okuldan mezun oldu?
Resmi Gazete’de yer alan atama kararı sonrası bir paylaşım yapan Memişoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti. Memişoğlu, sosyal medya hesabı X’te yaptığı paylaşımda şu mesajı verdi:
Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın takdirleriyle Türkiye Cumhuriyeti’nin 53. Sağlık Bakanı olarak atanmış bulunmaktayım.
— Prof. Dr. Kemal Memişoğlu (@drmemisoglu) July 1, 2024
Vatanımız ve milletimiz için bu onurlu göreve beni layık gördüğü için Sayın Cumhurbaşkanı' mıza şükranlarımı arz ediyorum. Görevimin gerektirdiği…
Fahrettin Koca’nın yerine Sağlık Bakanlığı’na atanan ve aslen Rizeli olan Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, 1966 yılında Trabzon’da doğdu. 58 yaşındaki Memişoğlu, 1990 yılında Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi.
1995 yılında İstanbul’da Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı oldu.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
1996-1998 yılları arasında SSK Konya Ereğli Hastanesi, PTT Hastanesi ve Bursa Askeri Hastanesi’nde, Genel Cerrahi Uzmanı olarak görev yapan Memişoğlu, 1999-2000 yıllarında ABD’de Miami Üniversitesi Karaciğer ve Gastrointestinal Transplantasyon Ünitesi’nde çalıştı.
2000-2002 yıllarında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında Başasistanlık yapan Memişoğlu, 2002 yılı sonunda PTT Hastanesi’ne Başhekim olarak atandı.
2016’dan beri İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü görevindeydi
2012’de İstanbul Anadolu Kuzey Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı olarak atanan Memişoğlu, Mayıs 2014 – Ekim 2016 tarihleri arasında aynı birliğin Genel Sekreterlik görevini yürüttü ve 6 Ekim 2016’da İstanbul İl Sağlık Müdürü olarak atandı.
Son olarak Sağlık Bakanlığı’na atanan Memişoğlu’nun ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanmış çok sayıda bilimsel yayını bulunuyor.
Bakan Memişoğlu, evli ve üç çocuk babası.
Murat Kurum kimdir?
48 yaşındaki Murat Kurum Ankara’da doğdu, ilk ve orta öğrenimi de başkentte tamamladı. Konya Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun. Yüksek lisansını Okan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü’nde “kentsel dönüşüm” üzerine tamamladı.
Kurum, 2005 – 2006 yılları arasında TOKİ Ankara Uygulama Daire Başkanlığı’nda uzmanlık, 2006 – 2009 yılları arasında TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürlüğü, 2009 – 2018 yılları arasında T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı iştiraki Emlak Konut GYO A.Ş. Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.
2018 – 2023 yılları arasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevinin ardından 28. Dönem AKP İstanbul Milletvekili olarak seçildi. Erdoğan, ÖzHaseki’nin görevi bırakmasıyla Kurum’u yeniden bakan yaptı.
Kurum’un eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile yakınlığı biliniyor.
Kurum, evli ve üç çocuk babası.
Kanal İstanbul projesine destek
Murat Kurum, beş yıl süren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı döneminde Kanal İstanbul projesini savunan açıklamalarıyla da biliniyor. Kurum 2021 yılında Kanal İstanbul ile ilgili, “Kanal İstanbul projesi gerçekten vizyon bir proje. Türkiye adına lider ülke yapacak İstanbulumuzun marka değerine marka katacak bir projedir ve bu noktada her türlü ayrıntı her türlü detay düşünülmektedir” dedi.
Murat Kurum’un bakanlığı döneminde 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler meydana geldi. Türkiye’nin ağır yara aldığı depremler, yurttaşlara konutların sağlamlılığını sorgulattı.
Kurum depremlerin hemen ardından 28 Şubat 2023’te İstanbul’da riskli olduğu tespit edilen 1 milyon 500 bin konutun kentin iki yakasında belirlenen rezerv alanlarına taşınacağını açıkladı.
Kurum şöyle konuştu:
“İstanbul’da oluşturacağımız iki alanda rezerv konutları üreteceğiz ve şehrin içindeki o 1 milyon 500 bin riskli binayı belirlediğimiz iki rezerv alanı hem Anadolu hem Avrupa yakasına taşıyacağız. Bu çerçevede de yoğunluğu azaltarak kentsel dönüşüm projelerini tüm deprem bölgesinde ve Marmara Bölgesi’nde devam edeceğiz. Sanayi alanlarını da depreme karşı güçlendirecek adımlarımızı atacağız.”
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Murat Kurum’a “Allah aşkına bırakın semti, hangi mahalleyi taşımışsınız bugüne kadar? Yani bir yerden alıp, bir yere taşıdığınız bir mahalle gösterin İstanbul’da” sorusunu yöneltti.
Böyle bir rezerv alanı olmadığını vurgulayan İmamoğlu, “1,5 milyon konutu hangi rezerv alana taşıyacak? Bileniniz var mı? Yani 4,5 milyon insan. Ben nerede olduğunu, böyle bir rezerv alanını bilmiyorum. Bu işlere, bu milletin karnı tok. X parti, Y parti, Z parti… Bir önemi yok. Ben sürece böyle bakıyorum. Söylediği sözlerden ben bir şey anlamadım” dedi.
TOKİ sınavı
Murat Kurum’un 2018’de bakanlığa gelmesinin ardından 2019’da “100 Bin Alt Gelir Grubu Sosyal Konut Projesi” kapsamında 365 bin konut inşaatına başlandı. Birçok şehirde çok sayıda konut orta ve dar gelirli vatandaşlara teslim edildi.
Ancak bazı vatandaşlar ise almaya hak kazandıkları konutların, aradan dört yıl geçmesine karşın kendilerine teslim edilmediğini belirterek tepki gösterdi. İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde, Kurum’un İBB Başkan adaylığının açıklanacağı gün yapılan eylemde vatandaşlar “Mağdurlar burada, Murat Kurum nerede?” sloganları atarak yaşananlara tepki gösterdi.
Konutların teslimatının gecikmesiyle birlikte konut fiyatları ile taksitlere yapılan zamlar nedeniyle mağduriyet yaşadıklarını belirten vatandaşlar, ödemelerin 240 aydan 180 aya indirildiğini, yüzde 1 olan KDV’nin yüzde 10 olduğunu ve yüzde 0,49 faizin kaldırıldığını belirterek tepki gösterdi.
17-25 Aralık sürecinde ifade verdi
Dönemin Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 17-25 Aralık 2013’te yolsuzluk ve rüşvet operasyonları kapsamında ifadeye çağrılan isimlerdendi.
Kurum’un dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile yaptıkları konuşmalar olduğu iddia edilen ifadeler de basına sızdırıldı. Sızdırılan konuşmalarda Bayraktar’ın oğlunun şirketi için ihalede fiyat düşürülmesini istendiği de iddia edildi. Konuşmalar, Bayraktar hakkında hazırlanan fezlekede de yer aldı.
2014’te soruşturma savcısı Ekrem Aydıner, aralarında Murat Kurum’un da olduğu 60 kişinin yargılanmasına gerek görmeyerek takipsizlik kararı verdi.
Murat Kurum ve İliç faciası
Erzincan’ın İliç ilçesinde altın madenindeki toprak kayması Meclis’in de gündemini oluşturuyor. Muhalefet partilerinin eleştirilerinin odağında ise “siyanür sızıntısı” iddialarının olduğu dönemde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanı olan ve Anagold firmasına Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu veren AKP’nin İstanbul adayı Murat Kurum bulunuyor.
Kurum’a yönelik tepkiler, Meclis Genel Kurulu’nun, İliç’teki altın madeni faciasıyla ilgili Araştırma Komisyonu’nun kurulduğu birleşiminde de dile getirildi. Milletvekillerinin Kurum’a yönelik tepkileri Meclis tutanaklarına şöyle yansıdı:
CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel: “Savcıları İliç’e değil Murat Kurum’a gönderin”
“Türkiye siyanür ve sülfürik asit çetelerinin işgali altındadır. Biliriz ki, hiçbir işgal içerden işbirlikçi bulmadan başarılı olamaz. Çöpler sahası kimyasal sızıntısı nedeniyle 22 Haziran 2022’de kapatılıyor. Sadece üç ay sonra tekrar açılıyor. Kimin zamanında? Murat Kurum. Madende kapasite artışına gidilmiş, onayını kim vermiş? Murat Kurum. Kapasite artışı için ÇED gerekli değildir diyen kim? Murat Kurum. Maden alanı Çöpler Köyü’ne 250 metre, İliç ilçesine ve Sabırlı Köyü’ne 850 metre, Fırat Nehri’ne sadece 250 metre. Bu kapasite artışını neden verdiniz. Zaten iki bin 447 futbol sahası büyüklüğünde olan alan daha nereye genişleyebilir. Zaten köylerin ve Fırat’ın kıyısına gelmişsiniz. Nasıl bir fanteziniz, hayaliniz vardı bilelim de İstanbul hayalinizi de tahmin edelim. Şimdi dört savcı görevlendirmişsiniz. Bence savcıları İliç’e göndermeyin, Murat Kurum’a gönderin, Binali Yıldırım’a gönderin. Bakan, vali, hakim, savcı, bilirkişi heyetinde bile AKP’ye yakın insanlar var. En iyisi de savcıları AKP Genel Merkezi’ne gönderin çünkü esas sorumlular orada. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti ise Binali Yıldırım ve Murat Kurum ölüme sebebiyet vermekten ve çevre felaketine yol açmaktan yargılanmalıdır.”
İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta: “Felaketin baş sorumlusu Murat Kurum’dur”
“Kaza diyoruz da aslında bu bir kaza değil, bu bir cinayet, göz göre göre olmuş bir felakettir, bunu ‘kaza’ olarak adlandırmamak lazım. ‘İkinci Çernobil’ olarak adlandırabileceğimiz bir çevre felaketiyle karşı karşıya olabiliriz. Bu kadar büyük felaketin olma ihtimali çok kuvvetli olan bu yatırım için ÇED raporu düzenleniyor ve ÇED raporu onaylanıyor. Üstelik sadece Fırat’ın üzerinde değil, fay hattının da üzerinde bu havuzlar ve buna ÇED raporu verildi. Bakanlık onayladı, bu ÇED raporunu veren Bakan da Murat Kurum’dur, bugün ‘İstanbul’u mamur edeceğim’ diye ortaya çıkan Murat Kurum’dur. Tabii bu felaketin baş sorumlusu Murat Kurum, bu kararları veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’dır.”
Gelecek Partisi Milletvekili Selçuk Özdağ: “Murat Kurum özür dilemeli”
“Burada tesise deprem, su kaynakları ve nehirlerin korunması bakımından bilimsel gerçeklere aykırı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca nihai ÇED olumlu kararı verildiği raporlanmış. Burada ÇED raporlarını veren Murat Kurum. Özür dilemesi gerekiyor.”
Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya: “Kes yapıştır kopyala cevaplarla geçiştirdi”
“Burada ihmali olan herkesin taksirli bir kasıt suçu işlediği ortadadır. Erzincan’daki bu felaket henüz meydana gelmeden önce Konya Milletvekilimiz Abdulkadir Karaduman tarafından dikkat çekilen bir konuydu, iki yıl önce bu konuda soru önergesi verilmişti. Dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum ortaya çıkan çevresel risklerden söz etmiş ancak Bakan, verdiği cevapta ‘Maden sahasında faaliyet sırasında izlenecek tüm parametreler, izleme sıklıkları ve alınacak tüm önlemler ÇED sürecinde belirlenmiş olup Bakanlığımızca da takip edilmekte ve değerlendirilmektedir’ demişti. Bakan sorunla ilgilenmekten ziyade danışmanlarının, bürokratlarının getirdiği bu kes kopyala yapıştır cevaplarla sorunu geçiştirmektedir. Biz bunu bir kader değil bunu bir bilinçli taksir, bir bilinçli kasıt olarak görüyoruz. İnşallah bu iktidara ders olur diyoruz.”
CHP’li Kara: “Şirket kadar rapora olumlu kararını veren yetkililer de suçlu”
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara da yaptığı yazılı açıklamada şu sözlere yer verdi:
“TMMOB neredeyse her açıklamasında İliç sahasında yaşanacak kaymanın önemli bir felakete sebep olacağını belirtmişti. Bunun karşılığında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve yerel mahkemeler tüm yolları tıkadı. 2021 yılında o dönem bakanlık yapan Murat Kurum’un onayladığı ÇED Raporu ise birçok şeyi gizlemeyi başarmıştı. Önce 16 Nisan 2008’de, sonra 10 Nisan 2012, 17 Mayıs 2012, 24 Aralık 2014 tarihlerinde sürekli kapasitesini genişletmiş ve bu genişletmelere müdahale olmadan ‘ÇED Olumlu’ kararı almıştı. 2021 yılında hazırlanan raporda ise tam olarak şu cümleler kullanılıyor: ‘Çalışma alanı düşük miktarda yağış aldığından ve yüzeyde bitki örtüsü az masif kireçtaşı ve mermer kütleleri bulunduğundan heyelan potansiyeli taşımamaktadır.’ Bugün yaşadıklarımız ise durumun tam tersini gösteriyor. Bu yüzden şirket kadar bu rapora olumlu kararını veren yetkililer de suçludur.”
Kurum’un soru önergesine yanıtı: “Kapsamlı incelemeler sonucunda ÇED kararı verildi”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de madencilik faaliyetleri ve “Çöpler Altın Madeni” ile ilgili Kurum’un bakanlığı döneminde verdiği soru önergesine yanıtını gündeme getirdi. Buna göre CHP’li Gürer, Kurum’a bakanlığı döneminde “Fırat Nehri’nin hemen kıyısına yığılan ve zehirli ağır metaller ile sülfürik asit sızıntısı kaynağı olan pasa dağlarıyla, deprem fay hattı üzerine inşa edilen 47 milyon metreküplük zehir barajıyla, bırakın Erzincan ilimizin güvenliğini Türkiye’nin gıda güvenliğine ve hatta Ortadoğu’nun gıda güvenliğine bir tehdit haline gelmiş olan Çöpler Altın Madenine nasıl izin verdiniz? Bugün İliç’in, Kemaliye’nin ve Erzincan’ın güvenliğini tehdit eden, Munzur Dağları’nı hedef almış bu madenle ilgili yeni bir detaylı inceleme yaptıracak mısınız?” sorusunu yöneltti.
Kurum ise “Çöpler Kompleks Madeni Kapasite Artışı Projesi için 24 Aralık 2014 tarihinde ‘ÇED Olumlu’ kararı verilmiştir. ÇED sürecinde; Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Erzincan Valiliği ve Bakanlığımız yetkililerinden oluşan kapsamlı bir İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu marifetiyle gerekli değerlendirmeler sonucu ÇED kararı verilmiştir.” yanıtını verdi.
Murat Kurum ve 2024 yerel seçimleri
Murat Kurum, 2024 yerel seçimlerinde AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı oldu. Ekrem İmamoğlu’nun karşısına çıkan Kurum, seçimde ağır bir yenilgi aldı.