Beş yıl önce rekor bir fiyata satıldıktan sonra ortadan kaybolan ve Leonardo da Vinci’ye ait olduğu iddia edilen “Salvator Mundi” tablosunun, Suudi Arabistan’daki yeni bir Louvre müzesinin ana eseri olarak sergileneceği iddia edildi. Tablonun akıbeti ve sanat dünyasındaki etkileri tartışılmaya devam ediyor.
2017 yılında Christie’s müzayede evinde, rekor kıran 450 milyon dolarlık (360 milyon sterlin) satışının ardından ortadan kaybolan ve Leonardo da Vinci’ye atfedilen ‘Salvator Mundi’ tablosunun geleceğiyle ilgili yeni iddialar ortaya atıldı. BBC’nin Suudi Arabistan hakkındaki bir belgeselinde ortaya çıkan yeni kanıtlar, tartışmalı tablonun Riyad’da inşa edilecek yeni bir müzenin ana eseri olarak sergileneceğini gösteriyor.
1500 yılında yapıldığı düşünülen ve İsa’yı betimleyen tablo, şimdiye kadar Paris’teki Louvre ve Londra’daki National Gallery gibi iki büyük Avrupa müzesinin itibarını gölgede bırakmış, sanat tarihçileri ve önde gelen müzayede evleri arasında davalara ve tartışmalara yol açmıştı.
Suudi Arabistan’dan yeni bir kültürel strateji mi?
Princeton Üniversitesi’nden Profesör Bernard Haykel’in açıklamalarına göre, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın büyük bir müze planları var. Haykel, Suudi kültür bakanından aldığı bilgiye dayanarak tablonun satın alındığından beri Cenevre’deki bir kasada tutulduğunu ve müzenin tamamlanmasını beklediğini belirtti.
Rönesans sanatı uzmanı Alison Cole, bu gelişmelerin şaşırtıcı olmadığını ifade etti. Cole, “Salvator Mundi’nin Riyad’daki yeni ve ‘çok büyük’ bir müzenin ana sergisi olarak planlandığı açıklaması şaşırtıcı değil” dedi ve tablonun Mona Lisa ile aynı olağanüstü çekim gücüne sahip olacağı beklentisine dikkat çekti.
Sanat yazarı ve satıcısı Kenny Schachter ise daha önce tablonun Prens Muhammed’in 134 metrelik süper yatında tutulduğunu iddia etmişti. Schachter, prensin tabloyu her an ulaşabileceği bir yerde tuttuğunu düşünüyor.
Salvator Mundi’nin satışı ve sonrasındaki gelişmeler, sanat dünyasında büyük tartışmalara yol açtı. Tablonun gerçekten Leonardo da Vinci’ye ait olup olmadığı, National Gallery’nin sergileme kararı ve Louvre’un inceleme raporunun gizlenmesi gibi konular hala tartışılıyor.
Suudi Arabistan’ın insan hakları sicilinden dikkat dağıtmak için büyük bir kültür hamlesi yaptığı düşünülüyor. Salvator Mundi’nin finansal değeri tartışmalı olsa da, şimdiye kadar hakkında yazılan sayısız eleştiri, tahmin ve akademik analiz, tablonun kendi başına küçük bir kütüphane dolduracak kadar önemli hale geldiğini gösteriyor.
Kaynak: The Guardian
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.