Hayvanların “ötanazi” adı altında öldürülmesini öngören yasa teklifi Meclis’te: İlk üç madde kabul edildi, toplantı ertelendi

Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ndeki maddeler, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda 14. saatte görüşülmeye başlandı. Kanun teklifinin ilk üç maddesi kabul edildi. Komisyon toplantısı 22 Temmuz Pazartesi saat 14:00’e ertelendi.

TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu, 17 Temmuz Çarşamba günü hayvanlara hangi koşullarda “ötanazi” yapılacağı ve sahipsiz köpeklerin belediyeler tarafından toplatılıp barınaklara yerleştirilmesini içeren 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ni görüşmek üzere AKP Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişçi’nin başkanlığında toplandı. 

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi CHP’li Barış Karadeniz, AKP milletvekillerine “Bu yasayı getirirken çocuklarınıza sordunuz mu? İki gün sonra sorduğunda nasıl hesap vereceksiniz?” diye sordu. Karadeniz’in konuşması sırasında AKP sıralarından “Sorduk. Sen sormamışsın. Çocuklarımız okula gidemiyor” cevaplarının gelmesi üzerine DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, “Sizin çocuklarınız servisle, özel arabayla okula gidiyor. Sanki çocuklarınız okula yaya gidiyor çünkü çok yoksulsunuz” dedi.

CHP’li Karadeniz’in konuşması sırasında oğlunun köpeklerin saldırısı sonucu yaralandığını söyleyen Halil Yılmaz, muhalefet milletvekillerine tepki gösterdi. Görevlilerin Yılmaz’ı salondan çıkarmasının ardından muhalefet ve iktidar milletvekilleri arasında tartışma çıktı. Muhalefet, iktidarı mağdur ailelerin acısını kullanmakla suçladı. Komisyona beş dakika ara verildi.

Komisyonda “ahlak” tartışması

İktidar partisi milletvekilleri, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda söz alan Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca’nın konuşmasında “ahlaksız” kelimesini kullandığını ileri sürerek özür dilemesini söyledi. İktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında çıkan tartışmada Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi, Karaca’nın özür dilemesini talep etti. Karaca, kullandığı kelimenin “ahlaksızlık” olduğunu öne sürdü ve bu konuda özür dilemeyeceğini söyledi. Kirişçi de toplantıya beş dakika ara verdi. 

Kadıgil: “Ben bu yasayı yapmanızda tek bir sebep görüyorum o da örtbas çabası”

Aranın ardından söz alan TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, AKP milletvekillerine seslenerek, “Şu an sizin yaptığınız şey 70 milletvekilinin imzasıyla bu toprakların bin yıllık kültürüyle oynamak. Yaptığınız şeyin ciddiyetine varmanız için söylüyorum ve ben bunu yapmanızın tek bir sebebini görüyorum o da örtbas çabası” diye konuştu. 

“Kısırlaştırma yapılsaydı Nazilli’deki o çocuk köpekten kaçarken ölecek miydi?” diye soran Kadıgil, şunları söyledi:

“Açık açık soruyorum hepimize. Ben bunun vebalini üstümde taşıyorum. Siz iktidar milletvekillerisiniz, bu vebali üzerinizde taşımıyor musunuz? Barınaklar 20 yıl boyunca sadece günde bir buçuk köpek kısırlaştırmışlar ve şu an dönüyoruz ne diyoruz? Bu köpekler katil, köpekler suçlu. Bütün dünyaya İstanbul’u tanıtan ‘İstanbul’un kedilerini de toplayıp barınağa koyacağız’ diyorsunuz. Hak mı? Cevap verin biriniz. Çıkın deyin ki, ‘Evet, hak.’ Hak değil. Kaynağa geleceğim çünkü bunu çok fazla soruyorsunuz. Bakın Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bir tane uçağı var. 11 tane uçağı var da bir tanesi 480 milyon dolara tekabül ediyor. Şu anki güncel parayla 1,5 milyar TL. Bir kısırlaştırma bedeli devlet imkanlarıyla bin TL olsa 15 milyon hayvan yapar biliyor musunuz? Şu anda biz Cumhurbaşkanı’na ait 11 uçaktan hemen bir tanesini satma kararı alsak önümüzdeki üç ayda Türkiye’de yaşayan bütün hayvanları kısırlaştırıp, aşılayıp yerine tekrar koyabiliriz ve bu vebalin altına sizler de girmemiş olursunuz.”

İktidar grubuna seslenen DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, “AKP iktidarı bu kadar yasaya güveniyorsa, bu kadar yasadan eminse o zaman dışarıda alkışlayan ve yıllardır mücadele veren arkadaşların burada sesini dinlerdi” dedi.

Otlu: “AKP iktidarı önce erkek şiddetini durdurmalı”

Otlu, AKP’li milletvekillerinin “Sokaklar güvenli olmalı, kadınlar özgürce yürümeli” sözlerini hatırlatarak şöyle konuştu:

“Vallahi sokakta yürürken arkamda bir tane sokak köpeği mi geliyor, kedi mi geliyor diye bakmıyorum. Ama bir tane erkeğin tacizine mi uğrayacağım diye sürekli arkama bakarak yürüyorum. Demek ki AKP iktidarı önce erkek şiddetini durdurmalı, kadın katliamlarını durdurmalı. Erkeklere de ötanazi yapmayı düşünüyor musunuz? Ensar Vakfı’nda, Hiranur Vakfı’nda çocuklara nasıl tecavüz edildiğini gördük. Önce oralarda güvenli alanlar yaratın çocuklara.”

“Mahalledemizdeki komşularımızla birbirimizi düşman edeceksiniz”

İktidarın 22 yıldır suçlarını örtbas etmeye çalıştığını öne süren Otlu, “Gelip aileleri üstümüze saldırtmaya çalışıyorsunuz. Siz korumalıydınız çocukları. Sokak hayvanlarını aşılatmalı ve kısırlaştırmalıydınız. Şimdi de mahalledemizdeki komşularımızla birbirimizi düşman edeceksiniz. Hayvan sevenlerle, sevmeyenler diye ayıracaksınız” dedi.

Alt komisyon kurulması önergesi reddedildi

CHP’li Orhan Sarıbal, bir alt komisyon kurularak kanun teklifine ilişkin görüşmelere devam edilmesi önergesini sundu. Oylanan önerge, oy çokluğuyla reddedildi. 

Gazze sözlerine iktidardan sert tepki

Komisyon Başkanı Kirişçi, önergenin ardından STK temsilcileri ve uzmanlara söz verdi. Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Haydar Özkan konuşmasında, “Gazze’de yakılan, bebekleri öldürülen, çocuklara yapılan soykırımı destekleyen Batı’nın öldürme kültürü alınarak hazırlanan bu tasarı kabul edilemez” sözlerine AKP sıralarından sert tepki geldi. Sözlerine devam edemeyen Özkan’ın konuşması gerektiğini söyleyen muhalefet ile iktidar partisi milletvekilleri arasında sözlü tartışma çıktı. Komisyona 10 dakika ara verildi. 

“Hayvan sahipleri yasa teklifi yüzünden geceleri uyuyamıyor”

Aranın ardından Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Dr. Gülay Ertürk, hasta sahiplerinin sürekli kendisini arayarak geceleri uyuyamadıklarını söylediklerini belirterek şunları söyledi: 

“Kanun teklifi, hayvan sahiplerini dikkate alsa iyi olurdu. 1990 yılında ‘Köpek Popülasyonu Yönetim Kılavuzu’ yayınlandı. Kılavuzda en doğru ve geçerli yöntemin kısırlaştırma ve aşılama olduğu belirtiliyor. Ötanazi gibi bir çözümsüzlük olmamalı. Meslek örgütlerinden herhangi bir görüş alınmadığı için bu yasayı doğru bulmuyoruz.”

STK temsilcileri ve uzmanların görüşlerinin ardından 14. saatte sokak hayvanlarına “ötanazi” öngören yasa teklifinin maddelerinin oybirliğiyle görüşülmesine karar verildi. Komisyon Başkanı Kirişçi, görüşmelerde her bir madde için bir kişinin beş dakika konuşabileceğini söyledi. Muhalefet milletvekilleri de bunun etik olmadığını belirterek karşı çıktı. CHP’li Orhan Sarıbal, maddeler üzerinde konuşulup tartışılması gerektiğini vurgulayarak kanun teklifinin ilk maddesini reddettiklerini söyledi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Komisyon Başkanı Kirişçi’nin aceleye getirdiğini belirterek madde görüşmelerinin ertelenmesi gerektiğini söyledi.

16. saatte muhalefet milletvekilleri isyan etti

Muhalefet milletvekilleri, 16. saatin ardından Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi’ye komisyonunun daha ne kadar devam edeceğini sordu. Masalara vurarak tepki gösteren muhalefet milletvekilleri komisyonun sağlıklı koşullarda çalışmadığını söyleyerek ilaçlarını içmesi gereken vekillerin olduğunu söyledi. Kirişçi, komisyonun çalışmaya devam edeceğini vurgulayarak maddelerin görüşülmesine devam etti.

Kanun teklifinin bir ve ikinci maddesi oybirliğiyle kabul edildi, üçüncü madde görüşülmeye başlandı. Üçüncü madde de kabul edildi. Kirişçi, komisyon toplantısının 22 Temmuz Pazartesi, saat 14:00’e ertelendiğini söyledi.

Saadet Partisi Milletvekili Kılıç rahatsızlandı

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, uzayan komisyon toplantısında sağlık problemleri nedeniyle ilaçlarını almak için komisyon salonundan ayrılmak zorunda kaldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.