Türkiye İş Bankası’nın 100. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında Ankara-Ulus’taki İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde hazırlanan “İstikbalinizin Emniyeti – Türkiye’nin Bankasıyla Bir Asır” sergisi, İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten ve Türkiye İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Müge Nevşehirli Veziroğlu’nun katıldığı bir basın buluşmasıyla açıldı.
100. yaşına giren Türkiye İş Bankası’na ait İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde hazırlanan “İstikbalinizin Emniyeti – Türkiye’nin Bankasıyla Bir Asır” sergisi açıldı.
Medyascope’a konuşan İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, bankanın yeni kurulanlar cumhuriyet için hem ekonomik olarak oynadığı rolün hem de toplumsal gelişime katkısının olduğunu belirterek, “100 yıllık cumhuriyet tarihinin en önemli ekonomik ve toplumsal aktörüdür” dedi.
Sergi, İş Bankası’nın geçmişten günümüze dek sürdürdüğü sosyal sorumluluk projeleriyle başlıyor. Sergide “En Büyük Yatırımımız Geleceğe” ismiyle hayata geçirilen eğitim kurumları işbirlikleri, “Daha Eşitlikçi Bir Dünya” sloganıyla sürdürülen faaliyetler ve kadın istihdamına verilen önemle Türkiye’de girişimcilik alanının geliştirilmesini hedefleyen “Büyük Hayalleri Olan Girişimciler Buraya” başlığı altında toplanan projeler, yazılı ve görsel içeriklerle anlatılıyor. “Dünya Bizim Gelecek Bizim” başlıklı bölümde İş Bankası’nın sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde ormanların ve denizlerin korunması, tarımsal üretimin yüksek teknolojik sistemlerle desteklenmesi ve bankanın geleceğe yönelik taahhütleri yer alıyor.
İş Bankası Kültür Yayınları
Serginin ana bölümlerinden bir diğerinde ise bankanın 1956’dan bu yana Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ile sürdürdüğü yayıncılık faaliyetleri oluşturuyor. 2000 yılından bu yana İş Sanat ismi altında hayata geçirdiği sahne sanatları ve plastik sanatlar alanındaki etkinlikleri, kültürel miras ve arkeoloji projeleri ile müzecilik alanlarında kültür sanat hayatına sunulan katkı anlatılıyor.
İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten ile serginin açılışını, İş Bankası’nın hem yeni kurulmuş bir devlet için ekonomik önemini hem de toplumsal ihtiyaçlarda oynadığı rolü söyledi. İş Bankası’nın yeni kurulmuş bir cumhuriyetin ekonomik dinamosu olarak tarif eden Üreten, “Cumhuriyetin ilk milli bankasının üstlendiği ülkedeki ekonominin, ticaretin, üretimin, tarımın yanında olmak ve ekonominin gelişmesine katkı sağlamak” dedi.
“Ana faaliyet alanının yanı sıra cumhuriyetin kurucu ideallerine katkıda bulunmak ve toplumsal gelişmeyi sağlamak üzere görevler üstlenmiştir” sözleriyle bankanın üstlendiği rolü tarif eden Üreten, sergi içerisindeki bazı bölümlere de dikkat çekiyor.
İş Bankası’nın sivil toplum örgütleriyle kurduğu ilişkilerin her zaman önemli olduğunu kaydeden Üreten, bir panoda bulunan belgeleri göstererek, “Bakın 1932’de Çocuk Esirgeme Kurumu bankanın yaptığı katkı için teşekkür ediyor” dedi.
“100 yıllık cumhuriyet tarihinin en önemli ekonomik ve toplumsal aktörü”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Ağaç Koruma Derneği, Şehitlikleri İmar Cemiyeti, Türk Okutma Kurumu, Darüşşafaka Cemiyeti, Yeşilay, Kızılay gibi kurumlarla kurulan ilişkileri de özetleyen Üreten, şunları söyledi:
“Yani memleketin hangi alanında hangi toplumsal ihtiyaç varsa orası için bir çaba içerisinde olunmuş. Bu katkıyı sağlarken sadece parasal olarak bakmamak lazım bunun yanı sıra İş Bankası yönlendirici, harekete geçirici ve özendirici unsuru da var. Bugün hâlâ devam ediyor. Siz bir toplumsal ihtiyaca dair bir önderlik yaparsanız sizin güvenirliliğiniz ve itibarınızı sizi sevenlerin peşinizden getirir. 100 yıllık cumhuriyet tarihinin en önemli ekonomik ve toplumsal aktörüdür.”
İktisadi Bağımsızlık Müzesi
Ziyaretçilere 2 Mayıs 2019’da kapılarını açan İktisadi Bağımsızlık Müzesi, cumhuriyetin kuruluş döneminin yönetim ve finans merkezi Ulus’un simgesel yapılarından olan ve Türkiye İş Bankası’nın 3. Genel Müdürlük binası olarak inşa edilen tarihi binasında hizmet veriyor.
Müzeye ev sahipliği yapan tarihi bina, İtalyan mimar Giulio Mongeri tarafından 1929’da inşa edildi. Bina, cumhuriyet modernleşmesinin simgelerinden biri olarak dikkat çekiyor.
Müzenin kalıcı sergisinde Türkiye İş Bankası’nın kuruluş dönemine paralel olarak Türkiye’nin iktisadi bağımsızlığının kazanılmasına belge, fotoğraf, film ve objelerle ışık tutuyor. Müze binasında yer alan Ankara Sanat Galerisi’nde ekim ayında başlayacak yeni sezon hazırlıkları devam ederken müzenin beşinci katındaki sergi salonunda “Yazan-Çizen Latif Demirci” sergisi ziyaretçilerini ağırlıyor.
Müzede rehberli turlar ve atölyeler dahil olmak üzere tüm etkinlikler ücretsiz olarak sunuluyor. Müze, pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 arasında ziyaret edilebiliyor.