Kuzey Akım sabotajı: Almanya, Ukraynalı dalgıç için tutuklama emri çıkardı

Deutsche Welle’nin haberine göre, 2022 yılında gerçekleşen sabotaj eyleminde rol aldığı iddia edilen Ukraynalı bir dalgıç için Avrupa çapında tutuklama emri çıkarıldı.

Alman yetkililer, Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarının sabotajıyla ilgili soruşturmada önemli bir gelişme kaydetti. Alman medya kuruluşları ARD, Süddeutsche Zeitung ve Die Zeit’in Çarşamba günü yayınladığı ortak habere göre, Almanya, olayda rol aldığı iddia edilen Ukraynalı bir dalgıç için Avrupa çapında tutuklama emri çıkardı.

Haberde, şüphelinin son olarak Polonya’da yaşadığı bilinen ve mahremiyet nedeniyle sadece Vladimir Z. olarak adlandırılan bir Ukrayna vatandaşı olduğu belirtildi. Alman soruşturmacılar, Vladimir Z.’nin Eylül 2022’de Baltık Denizi’nin altından Rusya’dan Almanya’ya uzanan boru hatlarına patlayıcı yerleştiren dalgıç ekibinin bir parçası olduğuna inanıyor.

Soruşturmanın detayları ve elde edilen bilgiler

Alman yetkililer, Vladimir Z. ve iki kişinin daha Almanya’nın kuzeyindeki Rügen adasında demirleyen Andromeda adlı Alman bandıralı yatın kaptanına yaklaştığını tespit etti. ARD‘nin haberine göre, Vladimir Z. kaptanı boru hattının bulunduğu konuma yönlendirdi ve üç şüpheliden ikisi dalgıç kıyafetleri giyerek suya daldı.

Yatın kaptanının, polis tarafından kendisine gösterilen fotoğraflar arasından Vladimir Z.’yi teşhis ettiği bildirildi. Ayrıca, Eylül 2022’de Rügen’deki bir trafik kamerasının, dalgıç malzemelerinin taşındığı tahmin edilen beyaz bir minibüsü kaydettiği ve minibüsteki bir yolcunun “Vladimir Z.’ye çok benzediği” belirtildi.

Vladimir Z. nerede?

Alman mahkemesi, Vladimir Z. için haziran ayında tutuklama emri çıkardı. Ancak şüphelinin son olarak Varşova yakınlarındaki bir köyde yaşadığı bilinmesine rağmen, şu anda saklandığı düşünülüyor. Spiegel haber dergisinin güvenlik kaynaklarına dayandırdığı habere göre, şüphelinin Polonya’yı terk ettiği tahmin ediliyor.

Soruşturmada iki kişi daha tespit edildi. Ukraynalı dalgıç eğitmeni olan evli bir çift hakkında henüz tutuklama emri çıkarılmadı. Çift, Vladimir Z.’yi tanımadıklarını ve saldırı sırasında Bulgaristan’da tatilde olduklarını iddia etti.

Ne olmuştu?

26 Eylül 2022’de, Avrupa’ya, özellikle de Almanya’ya Rus gazı taşıyan Kuzey Akım 1 ve henüz faaliyete geçmemiş olan Kuzey Akım 2 boru hatlarında birkaç patlama tespit edildi. Almanya, Danimarka ve İsveç olayı soruşturmak için harekete geçti ve İsveç’in yürüttüğü soruşturmada, olay yerinden kurtarılan çeşitli nesnelerde patlayıcı izlerine rastlandı, bu da patlamaların bir sabotaj olduğuna dair kanıyı doğruladı.

Ocak 2023’te Alman savcılar, patlayıcıların taşınmış olabileceği bir gemide arama yaptı ve Birleşmiş Milletler’e, eğitimli dalgıçların 70 ila 80 metre derinlikte boru hatlarına patlayıcı yerleştirmiş olabileceğine inandıklarını bildirdi.

Olay, uluslararası alanda büyük yankı uyandırdı ve kimin sorumlu olduğuna dair spekülasyonlara yol açtı. Rusya ve Batı, patlamalardan birbirlerini sorumlu tutarken, her iki taraf da olaya karışmadıklarını iddia etti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin olayda herhangi bir rolü olduğunu kesin bir dille reddediyor.

Kaynak: DW

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.