Hindistan’ın Batı Bengal eyaletinde bir devlet hastanesinde stajyer doktorun tecavüze uğrayıp öldürülmesinin ardından on binlerce kadın sokaklara döküldü. Protestocular, kadınların güvenliği ve adalet için seslerini yükseltti.
9 Ağustos Cuma günü Hindistan’ın Kolkata şehrindeki RG Kar Tıp Fakültesi’nde 31 yaşındaki bir stajyer doktorun tecavüze uğrayıp vahşice öldürülmesi, Hindistan’da büyük bir öfkeye ve protestolara yol açtı. 36 saatlik zorlu bir nöbetin ardından, özel bir dinlenme alanı olmadığı için bir seminer odasında uyuyan doktorun yarı çıplak bedeni ertesi sabah meslektaşları tarafından bulundu.
Olayla ilgili hastanede gönüllü olarak çalışan bir kişi tutuklanırken, yerel yetkililerin olayı ele alış biçimi eleştirilere neden oldu. Örtbas ve ihmal suçlamaları üzerine dava yerel polisten alınarak Federal Merkezi Soruşturma Bürosu’na devredildi.
Sosyal medyadan yapılan çağrılara yanıt veren her kesimden kadın, 14 Ağustos Çarşamba gecesi yoğun yağmura rağmen Kolkata sokaklarında ve eyalet genelinde yürüyüş düzenledi. “Geceyi Geri Al” yürüyüşü olarak adlandırılan protestoda kadınlar, ellerinde pankartlar ve cep telefonlarının ışıklarıyla kararlılıkla yürüdü.
Protestolar çoğunlukla barışçıl geçse de, doktorun öldürüldüğü RG Kar Hastanesi’ne zorla giren küçük bir grup ile polis arasında çatışmalar yaşandı. Polis, kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı ve bazı polis araçları zarar gördü.
Gece yarısı protestosu
Aynı gece gerçekleşen Hindistan’ın bağımsızlığının 77. yılı kutlamalarıyla birlikte protestoların sesi değişti. Eylemci kadınlar protestolarını milli marş söyleyerek devam ettirdi. Kolkata’da çalışan Hindistanlı bir muhabir, şehirde daha önce hiç gece yürüyen bu kadar büyük bir kadın topluluğu görmediklerini belirtti.
Yerel medya kaynaklarına göre, protestolara yaklaşık 50.000 kişi katıldı. Protestocular arasında her yaştan ve her sınıftan insan vardı. Bir dijital derginin editörü Sanchari Mukherjee, tüm yaşlardan, tüm sınıflardan, varlıklı, orta sınıf ve yoksul insanların yanı sıra yaşlı çiftler ve çocuklu ailelerin de katıldığını gözlemledi.
Mukherjee, yürüyüşün “Adalet İstiyoruz” sloganıyla bir marşa dönüştüğünü ve bunun sadece bir slogan gibi hissedilmediğini belirtti. Protestocular, ellerinde meşaleler ve cep telefonu ışıklarıyla yağmur altında saatlerce yürüdü. Bazı protestocular Hindistan bayrakları taşırken, diğerleri adalet ve güvenlik talep eden pankartlar taşıdı.
Bu protestolar, Hindistan’da kadınların güvenliği ve hakları konusundaki derin endişeleri bir kez daha gündeme getirdi. Protestocular, kadınlara yönelik şiddetin sona ermesi ve adaletin sağlanması için yetkililere çağrıda bulundu. Ayrıca hastanelerde çalışan kadınlar için daha güvenli çalışma koşulları talep edildi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kaynak: BBC