Meclis’e yürümek isteyen yaşam hakkı savunucularına polis müdahale etti: 4 gözaltı

Yaşam hakkı savunucularının, Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edilmesi sonrası protesto eylemleri devam ediyor. Ankara’da Sakarya Caddesi’nde bir araya gelen Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi üyeleri ve yurttaşlar yaptıkları basın açıklamasıyla teklife tepki gösterdi. Meclis’e yürümek isteyen kitleye polis müdahale etti, dört kişi gözaltına alındı.

17 maddeden oluşan Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni 62 gündür Sakarya Caddesi’nde protesto eden yaşam hakları savunucuları, teklifin Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edilmesinin ardından TBMM’ye yürümek istedi. Kitlenin yürüyüşüne izin vermeyen polis ile eylemciler arasında çıkan arbedede 4 kişi gözaltına alındı. Polisin eylemcileri sürüklereyerek ve yere yatırarak gözaltına aldığı görüldü. Protestoya oturma eylemi ile devam eden yaşam hakkı savunucuları gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep etti. 

Kitle adına basın açıklamasını okuyan Ezgi Eylem Geziş, yasa teklifinin maddelerine dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Hak savunucularının ‘Ötanazi, rıza verebilen bireylere uygulanır. Hayvanlar rıza veremez. Bunun adı katliamdır’ söylemlerinin ardından AKP, hayvanları katletmek istediğini açıkça tekrardan belirtmiştir. Bu maddeyle birlikte yaşadıkları yerlerden alınıp dağ başlarına bırakılan, açlığa, şiddete, tecavüze maruz bırakılan ve buna tepki veren hayvanlar öldürüleceklerdir. Aşılama ve bakımları sağlanmadığı için hastalık kapan hayvanlar öldürüleceklerdir. ‘Yasaklı ırk’ olarak tabir edilen, hayvan üreticileri para kazansın diye üretilen, üretiminin, ithalatının ve satışının yasaklanmadığı hayvanlar öldürüleceklerdir. Yani yine iktidar ve belediyelerin yerine getirmedikleri sorumlulukları bu hayvanlar canlarıyla ödeyeceklerdir.”

“Bu komisyon toplantısı Türkiye’nin tarihine kanlı bir leke olarak geçmiştir”

Geziş, komisyon toplantısının antidemokratik şartlarda geçtiğini vurgulayarak açıklamasında şöyle dedi:

” Ne yazık ki bu komisyon toplantısı Türkiye’nin tarihine kanlı bir leke olarak geçmiştir. Komisyon toplantısı başlamadan önce Meclis’e ismini daha önceden yazdıran ve randevu alan hak savunucularının, bilim insanlarının, avukatların Meclis’e alınmamasının ardından, komisyon salonunun önündeki televizyonun ‘bozuldu’ diyerek kaldırılması ve toplantının halka kapatılması, bu toplantının antidemokratik şartlarda gerçekleştirileceği öngörüsünü yaratmıştır. Bütün bunların takibinde meclis önündeki hak savunucuları saatlerce polis tarafından tehdit ve darp edilmiştir.”

(ANKA)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.