2024 Paris Olimpiyat Oyunları kadınlar 66 kg boksta şampiyonluğa ulaşan Cezayirli boksör Imane Khelif, avukatı aracılığı ile birçok isme “siber zorbalık” davası açtı. Söz konusu iddianamede Elon Musk, J.K. Rowling adı geçiyor ve kovuşturmanın bir parçası olarak Donald Trump da incelenecek.
Fransız polisinin nefret suçları birimi, Cezayirli boksör Imane Khelif’in cinsiyet temelinde siber zorbalık suçlamalarını soruşturacak.
Pazartesi günü Khelif’in Fransa’daki avukatı Nabil Boudi aracılığı ile Fransa’nın çevrimiçi nefretle mücadele merkezine şikayette bulunmasının ardından Paris savcılığı dün soruşturma açılması talimatını verdi.
Salı günü Variety’ye konuşan Boudi, suç duyurusunda çevrimiçi ortamlarda Khelif’in Olimpiyatlara katılmaya uygunluğu sorgulanan bir erkek olarak bahseden J.K. Rowling ve Elon Musk gibi ünlü isimlerin de yer aldığını açıkladı. Avukat, davada başka kişilerin de adının geçtiğini ve Donald Trump’ın da soruşturmanın bir parçası olabileceğini öne sürerken; “Trump da Khelif hakkında bir tweet attı, tweetten dolayı davamızda adı geçsin ya da geçmesin kovuşturmanın bir parçası olarak incelenecek.” ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
Imane Khelif Paris 2024 kadınlar 66 kg boks final mücadelesinde Çinli Liu Yang’ı mağlup ederek Olimpiyat şampiyonluğuna ulaşmıştı. Kadın olarak doğmasına rağmen Cezayirli boksör, IBA’nın (Uluslararası Boks Birliği) Mart 2023’te belirtilmemiş bir cinsiyet uygunluk testini geçememesinin ardından basın ve sosyal medyada eleştiri ve suçlama fırtınasıyla karşı karşıya kalmıştı.
Son 16 turu karşılaşmasında İtalyan rakibi Angela Carini’nin henüz 46. saniyede “Hiç bu kadar güçlü bir darbe almamıştım.” diyerek çekilmesinin ardından 1 Ağustos’ta Khelif’e yönelik tepkilerin de dozajı artmıştı.
İtalyan politikacılar Carini’ye desteklerini belirtirken, IOC’nin (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) Cezayirli boksörün kadınlar arasında yarışmasına izin vermesini sorgulamışlardı. Hatta IBA bir adım daha ileriye giderek, Carini’ye Olimpiyat şampiyonu ödülü vereceğini de açıklamıştı.
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de Paris Olimpiyatları ziyareti sırasında medyaya verdiği demeçte, “Erkek genetik özelliklerine sahip sporcuların kadın müsabakalarına katılmaması gerektiğini düşünüyorum. Kimseye karşı ayrımcılık yapmak istediğimden değil, kadın sporcuların eşit şartlarda rekabet haklarını koruyabilmek için” ifadelerini kullanmıştı.
İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini de X hesabından yaptığı paylaşımda, “Gerçekten Olimpiyatlara yakışmayan bir manzara, eşit şartlarda olmadığı açıkça görülen bir müsabakaya izin veren bürokratlar utansın.” ifadelerini kullanmıştı.
⚠️ “Picchia troppo forte, non è giusto”. Brava Angela, hai fatto bene!
La nostra atleta si è dovuta ritirare contro Imane Khelif, prima di scoppiare in lacrime per tanti sacrifici andati in fumo.
Una scena davvero poco olimpica: vergogna a quei burocrati che hanno permesso un… pic.twitter.com/XMjYLSDOAb— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) August 1, 2024
Her şeye rağmen IOC, Khelif’in bir kadın olduğunu ve Olimpiyatlar’da mücadele etmesinin yanlış bir durum olmadığını savundu ve bunun bir transseksüellik konusu olmadığının altını çizdi.
IOC sözcüsü Mark Adams, “Bu olay bir şekilde bir kadınla dövüşen bir erkek olduğu karışıklığı yarattı. Ancak bilimsel olarak böyle bir durum söz konusu değil. Bu konuda bir fikirbirliği var ve bilimsel olarak bir kadınla dövüşen bir erkek değil!” ifadelerini kullandı.
Kariyerinin ilk Olimpiyat madalyasını kazanan Khelif, şampiyonluğunun ardından “Ben de diğer kadınlar gibi bir kadınım. Bir kadın olarak doğdum, bir kadın olarak yaşadım, bir kadın olarak yarıştım, buna hiç şüphe yok. Benim başarımı çekemeyen insanlar var. Bu tarz saldırılar benim başarıma özel bir tat veriyor.” demişti.
Kaynak: Politico
Yazan: Yahya Kemal Doğan