Yurtdışına çıkış harcı 500 TL oldu | İşte vergi paketinin detayları

AKP yurtdışı harcının 500 liraya yükseltilmesini de içeren vergi paketi teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu. Küresel şirketlere kurumlar vergisi, gelirlerin takibi, çeşitli yaptırımlar ve vergi istisnalarına yönelik düzenlemeler de pakette yer aldı.

AKP vergi paketini tamamlayarak Meclis’e sundu. Yurtdışı çıkış harcının 500 liraya çıkarılmasını da içeren 53 maddelik Vergi Kanunları İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin detayları AKP Grup Başkanı Abdullah Güler TBMM’de düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. 

Vergi paketine ilişkin daha önce yapılan haberlerle kamuoyunun yanıltıldığını söyleyen Güler, teklifin amacını “Vergi adaletinin güçlendirilmesi, verginin payının artırılması, güvenliğin sağlanması, kayıt dışılıkla mücadele, istisnaların kaldırılması, cezaların etkinliğinin artırılması, devreden KDV’nin azaltılması, ithalatın azaltılmasına katkı sağlanması” şeklinde anlattı. Teklif, 18 Temmuz Perşembe günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülecek.

Yurtdışı çıkış harcı 500 lira olacak ve her yıl YDO oranında artacak

3 bin lira olacağı tartışmalarıyla gündeme gelen yurtdışı çıkış harcının, 150 liradan 500 liraya yükseltilmesi öngörüldü. 2007’de 15 lira, 2019’da 50 lira ve 2022’de 150 olarak belirlenen yurt dışı harcı, düzenlemeyle birlikte yüzde 233 oranında zamlanacak. Ayrıca her yıl yeniden değerleme oranı (YDO) oranında artacak. YDO, ekim ayının üretici fiyat endeksine göre belirleniyor.

Sosyal güvenlik destek primine Hazine desteği sona erecek

8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı sayılanlardan, ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananların, aynı işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya devam etmeleri halinde işverenlere sağlanan 5 puanlık sosyal güvenlik destek priminin Hazine tarafından ödenmesine ilişkin uygulama sonlandırılacak. Bu düzenlemeyle, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle emekliliğe hak kazananların, aynı iş yerlerinde çalışmaya devam etmeleri için hükümetin işverene verdiği destek kaldırılmış olacak. Düzenleme, emekli çalıştırmanın maliyetini artıracak.

En düşük emekli aylığını 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarmayı öngören teklifte, emeklilere seyyanen zam veya kök aylıklarda bir iyileştirme yapılması gündeme gelmedi. Hazine desteğiyle tamamlanacak aylıklar için Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinin ilgili tertibine ödenek eklenmesi konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmesi düzenlendi.

Yap-işlet-devret proje kazançlarına ve küresel şirketlere vergi

Yap-işlet-devret modelinin uygulandığı projelerdeki kazançlardan yüzde 30 Kurumlar Vergisi alınacak. Ayrıca Türkiye’de faaliyet gösteren küresel şirketlerden de yüzde 15 vergi alınacak.

Yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması getirilerek, mükelleflerin ödeyecekleri kurumlar vergisinin, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının yüzde 10’undan aşağı olamayacağı düzenlenecek.

Başkasının POS cihazını ya da banka hesabını kullanana ceza

Başkasına ait POS cihazını kullanan ve kullandıranlara, mal teslimi veya hizmet ifalarına ilişkin para transferlerini, başkasına ait banka hesaplarına yaptıranlara ve hesaplarını kullandıranlara artırımlı özel usulsüzlük cezası getirilmesi öngörülüyor.

Teklife göre, kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2’den yüzde 2,25’e çıkarılırken, bu oranı yüzde yüzde 1,5’e kadar indirmeye ve 2,5’e kadar artırmaya Cumhurbaşkanı yetkili olacak.

Kayıt dışılıkla mücadele 

Teklifin üçüncü maddesine göre, doktorlar, diş hekimleri gibi serbest meslek kazancı ve restoran, kafe gibi ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerinin yılın belirli zamanlarında hasılatlarının tespit edilmesi, tespit edilen hasılatları ile beyanları arasında yüzde 20’yi aşan oranda uyumsuzluk olanların “izaha davet edilmesi” öngörülüyor. Kayıt dışılığın önüne geçmeye amaçlayan düzenlemeye göre, izahın yetersiz bulunması durumunda hasılat tespitlerinden hareketle vergi tarh edilmesine imkan verilecek.

Ayrıca ticari kazanç elde eden gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerine yapılan bazı ödemelerden gelir ve kurumlar vergisi kesintisi yapılması da teklifin dördüncü maddesinde düzenleniyor.

Her türlü dijital ortamda alım, satım, kiralama, ilan ve reklam gibi ticari faaliyet gösterenlerin, bu faaliyetlerine ilişkin bilgilerin alınabilmesi amacıyla bilgi verme mecburiyeti kapsamına alınanlar ve düzenli bilgi verilecek konular da düzenleniyor.

Teklife göre, kayıt dışı faaliyette bulunan, vergi idaresinin bilgisi dışında çalışanlara kesilecek vergi ziyaı cezasının, verginin bir katı olarak kesilecek cezalarda 1,5 kat, verginin üç katı olarak kesilecek cezalarda 4,5 kat kesilecek şekilde artırımlı uygulanacak. Usulsüzlük cezaları ve bazı fiillerin tekrarında uygulanacak ceza tutarları da artırılacak. Örneğin fatura verilmemesi ve alınmaması, ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlenmemesi hallerinde uygulanan 3 bin 400 lira ceza tutarı birinci tespitte 10 bin lira olarak uygulanacak, daha sonraki tespitlerde ceza tutarı artırılacak.

KDV düzenlemeleri

Teklifin 18-26 maddelerinde yer alan KDV’ye ilişkin düzenlemelerle tartışmalara konu olan bazı vergi istisnalarının da kaldırılması gündeme geldi. Buna göre, ticari olmayan gezi, eğlence, spor gibi faaliyetlerde kullanılan deniz taşıma araçlarına yat limanlarında verilen kiralama, bakım vb. hizmetlerde KDV istisnası kaldırılacak. Deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler nedeniyle yüklenilen KDV’nin indirim imkanı kaldırılarak doğrudan gider yazılması sağlanacak.

KDV ve ÖTV Kanunları uyarınca, ulusal güvenlik kuruluşlarına milli savunma ve iç güvenlik ihtiyaçları için yapılan teslim ve hizmetlere ilişkin istisna ile Gümrük Kanununda aynı konuda yer alan istisna hükmü arasındaki farkın, malların ithalatı ve yurt içi teslimindeki ithalat lehine olan uygulama farklılığı kaldırılmak suretiyle, giderilmesi sağlanacak. Birleşme, devir ve bölünme işlemlerinde, devreden KDV ve iade hakkının beş takvim yılı kriterine veya zamanaşımına bağlı olmaksızın vergi incelemesi yoluyla yeni şirkete devrine izin verilecek.

Mükelleflerin KDV beyannamelerinde yer alan indirilecek KDV tutarlarının beş takvim yılı süresince indirim yoluyla giderilememesi halinde, bu süre sonunda kayıtlardan çıkarılarak yapılacak vergi incelemesi ile gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınmasına imkan sağlanacak.

Mükelleflerin KDV iadelerinin doğru bir şekilde yapılması ve haksız KDV iadesine sebebiyet verilmemesini teminen KDV iadelerindeki esas usul, vergi incelemesi olarak belirlenecek. Yabancı devlet kurum ve kuruluşları tarafından deprem nedeniyle yapılacak yardımlara KDV istisnası uygulanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.