Kerkük’te Kürt vali Rebwar Taha göreve başladı: Tepkiler devam ediyor

Irak’ın Kerkük kentinde Kürt partilerinden Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) adayı olarak vali seçilen Rebwar Taha’nın mazbatasını alması ve yemin etmesi sonrasında kentteki Arap ve Türkmen grupların protestoları artıyor.

10 Ağustos Cumartesi günü Irak’ın başkenti Bağdat’ta yapılan tartışmalı bir toplantının ardından Rebwar Taha‘nın Kerkük valisi olarak aday gösterilmesi ve Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid’in bu atamayı onaylaması, kentteki siyasi krizi yeni bir aşamaya taşıdı.

Bugün (14 Ağustos) resmi olarak göreve başlayan Vali Taha, yemin töreninin ardından yaptığı açıklamada birlik çağrısında bulundu. “Hepimiz Kerkük kimliğini taşıyacağız. Kerkük ve Kerkük halkının geleceği için çalışacağız” diyen Taha, kenti barış içinde bir arada yaşamanın örnek modeli haline getirmeyi hedeflediğini belirtti.

Arap ve Türkmen grupların protestoları sürüyor: “Bu görevlendirmeyi kabul etmiyoruz”

Bu çağrıya rağmen Türkmen ve bazı Arap grupları atamaya karşı çıkmaya devam ediyor.

13 Ağustos’ta düzenlenen protestolarda, Irak Türkmen Cephesi lideri Hassan Turan, “Türkmenler lütuf değil, hak ettiklerini almalı,” diyerek tepkisini dile getirdi. Öte yandan, 2017’den beri vekil vali olarak görev yapan Rakan al-Jabouri de atamaya karşı çıkanlar arasında yer alıyor.

Kerkük İl Meclisi’ndeki Türkmen Cephesi, Kürdistan Demokrat Partisi ve Arap İttifakı üyeleri, Cumartesi günkü toplantıya katılmadı ve kararların yasalara aykırı olduğunu iddia etti. Türkmen Cephesi, konuyu Irak Federal Yüksek Mahkemesi’ne taşıdı.

Vali Taha, göreve başlar başlamaz ilk iş olarak eski vekil vali Jabouri’yi emekliye ayırdı. Bu karar, kentteki gerginliği daha da artırabilir.

Kerkük’ün çok etnikli yapısı ve tartışmalı statüsü nedeniyle, seçim yasası gereği “gücün, seçim sonuçlarına bakılmaksızın ilin bileşenlerinin katılımını garanti edecek şekilde adil bir temsille dağıtılması” gerekiyor. Ancak son gelişmeler, bu dengenin sağlanmasının ne kadar zor olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Önümüzdeki günlerde, Vali Taha’nın farklı etnik grupları bir araya getirme ve kentin sorunlarını çözme konusundaki başarısı, Kerkük’ün geleceği açısından belirleyici olacak. Aynı zamanda, atamaya karşı çıkan grupların hukuki girişimlerinin sonuçları da yakından takip edilecek.

Türkiye’nin vereceği tepki merak konusu

Türkiye’de ise AKP Sözcüsü Ömer Çelik, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Kerkük’teki yeni yönetim oluşumunu eleştirmişti. Çelik, “KYB’nin Türkmenleri, diğer Arap gruplarını ve KDP’yi dışlayarak fiili durum oluşturma yaklaşımının doğru olmadığına inanıyoruz,” diyerek Türkiye’nin rahatsızlığını dile getirmişti. Çelik ayrıca, “Kapsayıcı bir politikaya ihtiyaç duyan Irak için bu faydalı değil ve özellikle Kerkük için yanlış bir yaklaşım,” ifadelerini kullanmıştı. Bununla birlikte, Rebwar Taha’nın resmen göreve başlamasının ardından henüz Türkiye kanadından yeni bir açıklama gelmedi. Türkiye’nin, Kerkük’teki bu yeni duruma nasıl bir tepki vereceği merakla bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.