Uydu görüntüleri, Tesla’nın Berlin yakınlarındaki gigafabrikasının inşaatı sırasında yaklaşık 500 bin ağacın kesildiğini ortaya koydu. 329 hektarlık orman alanının yok edilmesi, yeşil ekonomi geliştirmenin çevresel maliyetleri konusunda tartışmalara yol açtı.
Çevresel istihbarat alanında faaliyet gösteren Kayrros şirketi tarafından yapılan uydu görüntüsü analizine göre, Tesla’nın Berlin yakınlarındaki gigafabrikasının geliştirilmesi sırasında yaklaşık 500 bin ağaç kesildi. Mart 2020 ile Mayıs 2023 arasında 329 hektarlık orman alanının yok edildiği tespit edildi. Bu durum, yeşil ekonomi geliştirmenin çevresel maliyetleri konusunda ciddi tartışmalara yol açtı.
Kayrros’un baş analisti Antoine Halff, “Almanya’daki Tesla fabrikası oldukça fazla ağaç kesilmesine yol açtı. Elbette bu, içten yanmalı motorlu araçların elektrikli araçlarla değiştirilmesinin faydası karşısında perspektife oturtulmalıdır” diye konuştu. Halff, kaybedilen ağaçların yaklaşık 13 bin ton CO2’ye eşdeğer olduğunu, bunun ABD’de ortalama içten yanmalı motorlu 2 bin 800 aracın yıllık emisyonuna denk geldiğini belirtti. Kayrros, ormansızlaşmayı Sentinel-2 uydusundan elde edilen 10 metre çözünürlüklü optik görüntüler kullanarak ölçüyor.
Alman fabrikasının inşaatı büyük tartışmalara ve önemli protestolara neden oldu. Tesla’nın sahibi Elon Musk, yerel polisi “sol görüşlü protestoculara” izin vermekle eleştirdi. Mayıs ayından bu yana iklim aktivistleri, gigafabrikanın planlanan genişlemesine karşı çıkarak yakındaki bir kampta ağaç evleri işgal etti ve sahayı basmaya çalıştı. Bir grup, bir elektrik direğini ateşe vererek mart ayında fabrikanın üretimini birkaç gün durdurdu.
Tesla’nın Musluğunu Kapat kampanya ittifakından Karolina Drzewo, analizin şirketin elektrikli araç üretiminin yerel doğanın tahribatına ve metaller için madencilik yoluyla küresel zarara neden olduğunu gösterdiğini söyledi. Drzewo, “Almanya’nın en kurak bölgelerinden birinde çevrenin çok fazlası zaten tahrip edildi. Genişleme ve dolayısıyla ormanların daha fazla tahribatı ve korunan içme suyu alanının tehlikeye atılması engellenmelidir” dedi.
Fabrika uzun zamandır tartışmaların odağında
2024 yılının Temmuz ayında, Brandenburg eyaleti çevre bakanlığı tarafından Tesla tesisinin üretimini yılda 1 milyon araca çıkarmak için genişletme planı onaylandı. Ancak, milyonlarca batarya hücresinin de üretildiği tesiste dizel yakıt, boya ve alüminyum sızıntıları dahil olmak üzere düzinelerce çevresel olay rapor edildi.
Tesla, o zamanki iddialara yanıt vermedi ancak daha sonra inşaat sırasında ve operasyonların başlamasından bu yana fabrika sahasında birkaç olay yaşandığını kabul etti. Şirket, bu olayların hiçbirinin çevresel hasara neden olmadığını ve gerektiğinde düzeltici önlemlerin uygulandığını belirtti.
Kaynak: The Guardian
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.