ABD’li ünlü enfeksiyon hastalıkları uzmanı Fauci, Batı Nil virüsüne yakalandı

ABD’nin önde gelen enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Anthony Fauci, Batı Nil virüsü nedeniyle 6 gün hastanede kaldıktan sonra tedavisine evinde devam ediyor. 83 yaşındaki Fauci, koronavirüs salgınındaki başarılı iletişim tarzıyla tanınıyor.

Eski ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Fauci, Batı Nil virüsü enfeksiyonu nedeniyle 6 gün hastanede kaldıktan sonra evde iyileşmeye devam ediyor. Bir sözcü, 83 yaşındaki Fauci’nin durumunu değerlendirerek, “Tony Fauci Batı Nil virüsü nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Şu an evde ve iyileşiyor. Tam bir iyileşme bekleniyor” açıklamasında bulundu.

Koronavirüs salgınıyla mücadelede öncülük etmişti

2022 yılında NIH’deki görevinden emekli olan Fauci, koronavirüs salgını sırasında halk sağlığı iletişimindeki rolüyle geniş çapta tanınmıştı. Şu anda Georgetown Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde seçkin profesör olarak görev yapıyor. Emekliliğine rağmen, Haziran ayında ABD Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi üyeleri tarafından gergin bir oturuma çağrılıp koronavirüs hakkında verdiği yanıtlara dair bilgi vermesi istendi. Cumhuriyetçi üyeler, Fauci’yi virüsün kökenlerini örtbas etmekle suçladı. Fauci ise bu iddiaları “saçma” olarak nitelendirdi.

Batı Nil virüsü hakkında bilgiler: Nasıl bulaşır? Belirtileri neler?

Batı Nil virüsü genellikle sivrisinek ısırıkları yoluyla insanlara bulaşıyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, enfekte olanların yüzde 80’inde herhangi bir belirti görülmüyor. Enfekte olanların beşte biri ateş ve vücut ağrıları, ishal ve döküntü gibi diğer belirtileri geliştiriyor. Her yıl yaklaşık bin Amerikalı bu virüs nedeniyle hastaneye kaldırılıyor.

Batı Nil virüsü için aşı veya tedavi bulunmazken, CDC virüsü kapmamak için böcek kovucu kullanmak gibi koruyucu önlemler öneriyor. Batı Nil virüsü çoğunlukla yaz aylarında ve sonbaharın başlarında yayılıyor. Nisan ayında yayımlanan bir çalışma, 2020 ve 2021 yıllarında başka nedenlerle hastaneye giden 250 kişinin kan örneklerini inceledi ve örneklerin yaklaşık yüzde 20’sinde virüse karşı antikorlar bulundu.

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.