Çin’de genç işsizliği: “Çürük kuyruklu çocuklar” adında yeni bir çalışan sınıf doğuyor

Çin’de yüzde 20’leri bulan genç işsizliği, milyonlarca üniversite mezununu zor bir pazarlığa itiyor. Bazıları düşük ücretli işleri kabul etmek zorunda kalırken, diğerleri ebeveynlerinin emekli maaşlarıyla geçinmeye çalışıyor. Bu durum, “çürük kuyruklu çocuklar” olarak adlandırılan yeni bir çalışan sınıfı yarattı.

Çin’de genç işsizliği, ülkenin ekonomik ve sosyal yapısını derinden etkileyen bir sorun haline geldi. Reuters’ın bildirdiğine göre, 16-24 yaş arası yaklaşık 100 milyon Çinli gencin işsizlik oranı, geçen yıl nisan ayında ilk kez yüzde 20’nin üzerine çıktı. Bu oran, 2023 yılının haziran ayında yüzde 21,3 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak bu rekor seviyeden sonra Çin hükümeti, işsizlik oranı hesaplamalarında bir dizi değişikliğe gitti.

Yeniden hesaplanan işsizlik oranı, geçen temmuz ayında yüzde 17,1 ile 2024 yılının en yüksek seviyesine ulaştı. Bu yaz 12 milyon üniversite öğrencisinin yeni mezun olması ve ekonominin gayrimenkul kriziyle hala sıkıntı yaşaması, durumu daha da zorlaştırıyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, gençler için iş bulmanın en öncelikli konulardan biri olduğunu defalarca vurguladı. Hükümet, iş fuarları gibi gençlerin potansiyel işverenlere erişebilecekleri daha fazla kanal açılması çağrısında bulundu ve istihdamı artırmaya yardımcı olmak için destekleyici iş politikaları uygulamaya koydu.

Michigan Üniversitesi’nden sosyoloji yardımcı doçenti Yun Zhou, durumu şöyle değerlendiriyor: “Bir çok Çinli üniversite mezunu için daha iyi iş beklentileri, yukarı doğru sosyal hareketlilik, daha parlak bir yaşam görünümü – bir zamanlar üniversite diplomasının vaat ettiği her şey – giderek daha zor hale geliyor.”

Memleketlerine dönüp ebeveynlerinin emekli maaşlarıyla geçiniyorlar

İşsiz gençlerin bir kısmı, “tam zamanlı çocuklar” olarak memleketlerine dönüp ebeveynlerinin emekli maaşlarına ve birikimlerine güveniyor. Lisansüstü derecelere sahip olanlar bile bu durumdan kurtulamıyor. Çin’in ultra rekabetçi akademik merdivenlerini tırmanmak için yıllarını harcayan “çürük kuyruklu çocuklar”, niteliklerinin kasvetli bir ekonomide onlara iş sağlamakta başarısız olduğunu keşfediyor.

Seçenekleri sınırlı olan bu gençler ya yüksek maaşlı işler için beklentilerini düşürüyor ya da geçimlerini sağlamak için herhangi bir iş buluyor. Bazıları ise suça yöneliyor. Örneğin, 27 yaşındaki Zephyr Cao, geçen yıl Pekin’deki prestijli Çin Dışişleri Üniversitesi’nden yüksek lisans derecesi aldı. Şimdi memleketi Hebei eyaletine dönen Cao, beklenenden düşük ücretler eğitiminin değerini sorgulamasına neden olduğu için tam zamanlı iş aramayı bıraktı.

Diğer yandan, Hubei Çin Tıbbı Üniversitesi’nden yeni mezun olan Amada Chen, devlete ait bir işletmedeki satış işini sadece bir ay sonra bıraktı. Chen, kararını toksik iş kültürüne ve patronunun gerçekçi olmayan beklentilerine bağladı. Deneme süresinin ilk 15 günü için günde 12 saat çalışmasına rağmen sadece 60 yuan (8,40 dolar) alıyordu.

Çin’deki genç işsizliği sorunu yeni değil. 1999’da Çin, hızla büyüyen ekonomisini yönlendirecek daha iyi eğitimli bir işgücü üretmek amacıyla üniversitelerin kayıt kapasitesini önemli ölçüde artırdı. Ancak mezunların arzı iş olanaklarını aşmaya devam etti ve yetkililer 2007’de iş bulunabilirliği konusunda endişelerini dile getirdi. Bu sorun, diplomalı daha fazla gencin iş piyasasına girmesiyle azaldı ancak hiçbir zaman tam olarak ortadan kalkmadı.

Çin Yüksek Öğretim Araştırması dergisinde haziran ayında yayımlanan bir çalışmaya göre, yükseköğretim öğrencilerinin arzı 2024’ten 2037’ye kadar talebi aşacak. Bundan sonra düşen doğurganlık oranlarının etkileri devreye girecek ve açığı keskin bir şekilde daraltacak. Yeni üniversite mezunlarının 2034’te yaklaşık 18 milyon ile zirve yapması bekleniyor.

Çin’deki genç işsizliği sorunu, ülkenin ekonomik ve sosyal yapısını derinden etkileyen karmaşık bir mesele olarak karşımıza çıkıyor. Hükümetin aldığı önlemlere rağmen, “çürük kuyruklu çocuklar” fenomeni, eğitimli gençlerin iş piyasasında yaşadığı zorlukları çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Önümüzdeki yıllarda bu sorunun nasıl çözüleceği, Çin’in ekonomik ve sosyal istikrarı açısından kritik bir önem taşıyacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.