Cerattepe’de madencilik faaliyeti için verilen “ÇED olumlu” kararı iptal edildi

Rize İdare Mahkemesi, AYM’nin kararına uyarak Artvin-Cerattepe’de altın madenciliği için verilen “ÇED olumlu” kararını iptal etti.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Artvin-Cerrattepe’deki madencilik faaliyetleri için 2015’te verilen ”ÇED olumlu” raporuyla ile ilgili ”hak ihlali” kararı vermesinin ardından, Rize İdare Mahkemesi de kararı iptal etti.

Kararın ardından Yeşil Artvin Derneği basın açıklaması yaptı. Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi avukat Bedrettin Kalın, Rize İdare Mahkemesi’nin AYM’ye uymak zorunda olduğunu söyledi, “Mahkeme tam da benim söylediğime uygun bir şekilde ihlali kaldıracak nitelikte ‘ÇED olumlu’ kararının iptaline karar verdi” dedi.

Kalın, valiliğin kararı bir ay içinde uygulamak zorunda olduğunu dile getirdi, “Bir aylık süre, ‘Bir ay içerisinde oradan pılını pırtını topla, defol git’ anlamındadır. Hemen üretimin durdurulması gerekir. Bir ay içerisinde de alanı terk etmesi gerekir. Bunu sağlayacak olan kurum ise ilin idari en büyük mülki amiridir. Bu da valilik oluyor” dedi.

Kararın 15 gün içinde temyiz edilebileceğini söyleyen Kalın şöyle devam etti:

“Danıştay’dan kararın yürütmesinin durdurulmasını isteyebilirler. Yasal olarak hakları var. Danıştay kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verirse henüz bir tahliye işlemi durmuş olur. Ama böyle ihtimal bana sorarsanız yüzde 1 bile yoktur çünkü Anayasa Mahkemesi’nin bir kararı vardır, Rize İdare Mahkemesi de o karara uymuştur ve Danıştay bunu tartışacak, doğru muydu yanlış mıydı diyebilecek durumu yok, öyle bir tartışma yaratabilecek hukuksal bir zemin yok. Danıştay da kararı onaylayacaktır. Benim söylediklerim sonradan olduğunu gördünüz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.