İnfografik: İşte dünya genelindeki güncel mpox vaka ve ölüm sayıları

Dünyanın farklı noktalarında aynı anda mpox (maymun çiçeği) salgınları yaşanıyor. Önce Afrika’yı kasıp kavuran bu virüs, şimdilerde Avrupa’da bazı noktalara yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), virüse karşı “küresel acil durum” ilan etti. Peki mpox nedir? Belirtileri nelerdir? Nasıl bulaşır? Maymun çiçeği yüzünden kaç kişi öldü? Türkiye’de görüldü mü? Güncel vaka sayısı nedir?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), maymun çiçeği olarak da bilinen mpox virüsü nedeniyle küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti.

Afrika’da bu yıl virüsle bağlantılı en az 520 ölüm yaşandı. Afrika’daki durum şöyle:

Maymun çiçeği virüsünün 2022’den beri farklı türleri etkili. 2022’de bizler daha az tehlikeli bir tipini görmüştük. Eylül 2023’te tespit edilen  “Clade 1b” adlı tür, vaka artışlarının sebebi ve daha ölümcül.

DSÖ verilerine göre dünya genelinde 1 Haziran 2022 ila 30 Haziran 2024 tarihleri arasında doğrulanmış maymun çiçeği vaka ve ölüm sayısı şöyle:

Maymun çiçeği nedir, belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği virüsü, “Orthopoxvirus” ailesine ait olan ve insanlarda nadir görülen bir enfeksiyona neden olan bir virüstür. İlk kez 1958’de laboratuvar maymunlarında tanımlanmışinsanlarda ilk vaka ise 1970‘te Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde rapor edilmiştir.

Belirtileri neler?

Maymun çiçeği virüsünün tespit edilebilen belirtileri; yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrısı ve şişlik.

Hastanın ateşi yükseldikten sonra vücudunda kaşıntı, kızarıklık ve şişlik oluşuyor.

Belirtiler genellikle yüzde, avuç içinde ve ayak tabanlarında ortaya çıkıyor.

Kaşıntı aşırı derecede rahatsız edici ya da acı verici olabiliyor.

Enfeksiyon genelde 14 ila 21 gün sürüyor ve kendiliğinden geçiyor.

Nasıl bulaşıyor?

Maymun çiçeği hastalığı, kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan kaynaklanan ve bazen insanlara bulaşan zoonotik bir hastalık.

Temas ve solunan büyük damlacıklar yoluyla bulaşabiliyor.

Virüs, ciltteki bir yaradan solunum yoluyla ya da göz-burun-ağızdan geçebiliyor.

Tedavisi var mı?

Çiçek hastalığına karşı geliştirilen aşıların maymun çiçeğine karşı yüzde 85 koruma sağladığı belirtiliyor.

Ancak Afrika’da aşıya erişim büyük sorun.

Ayrıca antiviral ilaçlar da hastalığın tedavisinde kullanılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.