Adıyaman’da boşanma oranları deprem sonrasında arttı, yeni mahkemenin kurulması gündemde

Adıyaman’da boşanma davalarındaki artış karşısında mahkeme salonları yetersiz kaldı. 6 Şubat depremlerinin ardından boşanma ve aile içi sorunların görüşüldüğü davalardaki artış nedeniyle 3. Aile Mahkemesi’nin kurulması gündeme geldi. Depremin aile yapısında büyük değişikliklere neden olduğunu söyleyen Adıyaman Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat İlknur Tel, dava dosyalarına yansıyan boşanma gerekçelerini “Ekonomik, psikolojik, fiziksel şiddet, ortak yaşamı terk etme, aldatma ve fikir ayrılığı”olarak sıraladı.

Adıyaman’da 6 Şubat depremlerinin ardından yaşanan büyük acılar, kayıplar ve sonrasındaki yıkımlara bağlı olarak gelişen travmaların da etkisiyle her yaştan ve farklı farklı meslekten çiftlerin boşanma oranlarında artış olduğu gözlemlendi.

Adıyaman Barosu’na,

  • 2022’de 54 erkek 339 kadın,
  • 2023’de 23 erkek 193 kadın,
  • 2024’ün sadece ilk altı ayında 18 erkek 113 kadın Adli Yardım başvurusu yaptı.

Adıyaman 1. Aile Mahkemesi’nde,

  • 2022 Şubat ile 2023 Şubat ayı arasında 718 boşanma davası,
  • 2023 Şubat ile 2024’ün ilk altı ayı arasında 314 boşanma davası görüldü.

Adıyaman 2. Aile Mahkemesi’nde,

  • 2022’de 714,
  • 2023’te bin 192
  • 2024 yılının ilk altı ayında ise 311 boşanma davası açıldı.

6 Şubat depremlerinin ardından açılan davalarda tarafların belirttiği nedenleri sıralayan Adıyaman Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı ve Adli Yardım Komisyonu Üyesi Avukat İlknur Tel, “Ekonomik şiddet, psikolojik şiddet, fiziksel şiddet, ortak yaşamı terk etme, aldatma ve fikir ayrılığı” gibi sebeplerde artışlar yaşandığına dikkat çekti.

Adıyaman Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı ve Adli Yardım Komisyonu Üyesi Avukat İlknur Tel

Boşanmalar arttıkça yeni mahkemeler kuruluyor

Adıyaman’da, 6 Şubat öncesi bir Aile Mahkemesi iki hakim ile çalışırken depremin hemen ardından boşanma ve aile içi sorunların görüşüldüğü davaların artması nedeniyle 3. Aile Mahkemesi’nin kurulması gündeme geldi.

Yeni mahkemenin de kurulma aşamasında olduğuna dikkat çeken Adıyaman Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Tel, deprem sonrası açılan davalarda Adli Yardım’a başvuran kadınların boşanma davalarında belirttiği nedenlerin yanı sıra bazı çekincelerinin olduğunu dile getiriyor:

“Kadınlar, evlilik içerisinde gördükleri ekonomik şiddetin boşanma sonrasında mahkemece hükmedilecek düşük nafaka miktarlarıyla süreceğinin endişesini yaşıyor. Bu da kadınları çeşitli şekillerde şiddet görse dahi evliliği sürdürmeye itiyor. Boşanma nedeni ile ekonomik desteğini yitirecekleri ihtimali de kadınları endişeye sevk ediyor.”

Tel, boşanma talebi ile kendilerine gelen kadınların yaş aralığının yüzde seksen oranla 21 ila 45 yaş aralığında olduğunu, bu kadınların da büyük çoğunluğunun çok çocuk sahibi olduğunu belirtiyor.

Adli Yardım’a başvuranların yüzde 15’inin Adıyaman’da yaşayan mülteciler olduğunu dile getiren Tel, bu başvurularda ilk sırayı boşanmanın ikinci sırayı da velayet taleplerinin aldığını, nafaka talebinin ise bu dosyalarda yok denecek kadar az olduğunu şöyle anlatıyor:

“Genelde Suriyeli ya da sığınmacı kişilerin yaşadığı boşanmalar, Türk çiftlere oranla daha az taleple sonuçlanıyor. Kentin neredeyse yarısının yıkıldığı, binlerce insanımızın hayatını kaybettiği ve sakat kaldığı 6 Şubat depremlerinin ardından yapılan başvurularda kök aile kaybının birçok evliliği etkilediği görülüyor. Adli Yardım’a başvuran genç kadınların eşlerinin alkol ve uyuşturucu bağımlılığından kaynaklı suç işlemeleri nedeniyle tutuklandıkları dikkat çekiyor.”

Depremin aile yapısında büyük değişikliğe yol açtığını bu sebeple Adıyaman’da geçmiş yıllara göre boşanma sayılarında büyük artışların olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğini dile getiren Tel, şöyle devam etti:

“İnsanlar evini kaybetti. Aylarca çadırlarda yaşamak zorunda kaldı ve ardından konteyner kentlerde 3X7=21 metrekarelik bir alanda üç – dört çocukla ve beş- altı kişi yaşadılar. Sosyal ve özel hayat kavramı bitti. Her şey iç içe ve mahremiyetten uzak, özel sorunların bile ortak alanda yaşandığı bir süreç başladı. Tabii ki bütün bu saydıklarımızın yanı sıra ailedeki ekonomik sorunlar, işsizlikle birlikte gelen geçim sıkıntısı, çocukların ders çalışacak mekânlarının olmayışı eğitim ve psikolojik sorunların da artmasına neden oldu.”

Tel, Adıyaman Barosu olarak bu süreçte konteyner yerleşkelerinde 47 oturum gerçekleştirdiklerini, Adıyamanlıların hukuki ihtiyaçlarına cevap verdiklerini ve devlet kurumları ile aralarında köprü olmaya çalıştıklarını aktardı. Ancak Tel, konteynerde yaşayan binlerce kişiye sadece bu yolla ulaşabilmenin zor olduğunun endişesini de taşıdığını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.