Yalan haberler ve örgütlü dezenformasyon: İngiltere’de Müslümanları hedef alan aşırı sağ protestolar nasıl kontrolden çıktı?

İngiltere’nin kuzeybatısındaki Southport kasabasında 29 Temmuz Pazartesi günü 3 kız çocuğunun 17 yaşındaki bir genç tarafından öldürülmesinin ardından ülke geneline yayılan aşırı sağcı ve Müslüman karşıtı protestolar sürüyor. Protestolarda en az 150 kişi gözaltına alındı, İngiltere Başbakanı Keir Starmer protestoları “aşırı sağın haydutluğu” olarak nitelendirdi. Peki bu protestolar nereden çıktı? İngiltere’deki 3 kız çocuğunu öldüren saldırganın Müslüman olduğu haberleri nasıl birdenbire yayıldı ve dezenformasyon kampanyasının bir parçası oldu? Medyascope Dış Haberler Servisi sizler için inceledi.

İngiltere’nin Southport kentinde üç çocuğun öldüğü bıçaklı saldırının failine ilişkin yayılan yalan haberlerle tetiklenen ırkçılık ve göçmen karşıtlığı, ülke çapında şiddet eylemlerine dönüştü. Hafta sonu en az 150 kişi gözaltına alındı, çok sayıda polis yaralandı. 

İşçi Partisi lideri ve Başbakan Keir Starmer, üst düzey bakanlarla yaptığı toplantının ardından yaptığı basın açıklamasında, şiddet içeren protestoları “aşırı sağın haydutluğu” olarak nitelendirdi ve kınadı. Protestolara katılanların yasaları karşısında bulacağını belirten Starmer, “Protestolara katıldığınız için pişman olacaksınız” dedi. 

Keir Starmer.

Müslümanlara saldırı, azınlıkların hedef alınması, sokaklarda Nazi selamları, ırkçı söylemler, polise saldırılar gibi sıraladığı eylemlerde bulunanların “İngiltere’yi temsil etmediğini” vurgulayan Starmer, “Bu haydutları adalete teslim etmek için ne gerekiyorsa yapılacak” dedi.

Starmer, bugün (5 Ağustos) acil durum komitesi (COBRA) toplantısı yapacak. Starmer’a COBRA toplantısının “daha erken yapılması gerektiği” yönünde eleştiriler de var.

Sığınmacıların kaldığı otele saldırıldı, cami hedef alındı

Hull, Liverpool, Bristol, Manchester, Stoke-on-Trent, Blackpool ve Belfast’taki gösterilerde eylemciler polise saldırdı, dükkanlar yağmaladı.

Aşırı sağcılar çöp kutularını ateşe verdi.

İçişleri Bakanlığı, aşırı sağcıların bazı gösterilerde camileri hedef alması üzerine camilere “hızlı müdahale” güvenliği sağlanacağını duyurdu.

Belfast’ta İslam karşıtı bir grup ile ırkçılık karşıtı bir grup arasında yaşanan gerginlik sırasında havai fişekler atıldı. 

Şimdi biraz geriye dönelim.

Saldırı nasıl gerçekleşti?

29 Temmuz’daki bıçaklı saldırıda 3 kız çocuğu hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin isimleri Alice Dasilva Aguiar (9), Bebe King (6) ve Elsie Dot Stancombe (7). 

Elsie Dot Stancombe, Alice Dasilva Aguiar ve Bebe King.

Bıçaklı saldırıda 8 çocuk ve 2 yetişkin de yaralandı.

Protestolar nasıl başladı? İddialar nasıl çığ gibi büyüdü?

Protestolar, saldırganın sığınmacı ve Müslüman olduğunun öne sürülmesinin ardından başladı. 

Normalde İngiltere’de 18 yaşının altında olan saldırganların kimliği açıklanmaz.

Fakat bazı sosyal medya hesapları saldırganın adını “Ali Al-Shakati” olarak duyurdu.

Bu haber sitelerinden biri  X’teki Channel3 Now isimli haber sitesi.

Bu paylaşımın ardından saldırganın isminin Ali olduğu, 2023’te tekneyle İngiltere’ye gelen bir mülteci olduğu iddiası hızla yayıldı. Hatta bazı haberlerde Ali’nin M16 listesinde olduğu öne sürüldü. 

Daha sonra Europe Invasion isimli X hesabı, saldırganın Müslüman olduğu iddiasını da dolaşıma soktu. 

Rusya bağlantısı var mı?

Peki bu dezenformasyonların yayılmasının Rusya ile bir alakası var mı?

1 Ağustos Perşembe günü Daily Mail’in manşetinde Southport saldırısı hakkında sahte bir haber yayımlayan Channel3 Now isimli X hesabı paylaşıldı ve bu hesabın Rusya ile ilişkilendirildiği belirtildi. Ancak bu hesabın Rusya ile bağlantısı hakkında henüz kesin bir bilgi yok.

Channel 3 Now’un YouTube kanalı, 11 yıl önce Rus ralli arabalarının videolarını yayınlayan bir Rus kanalı olarak hayatına başladı. Fakat 11 yıldır kanalda Rusça içerik paylaşılmadı.

Doğrusu ne?

Açık kaynaklardan yapılan aramalar sonucunda çığ gibi büyüyen ve İslamofobiyi yeniden üreten paylaşımların yalan olduğu görülmekte. 

İngiliz polisinden yapılan açıklamada saldırganın 17 yaşında olduğu ve Cardiff’te doğduğu belirtildi. Öte yandan saldırganın kimliğinin yasalar uyarınca 18 yaşının altında olduğu için açıklanmadığı da vurgulandı. 

Merseyside Polisi tarafından yapılan açıklamada da sosyal medyada paylaşılan isimlerin yanlış olduğunun altı çizildi, insanlardan “spekülasyon yapmamaları” istendi. 

Merseyside Polisi tarafından yapılan açıklama.

Saldırganın kimliği daha sonra mahkemeye çıkarıldıktan sonra açıklandı: 7 Ağustos 2006 doğumlu “Axel Muganwa Rudakubana”. 

Rudakubana’nın İngiltere’de doğduğu ve büyüdüğü, ailesinin Ruanda’dan göç ettiği öğrenildi.

Komşuları Rudakubana’yı “sessiz bir çocuk” olarak nitelendirdi ve Hıristiyan olduğunu söyledi.

Rudakubana, cinayet suçlamasıyla yargılanacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.