Ankara-Altındağ’da çok sayıda köpeğin öldürülmüş halde bulunmasının ardından, yaşam hakkı savunucuları olayı sosyal medyadan paylaştı. Altındağ İlçe Tarım Müdürlüğü’nün nekropsi talebi üzerine, ölü köpeklerin bazıları Etlik Veteriner Enstitüsüne götürüldü. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açtığı soruşturma devam ediyor. Ancak öldürülen köpeklere ilişkin nekropsi raporu hâlâ yayımlanmadı. Etlik Veteriner Araştırma Enstitüsü ve veteriner hekim Elif Türker nekropsi süreciyle ilgili soruları yanıtladı.
Ankara’nın Altındağ ilçesinde çok sayıda köpeğin öldürülmüş halde bulunmasının ardından yaşam hakkı savunucuları, olayın görüntülerini sosyal medya hesaplarından paylaştı. AKP’li Altındağ Belediyesi iddiaları reddetse de yaşam hakkı savunucuları bu durumu bir katliam olarak nitelendirdi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Etlik Veteriner Araştırma Enstitüsü, Altındağ’dan gelen hayvanlar için iki farklı protokol uygulandığını anlattı. Yetkililer geçtiğimiz hafta çok sayıda köpeğin geldiğini, pazartesi günü ise bir köpeğin daha getirildiğini söyledi. Çalışmanın henüz tamamlanmadığını söyleyen yetkililer, nekropsi raporunun Altındağ İlçe Tarım Müdürlüğü’ne iletileceğini belirtti.
“Ölümün arka planındaki süreçler incelenir”
Medyascope’a konuşan veteriner hekim Elif Türker, nekropsi raporu sayesinde köpeklerin ölüm nedenini ve arka planının öğrenilebileceğini belirterek şunları söyledi:
“Adli vakalarda nekropsi, hayvanın ölüm nedenini ve zamanını belirlemek için kritik bir süreçtir. Bu işlem, ölümün dış etkenlerden mi, yoksa doğal bir hastalıktan mı kaynaklandığını ortaya çıkarır. Nekropsi sırasında alınan örnekler, çeşitli laboratuvar analizlerine tabi tutularak ölümün arka planındaki süreçler incelenir. Bu sayede, suiistimal, ihmal veya kasıt gibi durumların tespiti sağlanır ve adaletin sağlanmasına katkıda bulunur.”
Türker, nekropsi sürecini şöyle anlattı:
“Nekropsi, hayvanlar üzerinde yapılan otopsidir. İşlem, önce dış incelemeyle başlar; ağız ve anüs çevresi gibi vücut boşlukları dahil olmak üzere tüm vücut incelenir. Oradaki yara ve hasarların hepsi nekropsi raporuna not edilir. Dış inceleme tamamlandıktan sonra iç incelemeye geçilir. Bu aşamada, genellikle hayvan sırt üstü yatılarak deri, alt deri, bağ dokusu ve kas tabakası sırayla açılarak organlara ulaşılır. Tüm organlar tek tek incelenir ve bulgular kaydedilir. İhtiyaç duyulursa histopatolojik inceleme yapılır burada da dokular mikroskop altında incelenir. Nekropsi süresi, kurumun iş yüküne ve raporun ayrıntı seviyesine bağlı olarak değişir.”
Avukatlar enstitüye alınmadı
Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi’nden iki avukat, nekropsi raporu hakkında bilgi almak ve sürecin nasıl ilerlediğini öğrenmek için Etlik Veteriner Araştırma Enstitüsü’ne gitti. İçeri alınmadıklarını sadece güvenlik görevlisiyle muhatap olabildiklerini söyleyen avukatlar, “Bu konunun takibini yapan avukatlar olarak nezaketen içeriye alınıp, bilgi verilebilirdi. Bu tavır tabii ki bizde kuşku uyandırdı, umarım yanılırız” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Avukatlar hukuki süreci takip etmeye devam edeceklerini belirterek, enstitüden çıkacak raporun sonucuna göre, numunelerin adli tıbba gönderilmesini isteyecekler.
“Belediye başkanı kendisini aklamak için bakımevinde ne olduğunu ortaya çıkarmalı”
Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi’ndeki avukatlar, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ile görüşmelerinin ardından Medyascope’a açıklamalarda bulundu. Avukatlar, belediye başkanının kendini aklamak için bu olayı aydınlatması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“Başkanla yaptığımız görüşmede, bakımevinde sahiplendirilmesi yasak olan ve bir kısmı belediyenin barınağında kalıcı olarak bulunan hayvanların doğal olmayan yollarla öldürüldüğünü dile getirdik. Bu konuda kimseyi suçlamadık. Ancak bu durumu ortaya çıkarmak belediyenin görevidir. Soruşturma detaylı bir şekilde yürütülmeli. Eğer belediye başkanının bu konuda bir talimatı yoksa, ki kendisi böyle bir talimat vermediğini söylüyor, kendini aklamak adına bakımevinde ne olduğunu ve neler yapıldığını ortaya çıkarmalıdır.”
Savcılık soruşturması devam ettiği için bilgi veremeyeceklerini belirten Altındağ İlçe Tarım Müdürlüğü, Medyascope’un sorularına yanıt vermedi.
Ne oldu?
Sokak köpeklerinin öldürülmesini kolaylaştıran yasa sonrası, Türkiye’nin dört bir yanından köpek katliamlarına dair görüntüler ortaya çıkmaya başladı. Niğde’deki hayvan katliamı iddialarının ardından, bu kez Ankara’nın Altındağ belediyesine ait bakımevinde vahşice öldürülen hayvan görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.
Altındağ Belediyesi iddiaları reddetse de olaya şahit olan avukatlar, veterinerler ve yaşam hakkı savunucuları “doğal ölüm” olmadığı fikrinde.
Bölgedeki düzenli besleme ve kurtarma faaliyetlerine katılan yurttaşlar, Altındağ Belediyesi Veteriner Müdürlüğü ve Geçici Bakımevi’nde çalışan bir kişinin, öldürülen hayvanlarla ilgili gönüllülere bilgi verdiğini öne sürdü.
Bakımevine giden çok sayıda kişiden biri olan Ankara Garip Patili Canlar Derneği Başkanı Asiye Gökkuş, Medyascope’a konuştu:
“Dün gece buraya geldik, tabii geldiğimizde barınak tamamen pırıl pırıl yapılmış, temizlenmişti. Bazı gönüllü ve dernekten arkadaşlarımız içeri girdi. Barınağın temizlendiğini, sadece bir pitbullun ortada olduğunu, diğer köpeklerin de sayısının azaldığını söylediler. Barınakta çok kötü bir koku vardı, kokuları takip ederek yukarıya çıktığımızda büyük mezarlar olduğunu gördük. Hayvanların oraya atıldığını ama gömülmeye fırsat olmadığını fark ettik. Hayvanlar daha önce de gömülüyordu, eminiz. Artık vicdanları kaldıramadığı için bunu yapanlar en sonunda bizlere ihbar etmek zorunda kaldılar.”