Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina’nın istifası ve ülkeden kaçışı, ülkede siyasi dengeleri altüst etti. Ordu yönetimi devraldı. Protestocular taleplerini yükseltiyor ve uluslararası toplum gelişmeleri yakından izliyor.
Şeyh Hasina nerede?
5 Ağustos’ta istifa eden başbakan Şeyh Hasina Delhi’de kalmaya devam ediyor. Şeyh Hasina’nın istifasının ardından Bangladeş ordusu yönetimi devraldı. Genelkurmay Başkanı General Waker-Uz-Zaman, geçici bir hükümet kurulacağını ve seçimlerin en kısa sürede yapılacağını açıkladı. Zaman, protestoların koordinatörleriyle görüşme planladığını duyurdu.
Öğrenci protestocular, Nobelli ekonomist Muhammed Yunus’un geçici hükümetin baş danışmanı olmasını talep ediyor. Protestoların önemli organizatörlerinden Nahid Islam, “Önerdiğimiz dışında herhangi bir hükümeti kabul etmeyeceğiz” açıklamasını yaptı.
Cumhurbaşkanı Mohammed Shahabuddin, muhalefet lideri Begum Khaleda Zia’nın serbest bırakılacağını duyurdu. Dünya Bankası ise Bangladeş’teki gelişmelerin kredi programına etkisini değerlendirdiğini açıkladı.
Öte yandan ülkede protestolar devam ediyor. Bangladeş’in Chittagong kentinde en az altı polis karakolu saldırıya uğradı ve ateşe verildi.
Gelişmelere Hindistan ve ABD tepkisi
Kendisini Delhi’ye götüren Bangladeş ordusuna ait uçak onsuz geri dönse de Hindistan, Delhi’de bulunan Şeyh Hasina’nın güvenliğini sağlamak için Rafale jetleri konuşlandırdı. Hindistan-Bangladeş sınırının güvende olduğu belirtiliyor. Fakat müslüman Bangladeş’teki siyasi depremin Hindistan-Pakistan geriliminde yeni bir krize dönüşmesinden endişe ediliyor. Hindistan Dışişleri Bakanı Jaishankar, Bangladeş durumuyla ilgili ülkedeki tüm partilere bilgi verdi.
ABD, Bangladeş’te şiddetten kaçınma çağrısında bulunsa da Bangladeş ordusunun tutumunu takdir ediyor. Geçici hükümetin demokratik ve kapsayıcı olması gerektiğini vurgulayan ABD’li yetkililerden Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, hızlı ve demokratik seçimlerin yapılması çağrısında bulundu.
Dünya Bankası, olayların kredi programına etkisini değerlendiriyor. Bangladeş’teki hazır giyim fabrikaları bugün (6 Ağustos Salı) günü kapalı kalacak.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Dünyanın en uzun süre görev yapan kadın başbakanı
Şeyh Hasina, 76 yaşında ve dünyanın en uzun süre görev yapan kadın başbakanıydı. 2009’dan beri kesintisiz olarak iktidardaydı ve daha önce 1996-2001 yılları arasında da başbakanlık yapmıştı.
Hasina, Bangladeş’in kurucu babası olarak kabul edilen Şeyh Mucibur Rahman’ın kızı ve onun kurduğu Awami Ligi’nin lideriydi. Ekonomik büyüme ve kalkınma alanında önemli adımlar atmasına rağmen, giderek artan otoriterlikle eleştiriliyordu.
Neden istifa etti?
Hasina’nın istifası, ülkede haftalardır süren öğrenci protestolarının şiddetli bir şekilde bastırılmasının ardından geldi. Protestolar, hükümet işlerinde kota sisteminin kaldırılması talebiyle başlamış, ancak güvenlik güçlerinin sert müdahalesi sonucu geniş çaplı bir rejim karşıtı harekete dönüşmüştü.
Çatışmalarda yaklaşık 300 kişinin hayatını kaybettiği ve 11.000 kişinin tutuklandığı bildirildi. İnternet erişiminin kesildiği ve muhalefetin baskı altına alındığı bir dönemde, protestocular Hasina’nın istifasını talep etmişti.
Hasina’nın protestoculara karşı sert tutumu ve muhalefeti bastırma çabaları, uluslararası toplumun da tepkisini çekmişti. Son seçimlerin adil olmadığı yönündeki eleştiriler de Hasina’nın meşruiyetini zayıflatmıştı.