Bursa’da ÇEDES projesine yönelik eleştirileri nedeniyle öğretmen Serkan Bebek’e açılan soruşturma kapsamında görev yeri değişikliği kararı verildi. Bebek, kararın ardından tarikatların velilerin bilgisi olmadan çocuklara ulaşmaya çalıştığını ve öğrencilerin Atatürk’e düşman edildiğini söyledi. Bebek, okulda aylık 3-4 bin TL’ye sigortasız işçi çalıştırıldığını iddia etti ve okul içinde uyuşturucuya karşı mücadele verdiğini belirtti.
Bursa-Osmangazi’de Faik Yılmazipek İlkokulu’nda görev yapan TÖB-SEN Bursa İl Temsilcisi Serkan Bebek hakkında “Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) projesi ile ilgili açıklamaları ve “Okul içine tarikat istemiyoruz” pankartı paylaşması nedeniyle Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 26 Haziran’da soruşturma başlatıldı. Soruşturma sebeplerinden bir diğer iddia ise Bebek’in, “öğrenci velilerini ÇEDES konusunda toplantıya çağırması” olduğu öğrenildi.
31 Temmuz 2024’te Bebek’e gönderilen yazıda savunması istenirken, geçtiğimiz günlerde soruşturmanın tamamlandığı öğrenildi.
Soruşturma sonucunda Bebek, Mollafenari Şehit Sinan Yaylı İlkokulu’nda görevlendirildi.
“Çocuklar Atatürk’e düşman edildi”
Alınan kararı yargıya taşıyacağını belirten Bebek, basına bir açıklama yaptı. Laikliği savunduğu ve sendikal faaliyette bulunduğu için cezalandırıldığını savunan Bebek şu iddialarda bulundu:
“Veli beyanları üzerine tabelası dahi olmayan bir tarikatın okuldaki çocuklara nüfuz etmeye çalışması, çocukların aile bilgisi dışında buraya gitmesi ve burada bazı çocukların Atatürk e düşman edildiğini velilerden öğrendim. Daha sonra okul önünde ‘Uyuşturucu ve okul içinde tarikat istemiyoruz’ açıklamasını sendikal olarak velilerin de katılımıyla yaptığım için Bursa İl Mili Eğitim tarafından kınama cezası ile cezalandırıp başka bir okula sürgün edildim.”
“Okulun içinde uyuştutucu kullanılıyor”
“Tarikat istemiyoruz” açıklamasından sonra bir veli tarafından “din düşmanı” şeklinde hedef gösterildiğini anlatan Bebek, okul idaresinin bu konuda adım atmadığını dile getirdi. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurduğunu belirten Bebek, “Hem bu konu hem tarikat konusu hem de okulun önünde ve içinde mesai saatleri dışında uyuşturucu kullanılmasıyla alakalı soruşturma talebinde ben bulundum ama ne hikmetse cezayı ben yedim” diye konuştu.
ÇEDES’i eleştiren ve okullardaki duruma yönelik iddialarda bulunan Bebek, açıklamasında şunları söyledi:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“İşte suçlarım…Velilerden para toplanmasını okulda eleştirdiğim karşı çıktığım için. Toplanan paranın müdür odasına çay kahve alınmasını eleştirdiğim, karşı çıktığım için. Okulda idarecilerin velilere öğrencilere bazen de öğretmenlere mobbing ve hakaret etmesine herkesin içinde karşı çıktığım için suçluyum. Okulda aylık 3-4 bin TL’yeye kaçak sigortasız işçi çalıştırıp emek sömürüsü yapılmasına itiraz ettiğim için, okul önünde ve içinde uyuşturucuya karşı çıkıp okulumuzun kırık çocuklar için güvenlik riski taşıyan kapısını yapmayan müdüre karşı bunun için mücadele edip çocuklarımızın sağlıklı, güvenli ortamda eğitim almalarını istediğim ve bunu dile getirdiğim için suçluyum. En çok da okuldaki çocukları düşünüp velilerin emanetlerine hıyanet etmediğim için, merdiven altı tarikatlardan çocuklarımızı korumak istediğim için suçluyum.”
Başka okula görevlendirilmesi kararına karşı mücadele edeceğini anlatan Bebek, laik, bilimsel ve demokratik eğitimi savunmaya devam edeceğini söyledi.
Soruşturmada neler yer alıyor?
Soruşturma kapsamında hazırlanan raporda Bebek’in, ÇEDES ile kamuoyunda “tarikat ve cemaat” kurumlarına yönelik yaptığı açıklamaların gerçeği yansıtmadığı iddia edildi. Raporda öğretmen hakkında, “Okulda ÇEDES projesi kapsamında faaliyet olmadığı halde varmış gibi bir algının doğmasına sebep olduğunuz, izinsiz öğrenci velilerini okulun görevleri arasında bulunan ÇEDES projesi hakkında okul dışında toplantıya çağırdığınız, 19 Mart 2024 tarihli okul önündeki basın toplantısında ‘Okul içinde tarikat istemiyoruz’ yazılı pankart paylaşarak okul içinde tarikat varmış şeklinde gerçeğe aykırı olumsuz algıya sebep vererek, veliler-aile birliği ve okul yönetimi arasında öbekleşmeye/gruplaşmaya ve huzursuzluklara neden olduğunuz…” denildi.
Öğretmene gönderilen ve savunma istenilen yazıda bu iddialara yönelik, “Disiplin yönünden 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125/B-d ( Hizmet dışında devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak) maddesi gereğince ‘kınama’ cezası ile tecziye edilmesi teklifi getirilmiştir” denildi.
Bebek, suç duyurusunda bulunacak
Karara tepki gösteren Bebek, yürütmenin durdurulması için Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yönelik İdare Mahkemesi’nden dava açacak. Soruşturmayı yürüten müfettişlerin görevi kötüye kullandığını iddia eden Bebek milli eğitim müdürlüğü personeli hakkında suç duyurusunda bulunacak.