U.S.Naval Institute’ta yayımlanan bilgi notlarına göre ABD’nin Wasp Amfibi Hazır Grubu ile Türk Deniz Kuvvetleri, 13-17 Ağustos tarihleri arasında Akdeniz’de ortak deniz tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikata katılan USS Wasp isimli uçak gemisinin daha önce Güney Kıbrıs’ın Limassol Limanı’na yaptığı ziyaret ve ABD’nin bölgedeki askeri varlığını arttırması Türkiye’de tartışmalara neden olmuştu.
ABD Donanmasına ait USS Wasp (LHD 1) gemisi ile Türk Deniz Kuvvetlerine ait TCG Anadolu (L 400) gemisi, 13-17 Ağustos 2024 tarihleri arasında Akdeniz’de ikili eğitim tatbikatı gerçekleştirdi. Tatbikata USS Wasp ve TCG Anadolu’nun yanı sıra, USS Oak Hill (LSD-51) ve TCG Gökova (F496) gemileri de katıldı. ABD Donanması tarafından yapılan açıklamada, bu tatbikatın “kalıcı işbirliği ve deniz güvenliğine karşılıklı bağlılığın bir göstergesi” olduğu vurgulandı. Tatbikat sırasında USS Wasp’ın komutanı Yüzbaşı Christopher Purcell ile TCG Anadolu’nun komutanı Albay Nadir Kılınç arasında karşılıklı hediye takdimi de yapıldı.
Wasp Amfibi Hazır Grubu’nun Akdeniz’deki görevine, USS New York (LPD-21) ve USS Oak Hill (LSD-51) gemileri de eşlik ediyor.
Akdeniz’deki ABD uçak gemilerine AKP Sözcüsü Ömer Çelik tepki göstermişti
İsrail’in Gazze işgalini başlattığı günlerde ABD’nin bölgeye uçak gemisi göndermesi üzerine AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik “Şimdi bir de oraya, Gazze’nin açıklarına, İsrail’in açıklarına uçak gemisi, savaş gemisi göndermenin verdiği mesaj, buradaki şiddet-karşı şiddet kısır döngüsünü sona erdirmeye dair bir mesaj vermiyor. Oraya başka devletlerin gönderdiği her savaş gemisi, her uçak gemisi şiddet sürsün, şiddet bölgeye daha çok yayılsın diyenlerin işine yarayacak bir vesile sunmuş olacak.” demişti.
Türkiye’den son tatbikata dair açıklama yapılmadı
Türkiye’de kamuoyu USS Wasp’ın Limassol Limanı’na demirlemesini Kuzey Kıbrıs’a ve Gazze’ye karşı “hasmane bir tavır” olarak görürken resmi makamlardan bu geminin de içinde yer aldığı ABD-Türkiye ortak tatbikatına dair Milli Savunma Bakanlığı ya da Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın henüz bir bilgi gelmedi.
USS Wasp (LHD-1) nasıl bir gemi?
USS Wasp (LHD-1), Amerika Birleşik Devletleri Donanması’na ait çok amaçlı bir amfibi hücum gemisidir. 27 bin tondan fazla ağırlığa sahip olan gemi, 70 bin beygir gücünde (52 MW) bir tahrik sistemiyle 22 knot (41 km/s) üzerinde hızlara ulaşabilmektedir. Gemi, ABD Ordusuna bağlı Donanma ve Deniz Piyade Birliği helikopterlerini, MV-22 Osprey eğik rotorlu uçakları, F-35B Lightning II çok rollü savaş uçaklarını, geleneksel çıkarma araçlarını ve amfibi araçları barındırabilecek şekilde özel olarak tasarlanmıştır. bin 75 mürettebat ve 2 bin 200 konuşlandırılmış asker kapasitesine sahip olan gemide, 600 yaralıya yoğun tıbbi yardım sağlayabilecek tıbbi ve diş sağlığı tesisleri bulunmaktadır.
Güney Kıbrıs’ta da tartışmalar sürüyor
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
USS Wasp’ın Türk donanmasıyla gerçekleştirdiği tatbikat öncesinde Kıbrıs’ın Limasol limanına yaptığı ziyaret, adada siyasi tartışmalara neden oldu. Güney Kıbrıs’ta muhalefetteki AKEL Partisi, hükümeti “yabancı askeri güçlerin adamızdaki sürekli yoğunlaşmasına” izin vermekle suçladı ve Kıbrıs’ı “aşırı derecede yükselen gerilimlerin ortasına sürüklemekle” eleştirdi. Savunma Bakanı Vasilis Palmas ise eleştirilere yanıt vererek, “Kınanacak hiçbir şey yok, hiçbir hata yok. Biz uluslararası toplumun içinde tanınmış, demokratik, çağdaş bir devletiz ve tatbikat yapma hakkımız var” açıklamasında bulundu.
ABD’nin bölgedeki askeri varlığı artıyor
USS Wasp’ın bölgedeki varlığı, ABD’nin Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’daki askeri konuşlanmasının bir parçası. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, geçen hafta Ohio sınıfı güdümlü füze denizaltısı USS Georgia’nın (SSGN-729) Orta Doğu’ya konuşlandırıldığını açıklamıştı. 154 Tomahawk Karadan Saldırı Füzesi ve özel harekât kuvvetleri taşıma kapasitesine sahip olan USS Georgia’nın da Akdeniz’de faaliyet gösterdiği bildirildi.
Kaynak: U.S.Naval Institute