AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) başkenti Washington’da düzenlenen NATO Liderler Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenledi. ABD ile yürütülen F-16 sürecinden Almanya’dan Eurofighterların alımına, Gazze’deki savaştan Suriye ile ilişkilerin normalleşmesine önemli mesajlar veren Erdoğan, “Sayın Esed’e çağrımı yaptım, yeni bir süreci başlatalım istiyoruz” dedi.
“Adil bir barışın kaybedeni olmaz”
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Şubat 2022’de başlayan Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 2 buçuk yılı aştığını vurgulayarak, diplomatik temaslara yeniden başlanması gerektiğini kaydetti. Erdoğan, “Ukrayna’ya çok yıllı mali destek sağlanmasını ve Kiev’e NATO kıdemli temsilcisi atanmasını kararlaştırdık. Türkiye, yıkıcı etkilerini hep birlikte hissettiğimiz, müşterek güvenliğimizi tehlikeye atan bu savaşın sona ermesine yönelik gayretlerini ilk günden beri yoğun şekilde devam ettirmektedir. İstanbul süreciyle başlattığımız, Karadeniz girişimiyle taçlandırdığımız temaslara yeniden başlanması ve diplomasiye şans tanınması en samimi arzumuzdur. Adil bir barışın kaybedeninin olmayacağına inanıyoruz” dedi.
“İsrail’in NATO ile ortaklık ilişkisini sürdürmesi mümkün değil”
7 Ekim saldırılarının ardından İsrail’in Gazze’de sivil-militan ayrımı gözetmeksizin saldırılarına devam ettiğini hatırlatan ve çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 40 bin Filistinlinin hayatını kaybettiğini söyleyen Erdoğan, “İsrail’in NATO ile ortaklık ilişkisini sürdürmesi mümkün değildir” dedi.
Zirve çerçevesinde görüştüğü liderlere Gazze’deki son durumdan bahsettiğini vurgulayan Erdoğan, “Netanyahu yönetimi yayılmacı ve pervasız politikalarıyla sadece kendi vatandaşlarının değil, tüm bölgenin güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Gelinen noktada şu durumun netleştiğini görüyoruz. Karşımızda savaş hukuku dâhil, hiçbir hukuk, nizam, değer ve sınır tanımayan gözü dönmüş bir yapı var. Oturumdaki hitabımda, bu konunun üzerinde hassasiyetle durdum. İttifakımızın temel değerlerini ayaklar altına alan İsrail yönetiminin, NATO ile ortaklık ilişkisini sürdürmesi mümkün değildir. Filistin topraklarında kapsamlı ve sürdürülebilir barış tesis edilene kadar İsrail ile NATO nezdinde iş birliği yapılması yönündeki girişimler, Türkiye tarafından onaylanmayacaktır” diye konuştu.
Türkiye’nin önce ateşkes sonrasında ise kalıcı barışın tesisi için garantörlük dahil tüm adımları atmak için hazır olduğunu bir kez daha yineleyen Erdoğan, müttefiklere şöyle seslendi: “Ateşkesin sağlanması ve dokuz aydır açlıkla imtihan edilen Gazze halkına insani yardımların kesintisiz ulaştırılması için Netanyahu yönetimi üzerindeki baskılarını artırmaya çağırıyorum.”
F-16 alımının ölçeği mi küçüldü?
Erdoğan, bir gazetecinin Bloomberg’de çıkan “Türkiye, F-16 alımında büyük ölçüde azaltmaya gidecek” haberine atıfla sorduğu, “Nasıl böyle bir karar alındı, tam olarak ne anlama geliyor?” sorusunu şöyle yanıtladı:
“Bu konuyla ilgili özellikle dün akşam ve bugün Sayın Biden ile tekrar konuştum. Denildiği gibi olursa, ‘Üç dört hafta içinde ben bu problemi çözeceğim’ dedi. Bugün ayrılırken yine hatırlattım. Üç dört hafta içinde çözeceğini söyledi, aramızda bazı nükteler de oldu. Parçalarla ilgili konu, her zaman görüştüğümüz konular. En taze haber olarak size Sayın Biden’ın bana verdiği cevabı nakletmiş oldum.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“Yeni bir süreci başlatalım istiyoruz”
Erdoğan, bir süredir gündemde olan Suriye ile olası bir normalleşme konusuna da değindi. Yine bir gazetecinin, “Siz, ‘Suriye Devlet Başkanı ile görüşeceğinizi’ söylediniz. Türkiye’yi Suriye’de istemeyen farklı dış güçlerin Kayseri olaylarını provoke ettiğine dair bir bilgi var mı elinizde?” diye sorması üzerine Erdoğan, şu yanıtı verdi:
“Şimdi elimdeki bilgiyi sorma. Ben, şimdi size hangi bilgiyi aktardım? Özellikle Sayın Esed’e ‘Ya ülkeme gel veya üçüncü bir ülkede bu görüşmeyi yapalım’ çağrımı iki hafta önce yaptım. Bu konuyla ilgili olarak da Dışişleri Bakanımı görevlendirdim. O da muhataplarıyla görüşmek suretiyle inşallah bu dargınlığı, kırgınlığı aşmak suretiyle yeni bir süreci başlatalım istiyoruz.”
Merih Demiral’ın bozkurt işareti Scholz ile görüşmede gündeme geldi mi?
Erdoğan, zirve kapsamında birçok liderle görüştü. Görüştüğü liderlerden biri de Almanya Başbakanı Olaf Scholz idi. Bir gazeteci Scholz ile görüşmesinde, futbolcu Merih Demiral’ın yaptığı “bozkurt” işaretinin gündeme gelip gelmediğini sorunca Erdoğan, “Hayır gündeme gelmedi” dedi.