Suriye’nin kuzeyindeki kamplarda yaşayan savaş mağduru çocuklar, bir yardım kuruluşunun sağladığı gezici havuzlarla kavurucu yaz sıcağından uzaklaşıyor ve belki de hayatlarında ilk kez yüzme keyfini yaşıyor.
Suriye’nin kuzeyindeki Kafr Naseh kampında, 13 yıldır süren savaşın yerinden ettiği çocuklar için beklenmedik bir eğlence fırsatı doğdu. Smile Younited adlı yardım kuruluşunun gönüllüleri, çadırlarla çevrili meydanda üç adet portatif havuz kurdu. Havuzlar daha tam olarak hazır olmadan, her yaştan çocuk neşeyle suya atladı. Hoparlörlerden yükselen müzik eşliğinde dans eden çocukların yüzlerinde uzun zamandır görülmeyen bir mutluluk vardı.
Kampın sakinlerinden 38 yaşındaki Mohammad Ezzedine, beş çocuğunu bu kadar mutlu görmekten dolayı heyecan duyduğunu belirtti. “Umarım her hafta gelirler çünkü hava çok sıcak ve çocukların dikkatlerini dağıtmaya, eğlenmeye ihtiyaçları var” diyen Ezzedine, çocukların dar bir kampta baskı altında yaşadıklarını vurguladı. Daha önce havuza gitme şansları olmayan çocuklar için en fazla plastik bir küvete su doldurup serinletmeye çalıştıklarını anlattı.
Kamplarda yaşam mücadelesi
Birleşmiş Milletler’e göre, Suriye’nin kuzey ve kuzeybatısında hükümet kontrolü dışındaki bölgelerde çoğu yerinden edilmiş 5 milyondan fazla insan yaşıyor ve birçoğu hayatta kalmak için yardıma muhtaç durumda. Çatışmalar devam ederken, uluslararası fonların yetersizliği nedeniyle bu bölgelerdeki yerinden edilmiş kişilerin kamplarında su, atık bertarafı ve sanitasyon gibi temel hizmetlerin sağlanması ciddi şekilde aksıyor.
Kafr Naseh kampının sakinleri, bir buçuk yıldır ücretsiz, temiz suya erişimlerinin olmadığını söylüyor. Altı yıldır kampta yaşayan 65 yaşındaki Habiba Hamdush, “Yaşlı genç herkes su istiyor çünkü su yaşam kaynağı… Kamplar susuz” dedi. Hamdush, 15 torununu havuzda oynarken izlerken, “Çocuklar her şeyden mahrum… Bazıları daha önce hiç havuz görmemiş ve yüzme bilmiyor bile” diye ekledi.
Savaşın izleri hala sürüyor
2011’de hükümet karşıtı protestoların bastırılmasıyla başlayan Suriye iç savaşı, 600 binden fazla kişinin ölümüne ve milyonlarca insanın yerinden edilmesine neden oldu. Bu uzun süren çatışma ortamında büyüyen çocuklar, normal bir çocukluk yaşama şansından mahrum kaldı.
Yardım kuruluşunun gönüllü ekip lideri 30 yaşındaki Ayman Abu Taym, “Çocuklar sadece yardıma değil, oynamak ve yüzmek gibi aktivitelere de ihtiyaç duyuyor” diyerek projenin önemini vurguladı. Abu Taym, “Havuza gitmenin ne olduğunu bilmiyorlar, bu yüzden biz havuzu onlara getirdik” sözleriyle, çocukların yaşadığı mahrumiyeti gidermeye çalıştıklarını belirtti.
Kaynak: Al-Monitor
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.