Gezi Parkı davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası onanan iş insanı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala’nın, iki ayrı dönemde yapılan kanun yararına yeniden yargılama taleplerinden ilki, Adalet Bakanlığı tarafından reddedildi. Kavala hakkında reddedilen yeniden yargılama talebi, 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin değişmesinden önce yapıldı. Talebin reddedilmesiyle birlikte gözler, yeni heyet döneminde yapılan ikinci başvuruya çevrildi.
Adalet Bakanlığı, Gezi Parkı davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan ve yedi yıla yakın süredir tutuklu bulunan iş insanı ve insan hakları savunucusu Osman Kavala’nın, kanun yararına yeniden yargılama taleplerinden ilkini reddetti. Gözler ikinci talebe çevrildi.
Osman Kavala hakkında 3 Mayıs 2024’te yapılan kanun yararına yeniden yargılama talebinin ardından, mahkeme heyetinin değişmesi sonrası 6 Haziran’da önceki heyetin usul hatası yaptığı ve yeniden oluşan mahkemenin verdiği kararın incelenmesi talebiyle ikinci kez başvuruda bulunuldu. Bakanlık eski heyet döneminde yapılan yargılama talebini reddederken gözler, bakanlık ikinci talebi henüz karara bağlamadı.
AYM’ye başvurulacak
Osman Kavala’nın avukatları, kanun yararına yeniden yargılama talebinin bozulmasına ilişkin 8 Temmuz 2024 Pazartesi günü Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracaklarını duyurdu. Başvurunun ardından AYM tarafından, davanın esasıyla ilgili ilk inceleme yapılacak.
Kararda “İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin 25/04/2024 tarihli ve 2024/65 değişik iş sayılı kararı aleyhine kanun yararına bozma yoluna gidilmemiştir” denildi.
“Kanun yararına bozma yoluna gidilmemiştir”
Kanun yararına bozma talebi reddedilen kararda, gerekçe ise şöyle açıklandı:
“Suçun maddi unsurunu oluşturan mağdurun, anayasal düzenleme ile ortadan kaldırıldığı ileri sürülmesine rağmen, sanığın üzerine yüklenen “Hükümete karşı suçlar” başlığı altındaki suç, mağduru değiştirmiyor” açıklaması yapıldı.
T24’ten Murat Sabuncu’nun ulaştığı ve Adalet Bakanlığı’nın, kanun yararına yeniden yargılama talebini reddettiği karar şöyle:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Ayrıca, sanık müdafiin hem yargılamanın yenilenmesi hem de kanun yararına bozma talebini içeren dilekçelerinde suçun maddi unsurunu oluşturan mağdurun, Anayasal düzenleme ile ortadan kaldırıldığı ileri sürülmüş ise de; Sanığın üzerine yüklenen “Hükümete karşı suçlar” başlığı altında yer alan 312. maddesi ile Devletin yürütme gücünün icra organı olan hükumetin bir bütün olarak varlığına ve fonksiyonlarına yönelen saldırılardan korunmanın amaçlandığı, suçun mağdurunun Türkiye Cumhuriyet Hükümeti olduğu, 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın “Yürütme yetkisi ve görevi” başlıklı 8. maddesinde yapılan değişiklikle yürütme yetkisi ve görevinin Cumhurbaşkanına verildiği, yapılan değişikliğin suçun mağdurunu değiştirmediği gibi sanık müdafii tarafından yargılamanın yenilenmesi talebine dayanak yapılan iddiaların istinaf ve temyiz aşamalarında da ileri sürüldüğü ve olağan kanun yolu denetiminden geçerek anılan kararın kesinleştiği cihetle, dosya kapsamına, dayandığı gerekçeye ve mahkemenin takdirine nazaran, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinin 25/04/2024 tarihli ve 2024/65 değişik iş sayılı kararı aleyhine kanun yararına bozma yoluna gidilmemiştir.”
Osman Kavala, siyasette normalleşme/yumuşama görüşmelerinin konusu oldu
Yerel seçimlerinin ardından 2 Mayıs 2024’te CHP lideri Özgür Özel ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir araya geldi. Siyasette normalleşme/yumuşama temalı görüşmelerde Özel’in gündeminde Gezi davasında 2 bin 439 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala ile Can Atalay, Çiğdem Mater, Tayfun Kahraman ve Mine Özerden de vardı.
Özel, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve AYM kararlarının uygulanması gerektiğini söyledi. Özel, daha sonra yaptığı açıklamalarda da “Bir yol bulunsun, bu cendereden çıkılsın” dedi.
AKP’li Türkeş’ten Özel’e destek
AKP’nin Ankara Milletvekili olan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) kurucusu Alparslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş de bu görüşe destek verdi.
Bahçeli karşı çıktı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kavala hakkında yazı yazan Abdulkadir Selvi’ye yönelik, “Emin olunuz bu şahıs, doğrudan doğruya ‘Osman Kavala serbest bırakılmalıdır’ dese daha tutarlı ve omurgalı olurdu. ‘Suç eski sistemde işlendi yeni sistemde geçersiz’ demek devleti ve milleti bilmeyen bilse de hasır altı eden tetikçilerin ve kimliksizliklerin harcıdır. Bunlar Gezi’nin gizli adamlarıdır” dedi.